13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVitamina C, aliat împotriva răcelii

Vitamina C, aliat împotriva răcelii

Vitamina C este un antioxidant puternic

Vitamina C este una dintre cele mai sigure și mai eficiente substanțe nutritive, contribuind la întărirea sistemului imunitar. Studiile recente cu privire la rolul pe care vitamina C îl are în menținerea sănătății ne oferă multe motive suficiente pentru a include surse de vitamina C în dieta de zi cu zi.

Spre deosebire de animale, organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, motiv pentru care are nevoie să își ia doza din alimentație și din suplimente. Vitamina C are numeroase efecte pozitive, inclusiv asupra regenerării pielii. Aceasta ajută la creșterea și regenerarea țesuturilor din tot corpul, prin faptul că îți ajută organismul să producă mai mult colagen. Colagenul este o proteină esențială pentru regenerarea pielii, întreținerea articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor, cartilajelor și a vaselor de sânge.

Vitamina C şi răceala

Ideea că vitamina C poate preveni şi trata răceala datează din anii 1970, când chimistul şi laureatul premiului Nobel, Linus Pauling a recomandat megadoze de vitamina C pentru a preveni infecţiile virale.

În urma mai multor studii, în 2013 s-a publicat o cercetare conform căreia 200 de miligrame de vitamina C luate zilnic pot trata răceala sau o pot preveni. Studiul arată că sportivii de performanţă sau cei care trăiesc în temperaturi scăzute şi au deficit de vitamina C, dacă iau zilnic această vitamină, au cu 50% şanse să nu mai răcească.

Pe scurt, cercetătorii spun că un aport regulat de suplimente cu vitamina C atunci când eşti sănătos te ajută să te faci mai repede bine, atunci când răceşti. Oamenii de ştiinţă au descoperit la 8% dintre cei care luau vitamina C o reducere a duratei răcelii şi la 14 % dintre copiii care luau 1 gram de vitamina C pe zi.

De asemenea, vitamina C este un antioxidant puternic, care împiedică acțiunea radicalilor liberi (compuși rezultați în urmă proceselor de oxidare, dar și că urmare a contactului cu agenți sau substanțe poluante) asupra organismului. Acumularea radicalilor liberi în organism este periculoasă în timp, deoarece este unul dintre factorii care contribuie la îmbătrânire, dar și la apariția unor boli cardiovasculare, a artritei și a cancerului.

Avem nevoie de vitamina C și pentru a sintetiza cei mai importanți neurohormoni: noradrenalină, adrenalină, dopamină, produși în sistemul nervos sau în glandele suprarenale. Unele dezechilibre hormonale pot indică și o deficiență de vitamina C, deoarece aceasta stimulează și protejează glanda hipofiză, care secretă hormonii responsabili de sexualitate, psihic, creștere și de funcționare a tiroidei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS