21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSecțiile de Pediatrie din Craiova, pline de copii bolnavi

Secțiile de Pediatrie din Craiova, pline de copii bolnavi

Secțiile de Pediatrie ale spitalelor din Craiova s-au umplut, în ultimele săptămâni, de copii. Cei care vin la Urgență prezintă febră, vărsături și diaree. În jur de 90% sunt diagnosticați cu pneumonie. Medicii spun că vremea schimbătoare din ultima perioadă a dus la această avalanşă de viroze, pneumonii, bronșiolite. Părinții sunt sfătuiți să nu ducă în colectivitate copiii dacă sunt bolnavi și să respecte regulile de alimentație și igienă. Numărul paturilor din spitale, alocate copiilor, sunt insuficiente. Până în prezent, în Dolj nu s-a înregistrat nici un caz de gripă.

Medicii pediatri sunt nevoiți să facă față, în această perioadă, unui număr mare de pacienți. Toate clinicile de pediatrie din Craiova sunt pline de pacienți care suferă de afecțiuni de sezon. Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Dolj, săptămâna trecută s-au înregistrat 1.961 de cazuri de viroze respiratorii şi gripă. În Dolj, s-au depistat, numai săptămâna trecută, 493 de cazuri de pneumonii acute. Cei mai afectați sunt copiii, al căror organism se adaptează greu la schimbările de temperatură. În plin sezon de viroze, Clinica Pediatrie I de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova se află în renovare, iar medicii sunt nevoiți să lucreze cu activitatea restrânsă.
„Clinica I Pediatrie a mai rămas doar cu două saloane, în restul de lucrează. A mai preluat patru salone de la Clinica Pediatrie II pentru a putea face față solicitărilor. S-a luat această decizie, de a se lucra cu activitate restrânsă, pentru a nu închide de tot activitatea pe perioada renovărilor. Cei mai mulți copii internați sunt sugarii. Încercăm să facem față numărului mare de copii. Unele cazuri mai sunt redirecționate către alte spitale“, spune una dintre asistentele de la Clinica de Pediatrie din cadrul SJU Craiova.

Clinica Pediatrie de la Spitalul „Filantropia“ nu are secție ATI

La Clinica de Pediatrie de la Spitalul Municipal „Filantropia“ nu mai este nici un pat liber. Sunt ocupate chiar și cele două paturi din Compartimentul de Primiri Urgențe.
„În prezent, avem secția plină. Toate cele 41 de paturi sunt ocupate. Multe dintre cazurile de la Spitalul Județean de Urgență Craiova sunt redirecționate către noi pentru că ei au o clinică în renovare. Toate spitalele sunt pline de copii. Încercăm să facem față, să ne organizăm cât mai bine activitatea. Avem o mare problemă în Craiova. Deși suntem centru universitar, în toate cele trei clinici de pediatrie există doar 150 de paturi, ceea ce este foarte puțin în comparație cu numărul solicitărilor. Altă problemă este că noi, la Clinica de la Parc de la Spitalul «Filantropia», nu avem secție de Anestezie și Terapie Intensivă și toate cazurile grave sunt trimise tot către SJU Craiova și acolo se aglomerează“, explică prof. Ligia Stănescu, şefa Clinicii de Pediatrie.
În Secția Pediatrie de la Spitalul „Filantropia“ există un singur medic de gardă care trebuie să se ocupe zilnic de 60 – 80 de copii. „Este extrem de solicitant. Numărul de gărzi este aprobat de Ministerul Sănătății. Acest aspect nu ține de conducerea spitalului oricât și-ar dori să suplimenteze numărul“, a adăugat prof. Ligia Stănescu.

Alimentația, aliat împotriva bolilor

În sezonul rece, alimentaţia joacă un rol important în creşterea rezistenţei organismului. Important este să ne întărim imunitatea organismului și să acordăm în această perioadă mai multă atenție protecției organismului și alimentației. Medicii recomandă curele cu vitamine, mai ales vitamina C.
Datorită vitaminelor şi mineralelor din compoziţia lor, unele alimente grăbesc vindecarea şi întăresc sistemul imunitar. Citricele, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile, mandarinele conţin cantităţi mari de vitamina C, una dintre cele mai cunoscute vitamine, cu rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi, dar şi un adjuvant în cazurile de răceală, accelerând procesul de recuperare.

Diferența dintre răceală și gripă

Trebuie să știți că există diferențe între răceală și gripă, deşi par să aibă manifestări comune. Spre deosebire de răceală, gripa este o boală virală contagioasă care se manifestă mult mai serios. Bolnavul are de multe ori febră care poate dura de la trei până la cinci zile. Pe de altă parte, răceala şi gripa sunt declanșate de factori diferiți. Răceala este, de obicei, determinată de rinovirusuri, care afectează nasul, gâtul și nu sunt atât de puternice ca virusul gripal, care poate să apară în urma unor epidemii. Cel mai eficient remediu în cazul gripei este vaccinul antigripal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS