11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSucul de rodie, aur pentru inimă

Sucul de rodie, aur pentru inimă

Specialiștii în prevenție recomandă sucul proaspăt de rodii pentru calitățile sale extraordinare

Încununată de multe ori cu titluri ca „Super fruct“, „Fructul anului“ sau „Fructul lunii“, rodia are rol de ingredient pentru băuturi, înghețată sau mâncăruri în multe țări. O singură rodie pe zi asigură 40% din doză zilnică recomandată de vitamina C pentru adulți, este bogată în acid folic și vitaminele A și E.
Acest fruct conține de trei ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde. În mod natural, rodia crește în zone că Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, dar se cultivă și în zona mediteraneeană, caucaziană, Asia, Malayezia, Spania, California, Arizona etc.
Sezonul rodiilor este toamna, în lunile septembrie – noiembrie, deci este anotimpul perfect pentru a face cure cu rodii.

Efectele benefice ale consumului de rodie

Înșirăm o pleiadă de efecte benefice ale consumului de rodii: are efecte antiîmbătrânire, luptă împotriva apariției unor maladii că Alzheimer, cancer, boli de inimă, artrite și chiar protejează creierul fătului. Este recomandat ca și femeile gravide să consume suc de rodii deoarece protejează creierul micuților de eventualele afecțiuni care pot apărea din cauza proastei oxigenări sau a circulației sângelui necorespunzătoare, a demonstrat un studiu realizat de către Universitatea de Medicină St. Louis din Washington.
Alte proprietăți medicale: se folosește împotriva diareei, reduce febra (în unele cazuri), rădăcina este folosită pentru combaterea paraziți-lor intestinali (tenia), dar doar la indicația medicului. De asemenea, sucul de rodie mai are efecte benefice asupra fertilității, în menținerea tensiunii arteriale la cote normale, luptă împotriva cancerului de prostată, a osteoartritei și a hemoroizilor.
Specialiștii în prevenție recomandă sucul proaspăt de rodii pentru calitățile sale extraordinare. O echipă de cercetători americani a prezentat acum doi ani, cu prilejul unui congres al cardiologilor, un studiu despre sucul de rodii. Câțiva pacienți cu boli de inimă care luau medicamente pentru reducerea colesterolului au băut, timp de trei luni, suc de rodii (150 ml), iar alții o băutură fără extract de rodii.
Primii și-au îmbunătățit circulația sângelui, iar starea celor care au consumat un suc oarecare s-a înrăutățit. Cercetătorii au ținut să precizeze că sucul de rodii nu este un substitut pentru dietă și exerciții fizice. Datorită nivelului crescut de antioxidanți, nu doar persoanele bolnave pot consuma suc de rodii.
S-a observat că sucul de rodii previne formarea plăcilor oxidate de colesterol rău (LDL) care duce la artrite și reduce cu 30% formarea acestui tip de plăci în cazuri de ateroscleroză (un studiu pe 19 pacienți).

Reduce riscul de osteoporoză

Potrivit studiilor realizate, acest fruct are un efect benefic asupra sistemului osos, prevenind reducerea densității osoase. De asemenea, scade riscul de fracturi și grăbește vindecarea vânătăilor.

Îmbunătățește performanțele sportive

Specialiștii au constatat că persoanele care consumă minimum 500ml de suc de rodie, timp de două săptămâni, vor rezista mai bine unui antrenament intens de alergare sau aerobic. În plus, ar putea fi util pentru atleți să bea suc de rodie cu 30 de minute înainte de antrenament. În acest fel vor putea alerga mai mult într-un timp mult mai scurt. Sucul de rodie dă un impuls pentru a face față efortului și previne starea de amețeală sau oboseală, care poate periclita rezultatele finale. De asemenea, consumul sucului aromat este util și la finalul antrenamentului sau al unei curse de maraton pentru că va susține organismul în cadrul procesului de refacere a mușchilor supuși efortului.

Reduce inflamațiile din organism

Efectul antiinflamator al rodiei se explică, în primul rând, prin prezența acidului punicic. Astfel, consumul zilnic de rodie este indicat în cazul bolilor inflamatorii intestinale. Rodia restabilește o digestie normală, protejează flora intestinală și previne crampele și durerile abdominale.
În cadrul studiilor efectuate s-a constatat și că rodiile reduc markerii inflamatori în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2, după un consum zilnic, timp de 12 săptămâni. Efectul antiinflamator a fost cercetat și pentru cancer, observându-se că acidul punicic din componența rodiei luptă în mod eficient împotriva proliferării celulelor canceroase, favorizând crearea de țesut sănătos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS