Acasă Sanatate Nucile reduc riscul bolilor cardiovasculare

Nucile reduc riscul bolilor cardiovasculare

Nu există un aliment-minune care să ne scape de toate bolile sau să ne ajute să le prevenim, însă e important să consumăm cât mai multe ingrediente simple, proaspete şi naturale pentru a fi sănătoşi. Nucile, pe post de gustare şi în cantităţi mici, merită introduse în alimentaţia zilnică: sunt bogate în acizi graşi Omega 3, vitamina E, fibre şi minerale şi le sunt de ajutor mai ales persoanelor care suferă de inflamaţii, hipertensiune şi colesterol ridicat.

O serie de studii observaţionale au arătat că fiecare gram de acid alfa linoleic pe zi, care se găseşte şi în nuci, scade riscul bolilor de inimă cu 10%. În plus, consumul moderat de nuci, în combinaţie cu tratamentul recomandat de medic şi un stil de viaţă echilibrat, contribuie la scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale şi a glicemiei, notează clicksanatate.ro.
Inflamaţia este sursa multor boli şi poate fi cauzată de stresul oxidativ. Un subgrup de polifenoli din compoziţia nucilor (elagitaninurile) luptă împotriva stresului oxidativ şi a inflamaţiei. Bacteriile bune din intestin convertesc aceşti polifenoli într-o substanţă capabilă să protejeze împotriva inflamaţiei. În plus, magneziul şi arginina din nuci contribuie la reducerea inflamaţiei.

Nucile cresc numărul de bacterii bune din intestin

Ceea ce mâncăm influenţează echilibrul sau dezechilibrul florei intestinale, iar nuca reprezintă un aliment care contribuie la creşterea numărului de bacterii bune din intestin. Astfel, se reduce riscul de obezitate şi de boli cardiovasculare. Un studiu realizat pe adulţi care au mâncat 43 de grame de nuci pe zi, timp de opt săptămâni, a arătat că acestora le-a crescut numărul bacteriilor benefice din intestin.
Printre beneficiile nucilor se numără şi reducerea apetitului. Deşi persoanele care vor să aibă grijă de greutatea lor se tem să consume nuci din cauza numărului mare de calorii, e bine de ştiut că studiile arată că energia absorbită din ele este cu 21% mai mică decât ar fi fost de aşteptat, având în vedere nutrimentele conţinute. În plus, nucile trebuie consumate pe post de gustare, nu mai mult 40 – 50 de grame pe zi. O cercetare în care au fost implicate câteva persoane obeze a arătat că un consum moderat de nuci zilnic le-a redus pofta de mâncare. Deşi mai este nevoie de cercetări, câteva studii au arătat că nucile consumate regulat sunt legate de o mai bună funcţionare a creierului, crescând viteza de procesare a informaţiilor la vârstnici şi îmbunătăţindu-le memoria.

Cum te poţi bucura de beneficiile nucilor?

În funcţie de momentul zilei în care vrei să le consumi, poţi adăuga câteva nuci crude peste un iaurt la micul dejun sau poţi consuma un pumn de nuci crude (sau uşor coapte fără ulei) ca gustare între micul dejun şi prânz. Dacă îţi plac salatele cu nuci, prepară-ţi la prânz o salată mare de verdeţuri (spanac, pătrunjel, salată verde), în care adaugi un morcov ras, un ardei gras cubuleţe, câteva nuci tăiate, o linguriţă de ulei măsline, zeama de lămâie şi puţină sare.

Lucrează din 1998 la Gazeta de Sud şi consideră că unul dintre secretele reuşitei în acest domeniu este seriozitatea. E o persoană deschisă la ceea ce este nou, iar cea mai recentă provocare este să descopere tot ce se întâmplă în sistemul medical din Oltenia şi să ofere cititorilor informaţii corecte şi echidistante.
Exit mobile version