13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlunele, bune pentru sănătatea oaselor

Alunele, bune pentru sănătatea oaselor

Fructele oleaginoase au un conţinut bogat de grăsimi nesaturate, minerale, vitamine şi proteine. Sunt recomandate tuturor persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol, consumul lor scăzând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Din familia oleaginoaselor fac parte alunele de pădure, arahidele şi migdalele.

Recomandate şi femeilor însărcinate

Compuşii din arahide au o contribuţie semnificativă şi la combaterea îmbătrânirii ţesuturilor, iar introducerea frecventă în meniul zilnic a acestor fructe are un rezultat bun în situaţii de surmenaj intelectual şi de oboseală fizică accentuată. Datorită conţinutului de acid folic, un luptător tenace împotriva depresiei, arahidele sunt recomandate şi în caz de nevroze, psihoze sau depresii. Tot ele previn şi apariţia cancerului, datorită fitosterolilor ce stimulează producţia de interferon a celulelor imunitare şi reduc riscul dezvoltării celulelor canceroase în organism. Consumul arahidelor este indicat şi pentru sănătatea oaselor, deoarece conţin o mare cantitate de calciu, care joacă un rol important în dezvoltarea acestora.
Femeile însărcinate nu ar trebui să neglijeze arahidele, în mare parte datorită aportului de acid folic şi de vitamina E care scad riscul avortului spontan, dar şi pentru faptul că fructele ajută fătul să nu dezvolte diverse alergii.
Alunele de pădure românești sunt considerate a fi o adevărată sursă de energie, având o valoare calorică și nutritivă foarte apropiată de cea a cărnii. Vitaminele din complexul B care intră în compoziția alunelor au rol în menținerea tonusului muscular, ușurând activitatea tractului gastro-intestinal, avantajand totodată funcționarea ficatului, a ochilor și favorizând pielea. Diabeticii pot consuma alune fără teamă, datorită conținutului foarte redus de hidrați de carbon.

Ajută sistemul nervos

Arahidele sunt o sursă extrem de bună în vitamina B1 (tiamina), dintre nuci doar migdalele stând mai bine la acest capitol. Vitamina B1 mai este denumită și vitamina bunei dispoziții sau vitamina moralului, o vitamină care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic.

Ajută să-ți menții pielea tânără și sănătoasă

Arahidele își exercită efectul de protejare a pielii datorită vitaminei E, care este prezentă sub forma de alfa-tocoferol (doar 28 g de arahide furnizează 12% din doza zilnică recomandată de vitamina E), precum și a unei concentrații ridicate de alți antioxidanți care protejează pielea de efectele adverse ale îmbătrânirii. Vitamina E întârzie îmbătrânirea celulară cauzată de radicalii liberi, ajutându-te astfel să-ți menții un aspect cât mai tânăr cu putință.

Alune crude versus alune prăjite

Există diferite tipuri de alune pentru consum, dar cele mai populare sunt: caju, fistic, migdale, nuci, arahide, alune de pădure. Majoritatea sunt bogate în substanțe nutritive, conținând antioxidanți, fibre, proteine, acizi grași Omega-3, vitamine și minerale. Toți aceștia sunt nutrienții necesari pentru o dietă echilibrată, care este nutritivă și sănătoasă.
De fapt, fructele cu coajă lemnoasă oferă multe beneficii pentru sănătate: îmbunătățesc rezistența fizică, cresc masa musculară, întăresc imunitatea, stimulează pierderea în greutate și chiar pot preveni cancerul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS