22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Tiberius Dudan: „Educaţia medicală se face încă din copilărie “

Dr. Tiberius Dudan: „Educaţia medicală se face încă din copilărie “

Trei din zece români nu mai au niciun dinte natural și peste 70% au carii sau alte probleme. Jumătate dintre copii nu ajung la dentist până la vârsta de 12 ani, deşi trei sferturi dintre ei au probleme din primii ani de viaţă. Medicii spun însă că prima vizită la specialist, pentru control, trebuie făcută cel târziu la vârsta de un an. Numai că prevenţia în România nu se bucură de o atenţie prea mare. Tiberius Dudan este un medic stomatolog la început de drum și care, de curând, a adus în Craiova o procedură nouă pentru anomaliile dentare.

Dr. Tiberius Dudan, medic stomatolog

Gazeta de Sud: Ne lipsește educația medicală de prevenție. Cât de important este un control stomatologic făcut la timp?
Tiberius Dudan: Educa-ția medicală și rolul prevenției se învață încă din copilărie. Copilul trebuie să fie educat în acest sens încă de la grădiniță, de la școală, unde medicii pot merge să facă profilaxie. Dacă sunt învățați de mici să meargă la medicul stomatolog, copiii automat conștientizează rolul consultului de prevenție și își doresc și pe viitor să meargă la medic. Un control de rutină o dată la șase luni este foarte important.

GdS: Medicii învață și în facultate importanța prevenției?
T.D.: Da, am învățat. Prin Societetea Studenților la Stomatologie am încercat să implementăm astfel de proiecte de oferire de consultații de prevenție și educație medicală în grădinițe, școli. Am mers acolo unde am reușit să primim acceptul pentru acest gen de acțiuni.

GdS: Foarte mulți pacienți au o teamă de medicul stomatolog, acea frică de durere…
T.D.: Tehnologia a evoluat mult. În cabinetul stomatologic nu se mai fac acele manopere dureroase ca în trecut. Multor pacienți le era frică de ace. Acum se folosesc ace atraumatice, mult mai subțiri, mult mai flexibile și pacienții nu mai au aceeași sensibilitate în momentul în care se face o anestezie. Nu mai sunt acele dureri.

GdS: Sunteți un medic la început de drum, care încearcă să aducă tehnici noi de tratament pentru pacienți. Ce tehnologie nouă ați adus în Craiova?
T.D.: Este vorba de o metodă nouă pentru tratarea anomaliilor dentare. Totul constă în niște gutiere care îndreaptă dinții și sunt aproape invizibile. Aparatul dentar obișnuit este un aparat prin brackeţi care se pun pe dinți și devine puțin nefizionomic. Gutierele sunt transparente.

„Totul se face prin colaborare cu specialiștii din America“

GdS: Pentru ce tip de probleme stomatologice recomandați această tehnică nouă?
T.D.: În general, pentru anomaliile dentare minore, pentru înghesuirile dentare, ocluzii încrucișate, spațieri între dinți. Pacientul trebuie să colaboreze foarte bine cu medicul curant atunci când poartă gutiere. Și pacientul are responsabilități.

GdS: În ce constă procedura de tratament?
T.D.: În primă fază, îi evaluăm situația dentară, apoi realizăm câteva poze și luăm o amprentă digitală cu scanner, iar cu ajutorul acestora trimitem totul în America și de acolo ni se propune un plan de tratament pentru tipul de anomalie pe care îl are pacientul. Pacientul poate să vadă de la început până la final evoluția lui, totul fiind 3 D. Totul se face prin colaborare cu specialiștii din America. Pacientul are avantajul că nu se vede aparatul dentar și după ce termină tratamentul are zâmbetul pe care și l-a dorit. Adolescenții sunt cei mai atrași de asta, dar se recomandă și pentru adulți. Nu trebuie să mănânce cu ele în gură, nu trebuie să bea cafea sau sucuri acidulate cu ele în gură pentru că le deteriorează coloristic vorbind și nu mai rămân invizibile. Igiena este foarte importantă pentru că fără o bună igienă gutierele nu se mai pot adapta foarte bine și o să fie greu de purtat, iar pacientul poate face carii dacă nu se periază după ce mănâncă.

„Pentru adulți este recomandat să vină o dată la șase lunila un control“

GdS: Cum ați reușit să aduceți această nouă tehnică în Craiova?
T.D.: Am făcut un curs la București, susținut de un medic din Italia. Mi-a plăcut foarte mult și mi-am dorit să fac același lucru pe care îl face și el.

GdS: Ce vă doriți să faceți mai departe în domeniu?
T.D.: Cred că este foarte important să faci mereu cursuri, specializări. Pe viitor îmi doresc să devin chirurg oro-maxilo-facial. Încă sunt la început de drum și încerc să le fac treptat.

GdS: De la ce vârstă recomandați controlul stomatologic?
T.D.: În mod normal, copiii ar trebui aduși la medic de cum apar primii dințișori. Este nevoie să fie instruiți și părinții, să știe cum să-i îngrijească pe copii. Pentru adulți este recomandat să vină o dată la șase luni la un control.

GdS: Care este modalitatea corectă de curățare a dinților?
T.D.: Metoda corectă pe care și noi am învățat-o în timpul facultății se numește metoda BASS modificată și presupune ca periuța să fie poziționată la 45 de grade cu perii spre gingie, iar rotația să fie de sus în jos.

GdS: Ce credeți că ar trebui adus nou în Craiova în relația dintre medicul stomatolog și pacienții săi?
T.D.: Încrederea și tehnologia. Foarte mulți pacienți caută să beneficieze de tratamente cu mai puțină durere. Cu cât evoluăm mai mult în tehnologie cu atât o să fie și pacienții mai încrezători.

GdS: Care ar fi principalele trei reguli pe care ar trebui să le respectăm pentru a avea un zâmbet frumos?
T.D.: Igiena, controalele stomatologice făcute la timp pentru a preveni apariția cariilor și un aparat ortodontic pentru alinierea dinților sunt regulile ce trebuie respectate.
Ana-Maria Predilă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS