13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGuarana, beneficii şi efecte adverse

Guarana, beneficii şi efecte adverse

Guarana este o plantă din Amazon, care era utilizată în băuturi de către tribul Guarani. Reputaţia plantei a depăşit graniţele fizice şi astăzi este folosită de atleţi pentru un plus de energie, pentru creşterea performanţelor intelectuale, dar şi ca afrodisiac.

Guarana – cum funcţionează

Guarana conţine cafeină, un stimulent al sistemului nervos central, al inimii şi muşchilor, teobromină şi teofilină – prezente şi în ceaiul verde şi în ceaiul negru. Interesant este că deşi mass-media au promovat foarte mult această plantă, ce a căpătat peste noapte reputaţia de plantă minune, lumea ştiinţifică încă are semne de întrebare asupra ei, iar medicii avertizează că apar efecte secundare în cazul consumului pe termen lung a cantităţilor necontrolate. Încă se mai fac studii.

Guarana – cantităţi recomandate

Efecte adverse apar atunci când doze mai mari de 300 mg de guarana sunt administrate zilnic pe perioade lungi. Atacuri de panică, anxietate, ţiuit în urechi, aritmii, alături de iritaţii ale stomacului, nervozitate, oboseală, greaţă, stare de vomă, insomnie sunt principalele efecte adverse dacă se exagerează cu cantităţile. Datorită faptului că guarana stimulează activitatea cerebrală şi dă energie, persoane care obişnuiesc să consume droguri o folosesc în cantităţi mari. Atenţie, doza fatală de cafeină este estimată la 10-14 grame.
Guarana este nerecomandată femeilor însărcinate sau care alăptează.
sursa: www.csid.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS