14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacienții, implicați în evaluarea și acreditarea spitalelor

Pacienții, implicați în evaluarea și acreditarea spitalelor

Evaluarea spitalelor pentru obținerea acreditării se face, de acum, și sub ochii reprezentanților pacienților. Aceștia vor participa, în calitate de observatori, la procesul de evaluare a serviciilor de sănătate pe lângă comisiile de evaluare constituite de Autoritatea Națională de Managament al Calității în Sănătate. Acreditarea unităților medicale este un proces lung și anevoios, dar necesar pentru funcționarea spitalelor. Primul spital din Craiova care a primit acreditare a fost Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie. În acest moment, toate spitalele craiovene de stat au acreditarea necesară.

Acreditarea unui spital este modalitatea prin care se demonstrează că o unitate medicală face eforturi să acorde îngrijiri medicale de calitate, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și din punct de vedere al condițiilor în care se acordă. Experții Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) verifică modul în care se acordă serviciile medicale și evaluează în ce măsură acesta corespunde standardelor de acreditare. Noutatea este că acum și pacienții pot participa la procesul de evaluare a spitalelor. Mai exact, începând din iulie 2018, în fiecare lună este comunicată reprezentanților organizațiilor-umbrelă ale asociațiilor de pacienți, reprezentantive la nivel național, lista unităților sanitare ce urmează a fi evaluate.

„Reprezentanții asociațiilor de pacienți pot vedea în mod direct modul în care este realizată evaluarea“

Asociațiile își pot desemna un reprezentant pentru o unitate sanitară sau alta, în funcție de zona geografică, specificul unității, existența unei asociații în localitatea respectivă. „Consider că implicarea directă a asociațiilor de pacienți în evaluarea unităților sanitare este una normală și benefică pentru ambele părți. Reprezentanții asociațiilor de pacienți pot vedea în mod direct modul în care este realizată evaluarea, pot afla mai multe despre problemele cu care se confruntă unitățile sanitare respective“, a declarat Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Unitățile spitalicești din Craiova au trecut în ultimii doi ani prin filtrul experților de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Fiecare spital din țară trebuie să obțină acreditarea, altfel nu mai poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În acest moment, toate spitalele craiovene de stat au acreditarea necesară.

La ce folosește acreditarea spitalelor?

Prima dată când s-a vorbit de acreditarea spitalelor a fost în Legea sănătății nr. 95/2006. Prima structură de acreditare a spitalelor a apărut prin HG nr. 1148 din 18 septembrie 2008, prin care s-au stabilit componenţa, atribuţiile şi modul de organizare şi funcţionare ale Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CONAS). În 2015, prin modificarea Legii sănătății, a fost înființată Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) prin reorganizarea CONAS.

La ce folosește acreditarea spitalelor? Aceasta atestă că o unitate medicală dispune de resursele și de competențele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialitățile pe care le are în structură. Prin urmare, pacienții vor avea mai multă încredere să se adreseze unei unități medicale acreditate decât unei unități neacreditate. Acreditarea este un proces necesar atât pentru unitățile de stat, cât și pentru cele private, care vor să intre în relații contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate.

Gestionarea banilor și comunicarea cu pacientul, în vizor

Pe parcursul zilelor în care evaluează activitatea din spital, evaluatorii urmăresc peste 1.700 de indicatori. Aceștia privesc modul în care se lucrează în spital, gestionarea bugetului și a activității medicale pe fiecare secție, dar și cum se face comunicarea dintre echipa medicală, pacient și aparținători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS