Acasă Sanatate Totul despre astenie

Totul despre astenie

Tristeţea din timpul lunilor de toamnă poate fi mai mult decât o simplă stare de spirit trecătoare, în anumite situaţii semnalează prezenţa bolii numite astenie. Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar îşi pierde din rezistenţă, fapt care se aplică şi asupra psihicului. În spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuaţiilor de apetit resimţite toamna se ascunde de fapt astenia.
Astenia este un tip de depresie care apare în acelaşi sezon, în fiecare an. De regulă, simptomele încep să apară odată cu lunile de toamnă şi se pot prelungi până în perioada de iarnă, lăsându-vă fără energie şi cu o stare de tristeţe permanentă. Uneori poate apărea şi în lunile de primăvară, potrivit WebMD. Conform studiilor, una din zece persoane suferă de astenia de toamnă, care este în general provocată de dificultatea de adaptare a corpului la diferenţele de temperatură dintre zi şi noapte. De asemenea, cantitatea scăzută de lumină şi soare şi o dietă necorespunzătoare sunt alte cauze ale asteniei de toamnă.
Programul haotic, lipsa de odihnă sau exerciţii fizice regulate pot, de asemenea, declanşa acest tip de astenie.
Pe măsură ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar pare să-şi piardă din putere, ceea ce face o persoană afectată de astenie să se simtă slăbită şi tristă.

Simptome

Diagnosticul de astenie de toamnă poate fi atribuit dacă aţi avut aceleaşi simptome timp de trei sezoane la rând şi dacă simptomele s-au ameliorat pe durata verii şi a primăverii, informează Mental Health America. Pentru că nu există un examen clinic în urma căruia să poată fi pus diagnosticul de astenie de toamnă, medicul dumneavoastră curant vă va adresa diferite întrebări legate de istoria simptomelor pe care le resimţiţi. De asemenea, este posibil ca medicul să vă supună unui test de mişcare şi eventual să vă solicite analize de sânge. Manifestările frecvent întâlnite ale asteniei de toamnă sunt stările de depresie, cum ar fi apatia, subestimarea, senzaţia de vinovăţie şi tristeţea. De asemenea, anxietatea îşi face apariţia prin neputinţa de a face faţă situaţiilor de stres. Persoanele care suferă de astenie au schimbări frecvente de dispoziţie, tranziţii bruşte de la o stare de spirit la alta, au tulburări de somn, cu stări de somnolenţă în timpul zilei. De asemenea, se instalează letargia cu stările ei de oboseală şi incapacitate de a desfăşura activităţile de zi cu zi. Persoanele care suferă de astenie au probleme sociale (iritabilitate şi dorinţă de izolare), dar şi sexuale, prin lipsa libidoului.

Cum poate fi prevenită astenia

Astenia poate fi prevenită prin urmarea unor simplii paşi. Încercaţi să petreceţi cât mai mult timp în aer liber, chiar dacă vremea este mohorâtă. Efectul luminii naturale este foarte important pentru sănătatea dumneavoastră mentală. Adoptaţi o dietă echilibrată care să includă suficiente minerale şi vitamine. Efectuaţi exerciţii fizice cel puţin 30 de minute zilnic. Păstraţi legătura cu grupul dumneavoastră de prieteni şi cunoscuţi şi nu renunţaţi la activităţile pe care le faceţi de obicei împreună. Atunci când apar stările specifice pentru astenie, apatie sau oboseală, ele reprezintă un semnal clar care atenţionează o persoană că stilul de viaţă nu este cel mai potrivit pentru organism. Pentru a preveni aceste stări, specialiştii recomandă consumul unor cantităţi mari de alimente bogate în vitamine, minerale, enzime şi fitonutrienţi.
În acest fel, puteţi intra în sezonul rece cu un sistem imunitar fortificat, care vă va ajuta să faceţi faţă bolilor şi sezonului de toamnă-iarnă. Astfel, ar trebui să includeţi în dieta dumneavoastră zilnică multe fructe şi legume precum: varză, conopidă, broccoli, sfeclă, pere, mere, gutui, dovleac, nuci, struguri şi suplimente naturale.

Tratament

Ca şi în cazul altor forme de depresie, tratamentul asteniei include antidepresive şi terapia cognitiv-comportamentală. Fototerapia (bazată pe lumină) este altă metodă de a trata această afecţiune. Acest tip de terapie foloseşte o lampă specială care imită lumina naturală. Rezultatele acestei metode apar de obicei în termen de 3-4 săptămâni.
Terapia cognitiv-comportamentală vă poate ajuta să înţelegeţi fenomenele asociate cu astenia şi modalităţile prin care puteţi remedia simptomele acesteia. Fără a utiliza vreun tratament, simptomele dispar la schimbarea anotimpurilor.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version