Acasă Sanatate Medicamente noi pe lista de compensate şi gratuite

Medicamente noi pe lista de compensate şi gratuite

La Craiova sunt trataţi toţi pacienţii cu Hepatita C din întreaga regiune (Foto: Arhiva GdS)

Veste bună pentru pacienți. Două molecule noi necesare pentru tratamentul inovativ al hepatitei C și al cancerului de prostată au fost introduse pe lista de medicamente compensate și gratuite. În România mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită. Suntem pe primul loc în Europa când vine vorba de numărul pacienților care suferă de această boală. În ultimii doi ani, sute de bolnavi din Oltenia au avut acces la cea mai nouă terapie fără interferon, singura șansă la viață pentru mulți dintre pacienți. Medicii spun că rezultatele terapeutice au fost foarte bune.
Începând cu 1 septembrie, România va asigura a treia etapă de tratamente fără interferon, în cadrul căreia pacienții cu hepatita C vor beneficia de trei scheme de tratament, în urma încheierii unor contracte cost – volum –rezultat. Pacienții vor beneficia de tratamente personalizate, iar schema de tratament adecvată și durata tratamentului (între 8 și 24 săptămâni) va fi decisă de medicul curant în funcție de starea clinică și particularitățile fiecărui pacient.
„În acest an, am modificat listele de compensate și gratuite de trei ori, chiar dacă legislația prevede cel puțin o corecție pe an. Pacienții noștri au dreptul la tratament inovativ de ultimă generație. Pentru a asigura accesul la tratamente inovative unui număr cât mai mare de pacienți, luăm în calcul încheierea unor noi contracte cost-volum, urmând ca, după ce definitivăm lista de medicamente esențiale, să introducem necondiționat în listă unele molecule esențiale“, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

13.000 de pacienți vor beneficia de noua terapie

De noua etapă de tratament fără interferon pentru hepatita cronică virală C vor beneficia 13.000 pacienți eligibili. În funcţie de evaluarea pacientului şi de stadiul în care se află afecțiunea, medicul decide în ce program este introdus, tratamentele fiind diferite. Pentru a putea beneficia de terapie, pacientul trebuie să respecte toate condițiile prevăzute în protocol. Mai exact, trebuie să facă un set de analize prin care să dovedească stadiul bolii.

A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.
Exit mobile version