10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCătina, fructul care previne boli grave

Cătina, fructul care previne boli grave

Catina întărește sistemul imunitar și te ajută să treci peste răceli mai ușor.
Uleiul de cătină încetinește îmbătrânirea pielii, fiind foarte bogat în vitaminele E și A. Îl puteți pune în cremele dumneavoastră zilnice sau îl puteți aplica direct pe riduri. Uleiul de cătină ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind recomandat persoanelor care suferă de constipaţie.
Fructele de cătină conțin vitamine, acid folic, caroteni, glicozide, acid oleic, linolic, linoleic, polifenoli-antociani, pectine, fitosteroli, inozitoli, triterpene, ulei volatil. Frunzele de cătină conțin multă vitamina C, vitaminele E și A, tanin, carmol, leuco-cianidine, celuloză, rezine, serotonină, melatonina. Cătina este bogată în minerale, printre care calciu, fosfor, magneziu, potasiu, dar și pectine, aminoacizi și acizi grași esențiali, cei care nu pot fi sintetizați de organism.
Cătina are un efect antitumoral puternic, datorită compuşilor naturali activi din scoarță și frunzelor plantei. Acestea contribuie la tratarea și regenerarea celulelor malignizate din corp. Pe lângă efectul terapeutic, cătina are și un rol profilactic împotriva cancerului, datorită conținutului bogat de antioxidanți.
Antioxidanții din fructele de cătină (vitaminele C, E, carotenul, flavonoidele) ajută organismul să lupte cu radicalii liberi. Produsele pe bază de cătină întăresc corpul, îmbunătățesc memoria, ajută la eliminarea stresului și reglează funcțiile organismului.

Cătina combate stresul

Dacă tot vorbim despre uleiul de cătină, află că are efecte benefice şi împotriva stresului. Cătina este bogată în fosfor şi calciu, în vitamine din grupa B, în vitamina C (după măceş, are cel mai ridicat conţinut de vitamina C). Pentru cei suprasolicitaţi de efort fizic sau intelectual, se recomandă în fiecare zi 20 de picături de ulei de cătină, sau patru-cinci linguriţe de fructe proaspete (ori congelate) amestecate cu miere, de trei ori pe zi.

Tratează hepatita

Acelaşi suc are efecte benefice şi-n cazul afecţiunilor hepatice acute sau cronice, întrucât cătina este un bun stimulent hepatic. Se iau cinci-șase linguri de suc pe zi, simplu sau diluat cu apă, în cazul în care nu prea-ţi place gustul acrişor.

Întăreşte inima

Cătina albă duce la scăderea colesterolului, fapt care previne îngroşarea arterelor. De asemenea, conţine o cantitate mare de antioxidanţi, care protejează inima şi vasele de sânge. La aceste două proprietăţi se adăugă şi efectul ei anticoagulant. Prin urmare, cătina este recomandată şi-n afecţiunile cardiovasculare (în special hipertensiune arterială, ateroscleroză, sindromul Raynaud). Bea în fiecare zi 3-4 linguri de sirop de cătină obţinut prin presare la rece, diluat cu apă sau cu alte lichide, şi vei avea o sănătate de fier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS