Stresul, cauză importantă a infertilitățiiÎn România, 16,8% din populația fertilă s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate, arată primul studiu de analiză privind problemele de infertilitate din România. Asta înseamnă că unu din patru cupluri care își doresc cât mai curând un copil nu a reușit să obțină o sarcină până în prezent, cu toate că încearcă de cel puțin un an. Cercetarea arată că 11% din cupluri au perserverat mai bine de cinci ani în încercarea lor de a avea copii.

Cei mai mulți dintre cei care nu pot obține o sarcină merg la medicul ginecolog în încercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) și doar o parte la medicul specialist în infertilitate (38%). Studiul mai arată că 45% dintre cei care nu pot să obțină o sarcină consideră stresul responsabil pentru acest lucru, iar 21% cred că motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că „Nu vrea Dumnezeu“.

Pe de altă parte, medicii arată că principalele cauze pentru infertilitatea feminină sunt problemele de la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioza (17%), rezerva ovariană redusă (15%). De asemenea, medicii spun că 72% dintre bărbați au probleme la nivelul spermogramei.

„Stresul nu este un motiv de infertilitate absolut. În cazul în care un cuplu are deja un an de contact neprotejat și nu a rezultat o sarcină, trebuie să apeleze la un medic specialist în infertilitate. Cu siguranță, cauza care împiedică formarea unei sarcini ascunde o patologie, o afecțiune, care trebuie să fie tratată și înlăturată pentru a putea obține sarcina“, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretică-ginecologie, unul dintre coordonatorii studiului.

Cercetarea a fost realizată de Asociația pentru Reproducerea Umană din România în perioada aprilie-mai 2018, pe un eșantion de 4.680 de repondenți, atât femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani, cât și bărbați cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani. Medicii spun că vârsta mamelor la nașterea primului copil este într-o creștere accelerată, ceea ce are drept consecință escaladarea problemelor de fertilitate. Dacă în 1997 vârsta medie la care femeile aveau primul copil era 23,1 ani, în 2017 vârsta medie pentru primul copil a fost de 27,1 ani. În mediul urban, vârsta medie la care femeile au primul copil este 28,7 ani, iar în București această vârstă ajunge la 30,3 ani.

După șase luni de încercări fără succes trebuie să mergeți la medic pentru investigații amănunțite

Infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate. Conform acestei definiții, 15% dintre cuplurile de vârstă reproductivă sunt infertile. Un alt concept, fecunditatea, exprimă șansa de a obține o sarcină care să se finalizeze cu un copil într-un ciclu menstrual dat.

Definiția infertilității este rigidă deoarece se raportează la o perioada fixă, 12 luni, însă aproximativ 90% din cupluri concep după primul an de coabitare, dar există posibilitatea concepției spontane și în următorii ani, deși rata fecundabilităţii scade cu fiecare an.

Apariția vieții rămâne un miracol, în timp ce neapariția unui urmaș pentru un cuplu constituie o problemă. După șase luni de încercări fără succes, este timpul, în cele mai multe cazuri, să vă prezentați la un medic pentru o investigație amănunțită.

Când trebuie să apelați la specialist?


Un medic obstetrico-ginecolog poate trata infertilitatea până la un punct, după care va trebui să apelați la un specialist în infertilitate. Acesta este un moment tensionat pentru ambii parteneri și faptul că veți fi trimis la un al doilea specialist poate fi descurajant. Nu trebuie să uitați însă faptul că nu doar tratamentul în sine și administrarea unor pastile vă duce la fertilitate.

Un control amănunțit al ambilor parteneri înainte de a se începe un tratament împotriva infertilității este absolut necesar. Se vor controla activitatea hormonală, ritmul menstrual și anatomia femeii. Se vor prescrie vitamine prenatale care vor îndepărta riscul avortului și eventuale probleme genetice.

Femeile tinere (sau bărbații) au mai multe șanse ca rezultatul să fie pozitiv într-o perioadă mai scurtă de timp decât cele mai în vârstă. Între patru și șase luni de insucces în fertilizare poate fi o problemă la cuplurile între 20-30 de ani, dar un cuplu de peste 30 de ani va trebui să mai aștepte câteva luni înainte de a suspecta o problemă de fertilizare.

Jumătate din cazurile de infertilitate sunt din cauza bărbatului

Aproape jumătate din cazurile de infertilitate se datorează bărbatului. Scăderi ale numărului și calității spermatozoizilor provocate de o intervenție chirurgicală sau de infecții tratabile pot fi cauza infertilității la bărbați. Există totuși și un număr de cazuri în care cauzele infertilității rămân necunoscute.

În cazul femeilor, blocajul trompelor, ca urmare a unor infecții mai vechi sau a unor endometrite, pot pune medicul într-o mare încurcătură. E posibil ca femeia să aibă un ciclu regulat și hormonii necesari, dar dacă există un blocaj mecanic în organism, sperma nu va putea niciodată întâlni ovulul. Iar dacă există un blocaj parțial, poate avea loc fertilizarea, dar oul fertilizat poate rămâne agățat de uter, creând astfel o sarcină ectopică.

Va fi nevoie să se îndepărteze acest blocaj, pe cale chirurgicală sau laparoscopică (cu sau fără laser), deși, în țările dezvoltate, aceste tehnici sunt din ce în ce mai puțin folosite datorită succesului obținut în urma fertilizării în vitro.

Rareori, infertilitatea se datorează anticorpilor din spermă sau se manifestă prin avorturi curente din motive imunologice. După specialiști, anticorpii pot fi cauza infertilității și a avortului spontan.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 10 iulie 2018

Actualitate

» Legea pentru respingerea OUG privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA, promulgată
» Angajaţii din penitenciare avertizează că depun o noua plângere pentru abuz în serviciu împotriva ministrului Justiţiei
» Legea prin care clienţii eligibili vor putea să se racordeze direct la Transgaz, promulgată
» Abuzuri sexuale: Mai multe femei au făcut denunţuri împotriva regizorului Luc Besson
» Vâlcea: Oameni evacuați din calea apelor
» PNL a sesizat CCR pe hotărârea privind Comisia de verificare a posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide
» Miniştrii mediului din G7 vor vorbi despre schimbările climatice şi oceane în septembrie în Canada
» AEP: Partidele politice au primit subvenţii de peste 1 milion de lei în prima decadă a lunii iulie
» Transparency International: În fruntea listei cu membri ai PE care au cumul de joburi se află parlamentari eurosceptici
» Vâlcea: Dosare penale pentru conducere fără permis
» Luni, 16 iulie 2018 – termenul limită pentru depunerea Declaraţiei Unice
» Promovabilitate de 100% la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”
» Stoltenberg: Creşterea cheltuielilor în domeniul apărării nu este doar pentru a mulţumi SUA
» Thailanda: Toţi cei 12 copii şi antrenorul lor au fost salvaţi, la finalul unei curse contracronometru
» Trei utilaje noi pentru drumarii gorjeni
» Deputatul poate fi scos din sala de plen, dacă face scandal
» Thailanda: Toţi copiii şi antrenorul lor au fost salvați din peștera inundată
» Faptele mai vechi de 3 ani care determină conflictul de interese se vor prescrie

Publireportaj

» Elevii Școlii Profesionale din Valea Stanciului fac practică în Italia
» Finalizare derulare proiect “Creşterea competitivităţii HNY Design SRL prin achiziţia de utilaje”
» Spitalul orăşenesc Corabia reabilitat termic cu finanţare prin Programul Operaţional Regional
» Lansarea Proiectului “Construire Hotel D+P+4E”, SMIS 117010

Local

» Delegaţie a Primăriei din Esch sur Alzette – Luxemburg în vizită la Râmnicu Vâlcea
» Zeci de persoane, evacuate din calea apelor în Băbeni

Dolj

» Șofer oprit cu focuri de armă, condamnat cu suspendare
» N-ai voie să blochezi locul de parcare!
» Prăpăd în agricultură din cauza ploilor
» Atenție! ANAF schimbă conturile în care se plătesc impozitele
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Triplă lansare de carte la Biblioteca “Aman”

Gorj

» 473 de locuri de muncă vacante la nivelul judeţului
» Primarul din Rovinari vrea să scoată mii de oameni în stradă
» Gospodării măturate de ape în judeţul Gorj
» Congres Internaţional dedicat lui Constantin Brâncuşi
» (VIDEO) Gorj: Pompierii au evacuat apa din 24 de gospodării
» Gorj: Locuitorii din cartierul Debarcader, din Târgu Jiu, rămân fără apă

Mehedinţi

» Mehedinţi: Prins băut şi fără permis la volan
» Mehedinţi: S-a înecat într-un lac din localitatea Gruia
» Razii pe şoselele din Drobeta Turnu Severin

Vâlcea

» Vâlcea: Accident rutier în localitatea Câineni
» (VIDEO) Evacuarea apei din trei localităţi vâlcene
» Vâlcea: Zeci de gospodării inundate. 120 consumatori, fără energie electrică

Sport

» Gata vacanța! Handbalistele de la SCM Craiova se reunesc azi
» Handbal (f): România s-a calificat în sferturile de finală ale CM U20
» Handbal (f): SCM Craiova va disputa turneul de calificare pentru grupele Ligii Campionilor în Croația

Sanatate

» Dr. Mihaela Puianu, oftalmolog: „În ultimii ani, tehnologia laser a evoluat foarte mult“

Educatie

» În Dolj, concurență de peste 90 de candidați pe un post titularizabil

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» George Clooney, rănit într-un accident de motocicletă

Top