8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNucile, sursă de energie și vitamine

Nucile, sursă de energie și vitamine

Nucile, pe lângă faptul că sunt un snack delicios şi consistent, joacă şi un rol important în sănătate, fiind o sursă de energie, antioxidanţi şi vitamine. Acizii omega 3 pe care nucile îi conţin protejează împotriva iregularităţii bătăilor inimii care duc la apariţia atacurilor de cord, scad nivelul de trigliceride şi colesterolul „rău“ şi îl cresc pe cel bun pentru organism.

Dintre cele mai cunoscute proprietăţi ale acestor fructe, cea mai populară este aceea avută asupra funcţiilor cerebrale. De altfel, chiar forma miezului i-a făcut pe oameni, încă din Antichitate, să declare nucile alimentele creierului. Observaţiile empirice au fost demonstrate apoi prin studii ştiinţifice care au confirmat efectul benefic al nucilor în ceea ce priveşte eliminarea „golurilor de memorie“ şi potenţarea capacităţilor intelectuale.
Previn cancerul mamar
Fiind bogate în acizi grași Omega 3, în antioxidanți, polifenoli și fitosteroli, nucile previn apariția cancerului mamar.
Reduc durerile reumatice
Aplicate extern, cataplasmele cu frunze de nuc au rolul de a diminua durerile reumatice.
Scad glicemia
Pacienții cu diabet pot consuma nuci, care nu numai că sunt sățioase și gustoase, dar au și un efect de scădere a glicemiei.
Adjuvant în afecțiunile tiroidiene
Prin conținutul bogat de iod, nucile sunt recomandate pacienților diagnosticați cu afecțiuni asociate glandei tiroide.
Au un puternic efect antioxidant
Consumul de nuci este benefic pentru reducerea inflamațiilor.
Cresc fertilitatea în cazul bărbaților
Sunt studii care susțin că miezul de nucă are rolul de a crește calitatea spermei.
Menţin ochii sănătoşi
Un consum bogat de nuci, asigură oftalmologii americani la Brigham Young University, împiedică distrugerea fotoreceptoarelor, cele mai importante celule ale retinei, reducând semnificativ riscul de a dezvolta AMD (degenerarea maculară provocată de îmbătrânire).
Cresc capacitatea de concentrare
În perioadele stresante și aglomerate este indicat ca elevii sau studenții să consume nuci amestecate cu miere de albine, fiindcă nucile au darul de a stimula capacitatea de memorare și de concentrare.
Un sfert de cană de nuci (25 grame) ne oferă 95% din necesarul zilnic de grăsimi sănătoase Omega 3, 42,5% din Doza Zilnică Recomandată (DZR) de mangan, 20% DZR cupru. Mai exact, 25 grame de nuci au 164 de calorii, 2.27g grăsimi Omega 3, 0,85 mg mangan și 0,40 mg cupru.
China este, în prezent, cel mai mare producător comercial de nuci din lume cu aproximativ 360.000 de tone pe an. SUA sunt pe locul al doilea cu aproximativ 294.000 de tone de producție. În SUA, aproximativ 90% din nuci sunt cultivate în California (acolo unde producția de migdale este și ea foarte mare). Urmează Iran, Turcia, Ucraina și România, următoarele țări în linie în ceea ce privește producția totală de nuci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS