Acasă Sanatate Cum combatem alergia la câini

Cum combatem alergia la câini

Alergia la câini este o reacție a sistemului imunitar la contactul cu alergenii care se găsesc în salivă, urină și scuamele de pe pielea patrupedului.

Printre semnele alergiei la animalele de companie se numără strănutul, mâncărimile nazale, tusea, înroşirea ochilor, apariția secreţiilor nazale, wheezingul (șuierătură respiratorie acută) și dificultățile de respirație. Pe lângă aceste simptome, copiii se pot confrunta și cu eczeme. Mulți cred că expunerea unui nou-născut la câinele de companie i-ar putea dezvolta acestuia o alergie la patrupede, notează clicksanatate.ro.

Numeroase studii au demonstrat contrariul, și anume că expunerea copiilor la un animal de companie nu crește riscul apariției alergiilor sau astmului, ci împiedică să le dezvolte în viitor.
Cel mai adesea, alergia la câini este declanșată de expunerea la scuamele de pe pielea patrupedului.

Cantitatea de alergeni produsă de animal poate fi diferită de la unul la altul și poate fi influențată de lungimea părului, sex sau specie.

Ce cauzează alergia la câini

Câinii provoacă alergii prin proteine speciale (alergeni), secretate de glandele sebacee care se găsesc în salivă, urină și scuamele de pe piele. O reacție alergică apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează anormal la aceste proteine, de regulă, inofensive. Alergenul ajunge, în cele din urmă, în blana animalului. De acolo, se colectează în covoare, pe haine, pe pereți, pe perne și pe canapea.

Îndepărtezi animalul din casă?

Dacă medicul ți-a confirmat că ești alergic la câine, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la patrupedul tău blănos. Există câteva modalități de a minimaliza expunerea la alergeni și de a diminua simptomele dacă nu dorești să te desparți de micul tău prieten. De exemplu, medicul îți poate recomanda un tratament pentru ameliorarea simptomelor alergiei. Este vorba de antihistaminice (ajută la ameliorarea pruritului, strănutului și secreţiilor nazale), corticosteroizi nazali (reduc simptomele inflamației), decongestionante nazale (facilitează respirația). Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente și simptomele bolii progresează, se poate opta pentru imunoterapie – desensibilizare în accepțiunea largă.

Ce complicații poate da alergia la câini

Infecțiile sinusale: țesuturile expandate ale membranei mucoase pot să blocheze complet pasajele nazale. Aceste obstrucții pot duce la dezvoltarea infecțiilor bacteriene ale sinusurilor, cum este sinuzita.
Astm: persoanele cu astm bronșic și alergie la animalele de companie au adesea dificultăți în ținerea sub control a simptomelor bolii. Acestea pot fi expuse riscului de atacuri de astm care necesită tratament medical imediat sau asistență medicală de urgență.

Ce modificări trebuie să faci în stilul de viață

Există mai multe măsuri pe care proprietarii câinilor le pot lua, măsuri care să permită în continuare prezența patrupedelor în casă.

De exemplu, crearea de zone unde câinele să nu aibă acces (de exemplu, dormitorul), spălarea săptămânală a animalului de companie folosind un șampon prietenos, înlăturarea mochetelor, mobilierului tapițat, perdelelor și a oricăror alte elemente care ar putea atrage părul de câine. Important este să se folosească purificatoare de aer cu particule de înaltă eficiență. Spălarea pereților, dacă este posibil, aspirarea și curățarea cu o cârpă umedă a podelelor, învelirea saltelelor și pernelor în huse impermeabile sunt alte măsuri binevenite.

Exit mobile version