16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce ne îmbolnăvim? Mâncarea, „îmbibată“ de E-uri și coloranți

De ce ne îmbolnăvim? Mâncarea, „îmbibată“ de E-uri și coloranți

Aditivii alimentari sunt, conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății, substanțe care se folosesc la prepararea unor produse alimentare. Ei ajută la îmbunătăţirea gustului sau mirosului produselor alimentare, pentru a le conserva sau prelungi termenul de valabilitate. De exemplu, stabilitatea înghețatelor industriale, conservabilitatea checurilor sau a prăjiturilor, aroma atrăgătoare a unor sucuri sau băuturi nu ar putea fi niciodată realizate fără participarea aditivilor alimentari. Aditivii sunt pe lista neagră a substanţelor dăunătoare sănătăţii.

Conservanții tradițio-nali precum oțetul, sarea, fumul de lemn au fost mereu acceptați pentru că după folosirea lor îndelungată s-a demonstrat că nu sunt nocivi. Însă, în ultimul timp, tot mai multe alimente sunt pline de substanțe chimice. Pe piață avem peste 300 de aditivi alimentari și în ultima perioadă 95% dintre alimente conțin E-uri. Este aproape imposibil să ne ferim de acestea.
Industria alimentară nu poate supra­vieţui fără E-uri, însă studiile din ultimii ani au scos la iveală că unele dintre aceste adaosuri sunt deosebit de periculoase pentru sănătate, altele sunt îngrijorătoare, iar foarte puţine sunt inofensive. Din păcate, cele mai multe dintre E-urile periculoase sunt folosite într-o categorie largă de alimente, lucru care a crescut îngrijorarea cercetătorilor. Oamenii sunt însă tot mai atrași de alimentele arătoase și gustoase, chiar dacă aromele sunt artificiale.
„Se întâmplă acest lucru pentru că alimentele nesănătoase sunt mai gustoase, pentru că sunt îmbunătățite cu diverse componente care le cresc gustul. Mulți oameni nu rezistă acestei tentații, deși știu că aceste alimente nu le fac bine. În plus, majoritatea oamenilor ajung seara târziu acasă și atunci mănâncă tot ce prind, iar în timpul zilei au mâncat plăcinte și covrigi. E un cerc vicios, de care poți să fugi dacă ții la sănătatea ta“, a precizat dr. Flavia Vasile, medic nutriționist.

Cei mai periculoşi sunt aditivii, cu efecte ireparabile asupra sănătăţii

E-urile se ascund în multe dintre produsele care par sănătoase. Litera “E” simbolizează faptul că aditivul a fost testat minimum șase ani și atestat la nivel european. Numărul care însoțește denumirea aditivului marchează ordinea cronologică în care a fost pus în evidență.
Aditivii alimentari au fost clasificaţi în funcţie de efectele pe care le au asupra organismului uman. Cei mai periculoşi sunt aditivii cancerigeni, cu efecte ireparabile asupra sănătăţii, urmaţi de cei toxici, care, ingeraţi pe termen lung, pot avea aceleaşi efecte. Urmează E-urile periculoase, care pot duce la diferite tumori sau alergii, apoi cele suspecte, care încă se testează pe animale pentru a li se vedea efectele. Deşi cei mai mulţi aditivi sunt trecuţi pe „lista neagră“, există unii naturali şi inofensivi pentru organismul uman. În această categorie intră E140 – Clorofila, E306 – vitamina E , antioxidant, E300 – vitamina C, E322 – lecitina, E440 – pectina şi E407- extract de algă. Făcând raportul cu cei peste o sută de aditivi cu probleme, este de înţeles de ce balanţa înclină în defavoarea E-urilor.

„Oamenii sunt mult mai tentați să cumpere un produs colorat și apetisant“

Coloranții sunt frecvent întâlniți în dulciuri, gumă de mestecat și răcoritoarele ce conțin zahăr. Acestea sunt consumate predominant de copii, pentru care reprezintă multe riscuri. „Yellow sunset (nr. E110 sau galben-portocaliu) este unul dintre aceștia. Sub denumirea catifelată se ascunde, de fapt, un aditiv extrem de nociv, cancerigen, care produce alergii și astm bronșic la copii“, spune medicul nutriționist. Și cercetătorii de la Universitatea Southampton au declarat acest aditiv ca fiind extrem de periculos pentru micuți. Finlanda și Norvegia au hotărât interzicerea lui din cauza nenumăratelor efecte adverse pe care le produce. În restul țărilor din Uniunea Europeană, doza zilnică admisă este de 2,5 mg/kg corp.
Prânzul mai aduce cel puţin 50 de asemenea compuşi în farfuriile românilor. Procesarea și depozitarea pot să ducă la pierderea culorii naturale a alimentelor, astfel că producătorii o refac. Oamenii, în general, sunt mult mai tentați să cumpere un produs colorat și apetisant. Specialiștii susțin că, de exemplu, dacă mazărea conservată nu ar fi îmbibată de coloranți, ar avea culoarea verde măsliniu sau gri, nu foarte atrăgătoare pentru clienți.

Cei mai periculoși coloranți

Coloranții artificiali se găsesc în bomboane, deserturi, înghețată, băuturi energizante, condimente, paste și tăiței și alte alimente.
Tartrazina este un colorant sintetic ce se obține din gudron de cărbune prin sinteză chimică. Acest aditiv dă culoarea galbenă sau portocalie alimentelor și este prezent în sucuri și în bomboanele gumate. Consumul excesiv poate cauza cancer sau astm bronșic. Bromura de potasiu este un aditiv care ajută la dospirea pâinii și poate cauza cancer, fiind interzis în Uniunea Europeană, Argentina, Nigeria, Brazilia, Canada, Coreea de Sud și Peru.
Aspartamul este un îndulcitor artificial, aflat în sucurile carbogazoase, dietetice sau sub formă de pudră, în iaurt, gumă de mestecat și chiar în anumite produse farmaceutice și poate cauza cancer, hipertensiune arterială și aritmie cardiacă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS