12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienții cu HIV din România, fără tratament

Pacienții cu HIV din România, fără tratament

Bolnavii care suferă de HIV/SIDA riscă să rămână fără tratament. La nivel național, peste 5.000 de pacienți vor fi afectați în prima parte a acestei luni, iar dacă suplimentarea bugetelor va avea loc după 10 septembrie, aproape toți cei peste 12.000 de pacienți aflați în tratament vor fi afectați. Întreruperea tratamentului pentru pacientul cu HIV conduce la eșec terapeutic cu schema actuală de tratament, ceea ce pune grav în pericol viața pacienților. Totodată, crește riscul apariției unor noi cazuri de infecție dacă pacienții actuali nu sunt tratați corect.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită Guvernului României măsuri urgente de suplimentare a fondurilor pentru tratamentul pacienților cu HIV din România. Dacă săptămâna aceasta nu pleacă bani către județe, jumătate din județele țării vor rămâne fără tratament.
Situația este generată de alocarea insuficientă a fondurilor la începutul anului pentru Programul Național de Tratament al Infecției HIV derulat de Ministerul Sănătății. S-au alocat atunci fonduri doar până în luna august 2018, deși se știa clar că suma necesară derulării programului pentru tot anul este mult mai mare. Întârzierea rectificării bugetare a condus la epuizarea bugetului de către spitale, implicit a stocurilor de medicamente.
„Cerem cu disperare guvernului măsuri imediate pentru ca viața pacienților cu HIV să nu fie pusă în pericol. Credem ca din fondul de urgență al guvernului să se poate interveni provizoriu în situația aceasta, deși sunt și alte măsuri aflate la îndemâna guvernului. O astfel de situație gravă nu s-a mai înregistrat în România din 2010, iar pacienții sunt disperați. Legile din România garantează pacienților continuitatea tratamentului împotriva HIV, de aceea UNOPA va sprijini pacienții afectați să ceară daune în instanță dacă viața lor va fi pusă în pericol!“, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

SIDA este ultimul și cel mai sever stadiu al infecției cu virusul HIV

HIV este un virus care atacă sistemul imun și îngreunează lupta organismului cu infecțiile și cu bolile. HIV este virusul care produce Sindromul Imunodeficienței Dobândite (SIDA). Totuși a fi infectat cu virusul HIV nu înseamnă a avea SIDA. SIDA este ultimul și cel mai sever stadiu al infecției cu virusul HIV. Unii oameni trăiesc cu infecția cu virusul HIV mulți ani, chiar zeci de ani până la a avea SIDA.
Odată cu pătrunderea virusului HIV în organism, acesta infectează un grup de celule albe din sânge, celule numite limfocite CD4+. Aceste celule albe sanguine reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar, care ajută organismul în lupta cu infecțiile. Prin infectarea și distrugerea limfocitelor CD4+ de către HIV, sistemul imunitar devine mai puțin capabil să lupte împotriva infecțiilor și a bolilor.

Cum se transmite HIV?

Virusul HIV se găseşte în sângele şi fluidele sexuale ale persoanei infectate, precum şi în laptele mamelor infectate. Transmiterea HIV are loc atunci când o cantitate suficientă de fluide pătrunde în organismul altei persoane. Sunt diferite căi de infectare cu HIV.

Căile prin care te poţi infecta cu HIV

Contactul sexual fără prezervativ este riscant, fiindcă virusul aflat şi în fluidele sexuale ale persoanei infectate poate să treacă direct în organismul partenerului. Aceasta este valabil atât pentru sexul vaginal, cât şi cel anal. Sexul oral prezintă mai puţin risc, însă transmiterea HIV poate avea loc şi în acest caz, dacă nu este folosit un prezervativ – de exemplu, dacă la unul din parteneri sângerează gingiile sau are o tăietură deschisă, oricât de mică, în gură.

Contact cu sângele persoanei infectate

Dacă sângele unei persoane infectate pătrunde suficient în organismul unei persoane neinfectate, atunci virusul poate fi transmis.

De la mamă la făt

HIV poate fi transmis de la mama infectată la fătul ei în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării. Există medicamente speciale care pot reduce considerabil probabilitatea de transmitere în aşa cazuri, însă acestea nu sunt accesibile în multe din ţările cu venituri scăzute şi medii.

Utilizarea produselor sangvine infectate

În trecut, mulţi oameni au fost infectaţi cu HIV în urma transfuziilor de sânge şi folosirii produselor de sânge contaminate, de exemplu în spitale. În majoritatea ţărilor, transfuziile de sânge şi produse sangvine nu mai prezintă risc, întrucât donaţiile de sânge sunt testate regulat.

Droguri injectabile

Persoanele care utilizează droguri injectabile sunt, de asemenea, vulnerabile la infecţia HIV. Un volum foarte mic de sânge poate transmite HIV. În multe părţi ale lumii, deoarece posesia acestora este ilegală, există programe care distribuie echipament injectabil steril sau produse pentru dezinfecţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS