6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArie nouă de lucru la Urgenţa SJU Craiova

Arie nouă de lucru la Urgenţa SJU Craiova

În fiecare zi, între 200 şi 400 de pacienţi se adresează Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Gradul crescut de adresabilitate, precum şi dorinţa de a îmbunătăţi condiţiile în care sunt primiţi şi trataţi bolnavii din întreaga Oltenie sunt printre cele mai importante criterii de care s-a ţinut cont atunci când a fost demarat un amplu proces de reabilitare şi extindere a acestui spaţiu. De curând, a fost finalizată o nouă etapă: o arie modernă, în care sunt primite urgenţele minore. Întregul proces de modernizare a UPU ar urma să se finalizeze la sfârşitul acestui an.Cine ajunge în această perioadă în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova găseşte, pe lângă medici, şi… constructori care lucrează la modernizarea acesteia. Reabilitarea UPU a demarat în urmă cu câţiva ani, iar de curând a fost finalizată o altă etapă din întregul proiect: este vorba de modernizarea ariei în care sunt primite urgenţele minore. „În acest moment, urgenţele minore – atât cele traumatice, cât şi cele netraumatice – sunt primite, investigate, diagnosticate şi tratate într-o arie nouă de lucru, într-un spaţiu mult mai generos, care întruneşte condiţiile bune pentru desfăşurarea actului medical eficient şi sigur, conform normelor în vigoare. Este bine atât pentru pacienţi, cât şi pentru noi. Această modernizare a UPU a început în urmă cu câţiva ani şi este vorba de un proiect destul de amplu, care include atât reabilitarea fostei UPU, cât şi extinderea acesteia. La reabilitare s-a adăugat construcţia unor noi spaţii în curtea spitalului, care au inclus şi vechea structură a UPU“, a spus Cristiana Geormăneanu, medic primar medicină de urgență și purtătorul de cuvânt al SJU Craiova, care a adăugat că întregul proiect ar urma să se finalizeze la sfârşitul acestui an.

Pacientul care ajunge în Triajul de la UPU este evaluat şi primeşte un cod de urgenţă: majoră, medie, minoră sau chiar nonurgenţă. Apoi, acesta este trimis în aria corespunzătoare şi, în cazul în care nu mai sunt locuri, este pus în aşteptare.

„UPU a devenit un centru de investigaţii şi diagnostic“

Proiectul de modernizare şi extindere a UPU va ţine cont de compartimentarea pe arii: urgenţe majore şi urgenţe minore, însă spaţiul va fi mult mai generos, iar condiţiile de lucru vor respecta normele în vigoare. Totodată, pacienţii vor beneficia de investigaţii eficiente, dar şi de stabilirea diagnosticului mult mai rapid şi mai precis. Medicii atrag însă atenţia că pacienţii nu trebuie să abuzeze de serviciul de urgenţă. „Oricât am mări spaţiul de primiri urgenţe, acest lucru nu înseamnă că trebuie să crească neapărat şi numărul pacienţilor. Nu este bine să se abuzeze de serviciul de urgenţă pentru că, aglomerând acest spaţiu, suferă pacienţii, iar medicii se află sub tensiune. (…) Oamenii trebuie să se prezinte la UPU doar atunci când au o urgenţă, şi nu doar o schimbare în starea dumnealor de sănătate, pe care pot să o rezolve adresându-se medicului de familie, centrelor de permanenţă sau ambulatoriului de specialitate, adică policlinicii. UPU în momentul de faţă a devenit un centru de investigaţii şi diagnostic pentru că nu îşi mai respectă în totalitate scopul întrucât vin pacienţii să se caute, să facă nişte analize, să facă un computer tomograf. Din păcate, există şi spitale care trimit pacienţii pentru investigaţii, nu neapărat urgenţe. Scopul UPU este de a consulta, investiga, diagnostica şi trata pacienţii cu adevărat urgenţe“, a adăugat Cristiana Geormăneanu.La UPU din cadrul SJU Craiova ajung nu doar pacienţi din Dolj, ci din întreaga Oltenie, aceasta fiind astfel una dintre cele mai aglomerate din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS