10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCentrul de permanență Frățila, renovat și cu aparatură nouă

Centrul de permanență Frățila, renovat și cu aparatură nouă

Centrul medical de permanență din Frățila a fost dotat cu aparatură primită din donație (Foto: Lucian Anghel)

Centrele medicale de permanență din localitățile doljene sunt, în multe situații, locul unde bolnavii din zonă își găsesc salvarea. Aici sunt tratate urgențele medicale, dar și mulți vârstnici care cu greu pot ajunge la spitalele din oraș. Unul dintre cele mai cunoscute centre de permanență este cel din Frățila, coordonat de medicul Hisham Tageldin Mohamed Osman. Pacienții îi spun însă „dom’ doctor negru“. În urmă cu două zile, centrul a primit o donație de aparatură în valoare de 11.000 de euro. Totodată, medicii au renovat clădirea din fondurile produse de centru.

La capătul satului Frățila, un medic care s-a încăpățânat să facă ceva pentru pacienții săi a transformat fostul CAP în centru medical de permanență. Aici lucrează șase medici și șase asistenți, care deservesc locuitorii din comuna Ghioroiu, satul Știrbești, din județul Vâlcea, comuna doljeană Bulzești cu cele zece sate ale sale, dar și pacienții din Motoci și Dobrețu, județul Olt, adică în jur de 8.000 de persoane.
Hisham Tageldin Mohamed Osman este cel care a lupat ani buni să ofere oamenilor din zonă un centru medical unde să găsească specialiști la orice oră. Și a reușit. Centrul este deschis din 2008.
În zonă sunt mulți bătrâni care au nevoie în permanență de un medic. Ca să aibă aparatura necesară pentru situațiile de urgență, medicul a făcut credit la bancă de 60.000 de lei pe numele său.

Ion Țaina a donat pentru că își dorește să ajute oamenii din locurile natale

Acum, medicul Hisham Tageldin Mohamed Osman a fost ajutat să îmbunătățească condițiile și să ofere servicii de calitate pacienților. În urmă cu două zile, centrul a primit un ajutor important. Ion Țaina a donat prin asociația sa aparatură de 11.000 de euro.

„Am donat pentru centrul din Frățila. Eu sunt născut la Știrbești și am vrut să ajut oamenii din zona în care m-am născut. Am făcut o asociație și cu banii strânși am donat aici aproximativ 11.000 de euro. Am avut încredere în ceea ce face medicul de aici. Avem de gând să continuăm donațiile“, a declarat Ion Țaina.

Centrul a fost renovat din banii proprii

Acum, personalul medical lucrează cu aparate noi.

„Avem aparatură nouă, avem două monitoare, un EKG mobil, două tuburi de oxigen, unul în mașina care merge la pacienți, altul în cabinet, avem un defibrilator automat, care ne ușurează munca. Avem un ecograf portabil și o trusă de microurgență. Am avut și cazuri de nașteri aici, acum avem dotare pentru astfel de cazuri, avem paturi moderne care se ridică la un anumit unghi, pentru conforul pacientului“, a explicat dr. Hisham Tageldin Mohamed Osman.

Din banii produși de centrul de permanență, a fost renovată clădirea. Medicii oferă lunar în jur de 40 de consultații noaptea și lucrează înpreună cu medicii din Urgență pentru cazurile din zonă.

„Am îmbunătățit condițiile din sala de așteptare pentru că înainte nu arăta deloc bine și mi-am dorit ca pacienții să aștepte în condiții decente. Facem consultații noaptea, 112 ne direcționează cazuri, și dacă este nevoie de alt echipaj, trimitem mai departe. Lunar, avem peste 40 de persoane care apelează la noi noaptea. Ziua, pacienții vin la medicul de familie“, a explicat dr. Hisham Tageldin Mohamed Osman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS