5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnemia - cauze, simptome şi tratament

Anemia – cauze, simptome şi tratament

Anemia este cauzată de pierderile mai mari de sânge din perioada menstruației, dar și de producerea deficitară de globule roșii. Important este să consulți un medic pentru a ști cu siguranță dacă simptomele pe care le ai sunt sau nu cauzate de anemie.

Anemia este o afecțiune care apare în momentul în care nivelul de homoglobină (moleculă prezentă în globulele roșii) din sânge este sub cel normal. Deoarece hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi, o anemie netratată poate duce în timp la apariția mai multor complicații. Spre deosebire de bărbați, femeile sunt mai predispuse acestei probleme de sănătate, notează clicksanatate.ro.

Care sunt simptomele anemiei

Deoarece foarte multe dintre persoanele care suferă de această afecțiune nu știu, important este să cunoști simptomele specifice bolii. Acestea sunt: oboseală nejustificată, scăderea atenției, a capacităților intelectuale și randamentului psihic. Totodată, pot să apară manifestări psihice, ca depresie sau anxietate, iritabilitate sau letargie, insomnie alternând cu stări de somnolență, tulburări digestive, lipsa poftei de mâncare, constipație, greață sau chiar stare de vomă.
Alte simptome ale anemiei sunt durerile de cap, scăderea randamentului muscular, a rezistenței la efort fizic, stările de amețeală, de leșin, imposibilitatea de adaptare la frig, dar şi răceli frecvente. În cazul anemiei pot să apară sângerări nazale, tulburări menstruale, precum şi creșterea frecvenței respiratorii.

Cum tratăm anemia

De cele mai multe ori, medicii recomandă în cazul anemiilor suplimentele pe bază de fier, dar și o alimentație bogată în acest mineral (ficat de porc, cereale integrale, soia, spanac). În schimb, pentru cazurile mai grave de anemie se recomandă transfuziile de sânge. De asemenea, nutriționiștii recomandă consumarea alimentelor care conțin vitamina C, care ajută la asimilarea fierului în organism. Având în vedere că și deficitul de vitamina B12 este un factor ce determină apariția anemiei, este indicat să se consume carne, drojdie de bere, ouă, produse lactate și peşte care produc această vitamină în organism.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS