27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Florin Ioan Bălănică: „În România, sportul este privit absolut eronat“

Dr. Florin Ioan Bălănică: „În România, sportul este privit absolut eronat“

10.000 de pași pe zi. Este recomandarea unanimă a experților în sănătate, care menționează mișcarea moderată, alături de dieta echilibrată, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool drept măsuri vitale pentru a scădea riscul de cancer, obezitate, boli cardiovasculare și diabet. Însă, de la mișcare moderată, adaptată nevoilor fiziologice ale organismului, și până la accidentări, afectări ale ligamentelor și cartilagiilor din dorința de a obține rapid o siluetă bine definită, uneori, nu e decât un pas.

Organismul uman are în gene mișcarea, încă de la începuturi, de când eram vânători-culegători. Milioane de ani, oamenii și-au menținut obiceiul sănătos de a se mișca permanent, însă în ultimii 50 de ani, sedentarismul a început să facă ravagii. În paralel cu acesta, s-au dezvoltat sporturile de masă, sălile de sport și competițiile pentru amatori, tocmai pentru a compensa neajunsurile provocate de meseriile tot mai statice. Medicii atrag atenţia că de la mișcare moderată și până la accidentări, din dorința de a obține rapid o siluetă bine definită, uneori, nu e decât un pas. „Suntem un popor care nu se mișcă suficient. 70-80% sunt sedentari, restul fac mișcare dezorganizat, după ureche. În România, sportul e privit absolut eronat, iar antrenorul personal poate fi un pericol pentru sănătate. În afară de faptul că dă sfaturi de nutriție, chiar dacă nu e pregătit, nu are o strategie corectă nici raportat la sport. Implicit apar patologii articulare la genunchi, coloană, șolduri, umeri, rupturi musculare. Orice forțare pentru corp în numele sportului e nepotrivită“, atrage atenția dr. Florin Ioan Bălănică asupra unei situații din ce în ce mai frecvente în România, aceea a sportului făcut după ureche, fără a respecta nevoile organismului.

Faceți mișcare, dar țineți cont de capacitatea de efort a organismului

Mișcarea moderată, adaptată potențialului fiecărui organism, are numeroase beneficii pentru sănătate: o oxigenare optimă, un somn mai bun, un sistem cardiovascular mai puternic, o reducere a stresului, o îmbunătățire a stimei de sine și, de ce nu, relații sociale de calitate. Însă, de multe ori, mișcarea intensă este privită drept panaceu pentru kilogramele în plus. Atitudine total greșită, spun specialiștii în programe echilibrate de nutriție și sport. „Primul pas nu ar trebui să fie un abonament la sală, ci apelarea la un medic. E bine mai întâi să-și regleze nutriția și abia apoi să înceapă sportul. O persoană obeză sau supraponderală trebuie să știe că-i sunt total interzise ridicarea de greutăți, exercițiile din săritură sau alergatul, pentru că are articulațiile și musculatura slabe. Poate face bicicletă statică, exerciții din culcat pe spate sau pe burtă, exerciții ușoare pentru toate grupele musculare“, adaugă dr. Florin Ioan Bălănică.
Aşadar, concluzia este una singură: faceți zilnic mișcare, dar țineți cont mereu de capacitatea de efort a organismului! Mergeți pe jos, folosiți bicicleta, urcați scări și alegeți întotdeauna programele de sport care nu vă suprasolicită articulațiile și coloana! Nu ridicați greutăți foarte mari, nu faceți sute de sărituri și ascultați-vă mereu corpul! Scopul mișcării este să vă energizeze, să vă binedispună și nu să vă transforme peste noapte în sportivi de performanță! Urmăriți progresele mici și nu încercați să recuperați ani de sedentarism cu ore intense de fitness! O altă recomandare este să încercați să faceți mișcare în prima parte a zilei, și nu după ora 8.00 seara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS