8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDotări care salvează vieţi la Spitalul „Filantropia“ (Galerie Foto)

Dotări care salvează vieţi la Spitalul „Filantropia“ (Galerie Foto)

Peste 2.000 de copii se nasc anual în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova. 9% dintre ei sunt prematuri, iar lupta lor pentru viaţă începe chiar din primele secunde în care văd lumina zilei. Medicii spun că, în lipsa aparaturii performante, şansa de supravieţuire a acestor copii este mult diminuată. Este şi motivul pentru care, în ultimul timp, s-au făcut investiţii masive în reabilitarea şi dotarea Secţiei de Neonatologie a Spitalului „Filantropia“. Acestea se ridică la aproximativ un milion de lei şi sunt menite să dea o şansă la viaţă copiilor născuţi prematur.În fiecare lună, aproximativ 200 de copii se nasc în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova, iar medicii spun că adresabilitatea a crescut în ultimii ani. Calitatea actului medical, dar şi dotările care s-au făcut în aparatură au determinat tot mai multe mame să opteze pentru acest spital. „Numărul de naşteri este în creştere, deja funcţionăm la capacitate maximă. Lunar, înregistrăm aproximativ 200 de naşteri, capacitatea Secţiei de Neonatologie fiind de 35 de paturi de eutrofici, 15 paturi de prematuri şi 5 paturi de terapie intensivă“, a spus pentru GdS dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova.

 

Peste 2.000 de copii se nasc anual în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova (Foto: Lucian Anghel)

9% dintre copiii care se nasc în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ sunt prematuri, iar lupta lor pentru viaţă începe în primele secunde în care văd lumina zilei. Cel mai mic copil care a avut nevoie de îngrijiri în Secţia de Neonatologie a avut doar 600 de grame. Pe lângă pregătirea personalului medical, aparatura performantă este vitală în salvarea acestor copii. Pentru a creşte şansele la viaţă ale acestor copii, în ultimul an au fost făcute investiţii masive în reabilitarea şi dotarea Secţiei de Neonatologie a Spitalului „Filantropia“. „Suma investită de Primăria Craiova în Neonatologie prin acest proiect a fost de un milion de lei, bani care au fost alocaţi încă de anul trecut, când am şi demarat procedurile de achiziţie şi lucrări care au fost executate. Secţia de Neonatologie a fost renovată prin închiderea temporară a ei, suspendarea activităţii şi mutarea într-o altă locaţie din spital, ceea ce ne-a permis să facem lucrările de care era nevoie, nu o simplă igienizare. Secţia de-abia acum a ajuns la un nivel medical de care aveam nevoie. Lucrul în care s-a investit cel mai mult a fost aparatura şi tehnica din Terapia Intensivă Neonatală. Au fost schimbate instalaţii electrice, termice şi au fost aduse aparate noi de terapie intensivă. Chiar dacă procentul de prematuri nu este foarte mare, dacă aceşti copii s-ar naşte într-o altă instituţie medicală, şansa lor la viaţă ar fi mult diminuată. Am ajuns cu dotările la standardele care se cer, astfel încât putem salva aceşti copii. Pleacă de aici copii care s-au născut la 600 de grame şi care au fost recuperaţi complet tocmai datorită pregătirii personalului, dar şi investiţiilor făcute în tehnică pentru că una fără cealaltă nu ar putea duce la rezultate reale“, a spus joi dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova.

„Orice viaţă contează“

Anul trecut, în Secţia de Terapie Intensivă au fost îngrijiţi 331 de copii, respectiv 219 copii la termen şi 112 prematuri. Anul acesta, din ianuarie şi până în prezent, au fost îngrijiţi 129 de copii în Terapie Intensivă, respectiv 88 de copii eutrofici şi 41 de prematuri. „Anul trecut am îngrijit în total undeva la 2.350 de copii. Rata prematurităţii nu este mai mare decât media pe ţară, este undeva la 9%, dar orice copil şi orice viaţă contează“, a spus dr. Mirela Siminel, şefa Clinicii de Neonatologie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova.

În acest moment, în Secţia de Neonatologie a Spitalului „Filantropia“ se află copii prematuri, a căror greutate porneşte de la 1,1 kg (Foto: Lucian Anghel)

În acest moment, în Secţia de Neonatologie se află copii prematuri a căror greutate porneşte de la 1,1 kg până la 3,9 kg. „Cauzele naşterilor premature sunt patologia din timpul sarcinii, care ţine şi de mamă, şi de făt, nivelul socio-economic, vârsta înaintată sau prea mică a mamelor, patologia mamei, fie hipertensiune, fie obezitate, fie diabet şi, nu în ultimul rând, infecţia materno-fetală. Cu fiecare dotare pe care o primim, cresc calitatea actului medical şi calitatea vieţii copiilor“, a adăugat pentru GdS dr. Mirela Siminel.

9% dintre copiii care se nasc în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ sunt prematuri (Foto: Lucian Anghel)

Dotările în Secţia de Neonatologie au fost finanţate de Primăria Craiova, care susţine că va continua seria investiţiilor din cadrul Spitalului „Filantropia“. „S-au reluat lucrările la Secţia de Hematologie, se lucrează la ultimele finisaje la caietul de sarcini pentru ambulatoriu şi totodată s-a bugetat reabilitarea Spitalului de Pediatrie“, a spus primarul Mihail Genoiu, prezent joi la inaugurarea oficială a Secţiei de Neonatologie.Lucrările la Clinica de Hematologie sunt în desfăşurare şi urmează se fie finalizate la sfârşitul acestui an. „Este un proiect care derulează 3.500.000 de lei şi prevede reabilitarea completă a Clinicii de Hematologie, extinderea cu lift extern, precum şi ridicarea încă unui etaj în pavilionul respectiv. Adiacent acestei reabilitări a Clinicii a fost făcută şi o igienizare a spaţiului în care funcţionează temporar Clinica de Hematologie, în care s-au investit 100.000 de lei“, a spus pentru GdS dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova.

Ambulatoriul, reabilitat cu fonduri europene

Alt obiectiv pentru care s-a obţinut finanţare este ambulatoriul Spitalului „Filantropia“. Acesta va fi reabilitat printr-un proiect cu fonduri de la UE, proiectul prevăzând consolidare, finisaje, lift exterior, centrale, instalaţie de climatizare, dar şi dotări cu aparatură medicală de ultimă generaţie. „În ultimul timp, am beneficiat de o conjunctură favorabilă deoarece am accesat, prin intermediul primăriei, o axă pentru reabilitare şi dotare ambulatoriu de specialitate, al cărui proiect a fost câştigat, iar contractul a fost deja semnat, având o valoare de 2.400.000 de euro, din care 1.135.000 de euro sunt bani ce vin pentru aparatură medicală de ultimă generaţie, care să asigure serviciile medicale necesare populaţiei“, a afirmat pentru GdS Lorena Dijmărescu.

Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului „Filantropia“ a fost închis în urmă cu aproximativ trei ani pentru că s-a fisurat tavanul între cele două etaje, iar acest lucru punea în pericol pacienţii. Acesta a fost mutat temporar într-o clădire a primăriei, în care funcţionează şi în prezent, respectiv în locaţia de pe strada Mihai Viteazu nr. 20, vizavi de Hotel Parc. După reabilitare, ambulatoriul spitalului va reveni în locaţia de pe bulevardul Nicolae Titulescu nr. 40.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS