22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinisterul Sănătății vrea să oblige medicii să rămână în ţară. Rezidenții se lovesc de posturile blocate

Ministerul Sănătății vrea să oblige medicii să rămână în ţară. Rezidenții se lovesc de posturile blocate

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat zilele trecute, într-o conferinţă de presă, că are în vedere o modalitate de a-i face pe medicii rezidenţi să stea în ţară un anumit număr de ani. Acesta spune că este o variantă de luat în calcul pentru că, deşi statul a mărit salariile rezidenţilor, mulţi intenţionează să plece din ţară. Declarația ministrului a stârnit reacții și în rândul medicilor din Oltenia. Marea problemă rămâne însă faptul că posturile din spitalele de stat se deblochează cu greu, iar tinerii medici spun că, și dacă vor să rămână în țară, nu au posturi libere.

Aproape 16.000 de medici români au plecat din ţară şi lucrează în străinătate, arată unu studiu realizat de Coaliţia pentru Drepturile Migranţilor şi Refugiaţilor. Exodul lor a dat peste cap sistemul de sănătate. Zeci de spitale au rămas fără specialişti. Paradoxal, deși România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul doctori pe cap de locuitor, tinerii medici care termină rezidențiatul se plâng de faptul că nu găsesc locuri libere în spitale. De ceva timp, salariile medicilor s-au mărit considerabil. Un rezident de anul întâi avea un salariu sub 2.000 mii de lei, iar acum media este de 5.000 de lei. Cu toate acestea, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, spune că mulți dintre tineri aleg să plece din țară către spitalele din străinătate și are de gând să ia măsuri.
Ce a declarat mai exact Sorina Pintea: „Ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară. În urma aplicării Legii salarizării, salariile rezidenţilor au crescut considerabil“.

„Cum să obligi rezidenții să stea în țară dacă nu le oferi și posturi?“

Pe de altă parte, medicii spun că este nevoie de un proiect clar, de un cadru legal. Părerile sunt împărțite. Cei mai mulți spun că ceea ce vrea să facă minstrul sănătății nu poate avea bază legală.
„Nu este în regulă și nici nu cred că o pot încadra legal. Cum să obligi rezidenții să stea în țară dacă nu le oferi și posturi? Eu cred că trebuie făcută o strategie națională, unde să se prevadă necesarul de locuri pe specialități și unde anume este nevoie și după aceea scoase posturile respective la concurs. Nu este în regulă să obligi pe nimeni să facă ceea ce nu își dorește“, spune dr.
Cătălin Dudu, medic chirurg la Spitalul Județean Slatina.
Elena este rezidentă la Spitalul Județean de Urgență din Craiova și spune că principala problemă pentru care tinerii medici pleacă este lipsa condițiilor din spitale.
„Ar trebui să îmbunătățească și condițiile din spitale, astfel încât medicii să rămână aici de bunăvoie și nu obligați într-un sistem bolnav. Și să ne pregătească cu ce?! Că nu avem atâtea resure câte sunt în spitalele de afară. Medicii trebuie să rămână de bunăvoie, nu să fie îngrădiți. Nu îți poate lua dreptul de a pleca. În plus, în spitalele de stat majoritatea posturilor sunt blocate. Chiar dacă vrei să rămâi nu ai cum, ori pleci în străinătate, ori încerci să lucrezi în privat“, spune rezidenta.
Pe de altă parte, dr. Eleodor Cârstoiu, medic chirurg pediatru și vicepreședintele federației Hipocrat, spune că și acum există varianta rezidențiatului pe post, dar medicii nu au cum să fie obligați să lucreze în țară.
„În prezent, nu există cadrul legal pentru așa ceva. Este imposibil să facă așa ceva. Există și acum rezidențiatul pe post prin care oamenii, în momentul în care termină rezidențiatul, au și un post asigurat, dar sunt suficiente cazuri care după terminarea pregătirii nu s-au mai prezentat la post. Spitalul i-a dat în judecată și a pierdut. Nu are cum să îi oblige să rămână în țară“, explică dr. Cârstoiu.

Ce presupune rezidențiatul pe post

Rezidenții pot alege să facă rezidențiat pe post, adică să încheie un contract cu spitalul care are postul liber. Prin contract se obligă ca după terminarea studiului, care se face într-un spital universitar, să se întoarcă să profeseze în unitatea unde au ținut postul blocat pe perioada pregătirii. În realitate, însă, cei mai mulți nu se mai întorc.
Managerii spitalelor oră­șenești încearcă să atragă tinerii medici, oferindu-le posibilitatea să facă rezidențiat pe post. După ce termină facultatea, un student la Medicină dă concurs de intrare în rezidențiat. Rezidenţiatul se organizează în următoarele forme: pe locuri, pe posturi şi prin selecţie pentru medicină de familie, şi are o durată cuprinsă între trei şi șapte ani, în funcţie de specialitate. Cei care aleg rezidențiat pe post înseamnă că se angajează să încheie un contract cu spitalul care a scos la concurs acel post. Prin contract au obligația să se întoarcă să lucreze în acea unitate medicală după ce s-a încheiat perioada de pregătire care se face între trei şi şapte ani, în centre universitare. Spre exemplu, un rezident face contract cu Spi­talul din Balș pentru un post la Chirurgie, dar merge să facă pregătirea la Spitalul Județean Craiova, unde există profesori universitari de la care poate învăța și abia după ce încheie anii de rezidențiat trebuie să revină să lucreze la Spitalul din Balș, conform contractului. În acest timp, spitalul care are contract cu rezidentul primește bani de la Ministerul Sănătății și îl plătește în anii de pregătire.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că medicii nu mai sunt obligați să restituie banii

Lipsa condițiilor de lucru și salarizarea nemulțumitoare îi face pe mulți să nu se mai întoarcă la spitalul cu care au semnat contract. În România sunt în jur de 10.000 de medici rezidenţi.
Până la începutul anului 2015 a fost valabilă Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 prin care medicul care nu respecta obligația de a se întoarce să lucreze pe postul unde fusese angajat trebuia să restituie cheltuielile de personal din perioada rezidențiatului. Însă, în februarie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că medicii nu mai sunt obligați să restituie banii. Decizia ICCJ nr. 5 din 16 februarie 2015 a devenit obligatorie pentru instanțe de la data publicării.

Alte reacții ale medicilor

„Medicii trebuie să aibă alte condiții de muncă, să aibă facilități: locuință, școli pentru copiii. Mulți au plătit taxe, care sunt foarte mari. Anul acesta, taxa de școlarizare la UMF București este de 12.000 de lei, față de 4.000 de lei la Politehnică“, spune un medic
„Cei ce vor să plece vor pleca oricum chiar dacă este nevoie să returneze banii. Simpla discuție despre acest subiect este o absurditate. Nicio țară nu ar îndrăzni să facă așa ceva, să ne uităm la vezi Marea Britanie“, spune un alt medic.
„Este necesar ca doamna ministru să facă precizări clare. Este total neconstițional ce propune. Trebuie să iasă cu precizări și reprezentanți ai Ministerului Muncii“, este părerea altui medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS