11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajImportanţa analizelor medicale în timpul sarcinii (p II)

Importanţa analizelor medicale în timpul sarcinii (p II)

Evaluarea stării de sănătate a femeilor gravide duce la scăderea complicaţiilor ce pot apărea oricând în cursul sarcinii sau chiar la naştere, cu impact în dezvoltarea copilului. Ce se poate face în cazul în care o femeie însărcinată descoperă că este purtătoare de hepatită B, dar şi ce analize trebuie făcute în timpul sarcinii aflaţi din partea a doua a interviului pe care ni l-a acordat dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinologie, medic primar medicină de laborator – Priority Medical.

Gazeta de Sud: În prima parte a interviului pe care ni l-aţi acordat ne spuneaţi că întâlniţi frecvent gravide care descoperă că sunt purtătoare în special de virusul hepatitei B. Ce se poate face în cazul în care o femeie însărcinată află acest lucru?
Alexandra Buzatu-Lang: În cazul în care la determinarea viremiei gravidei obţinem valori de risc pentru viitorul copil, este necesară o colaborare între laborator, medicul ginecolog şi medicul infecţionist pentru evaluarea stării de sănătate a gravidei şi a produsului de concepţie.

GdS: Se întâmplă însă și ca sarcina să poată fi dusă la sfârșit fără probleme?
A.B.L.: Sigur că da! Avem cazuri de femei purtătoare de virusul hepatitei B care se află și la a doua sau a treia sarcină.

GdS: Ce alte analize mai sunt recomandate în timpul sarcinii?
A.B.L.: Analizele recomandate obligatoriu de Organizația Mondială a Sănătatii sunt cele prin care se determină prezența sau absența sifilisului şi a virusului imunodeficienţei umane. Urocultura este obligatorie pentru a depista eventualele infecții. Din păcate, multe persoane nu consumă lichide și nu urinează suficient de des. Oricât de sănătos ai fi, dacă nu urinezi o dată la trei ore, bacteriile care există în urină se dezvoltă și apare infecția urinară.

GdS: Ce alte analize mai conține pachetul pe care îl recomandați pe timpul sarcinii?
A.B.L.: Aceste inves-tigații includ, în afară de analizele uzuale, și complexul TORCH (Toxoplasma, Rubella, Citomegalovirus, Herpes şi Chlamydia, Listeria). Se determină atât anticorpii de fază acută, de tip Ig M, și anticorpii de fază cronică, de tip Ig G.

GdS: Ce înseamnă dacă acești anticorpi ies pozitivi?
A.B.L.: Este bine de știut că, dacă anticorpii de fază cronică ies pozitivi, nu trebuie să vă alarmați pentru că acest lucru înseamnă că v-ați întâlnit cu virusul, cu parazitul, iar la o eventuală reîntâlnire pe sarcină nu veți mai dezvolta boala. Absența anticorpilor Ig G la femeia însărcinată crește riscul de a contacta infecția în cursul sarcinii.

GdS: Ce informaţii ne oferă complexul TORCH?
A.B.L.: Prezența anticorpilor de faza acută și cronică pentru toxoplasmă, un parazit cu care ne infestăm din carne netratată termic corespunzător și nemanipulată corect şi pe loc secund de la pisici. În general, la femeia gravidă restricționăm consumul de hamburgheri sau grătare. Indicația ar fi să consume mâncare coaptă sau fiartă cel puțin două-trei ore pentru că prin această tratare termică se distrug chisturile de parazit. Tot în cadrul complexului TORCH determinăm anticorpii pentru citomegalovirus. Gravidele prezintă o reactivitate crescută faţă de infecţia citomegalică (de şase ori mai mare comparativ cu restul populaţiei adulte). În infecţia primară a gravidei, riscul infecţiei fetale este maxim. Transmiterea infecţiei la făt în cursul primelor patru luni de sarcină are consecinţele cele mai grave (hepatită, surditate, microcefalie).
Tot în cadrul complexului TORCH determinăm prezența anticorpilor Ig G şi Ig M pentru virusul rubeolei. Dacă anticorpii Ig G sunt pozitivi şi Ig M sunt negativi înseamnă că pacienta are imunitate faţă de acest virus şi nu mai necesită testări ulterioare. Dacă însă se constată absenţa imunităţii – Ig G negativ – serologia pentru rubeolă va fi repetată în cursul săptămânilor 16-18. Din experiență, am descoperit foarte multe persoane tinere care nu au anticorpi de rubeolă.
Totodată, determinăm prezența anticorpilor pentru virusul herpetic. Există două tipuri distincte de virus herpetic. HSV I este asociat în principal cu infecţii oculare şi orale, în timp ce HSV II determină leziuni genitale. Ambele virusuri rămân într-o stare latentă şi pot fi reactivate în cursul sarcinii. În cele mai multe cazuri, infecţia se transmite în cursul travaliului, la trecerea prin canalul cervical. Transmiterea infecţiei în primele săptămâni de sarcină se poate asocia cu pierderea sarcinii. Infecţiile dezvoltate mai târziu pot determina microcefalie sau hidrocefalie şi leziuni oculare.

GdS: Ce se mai poate descoperi în cadrul complexului TORCH?
A.B.L.: Prezența anticorpilor de clamydia, de parvoviroză, de bordetella, de varicela. Am observat că nu toate persoanele au anticorpi de varicelă, iar infecția cu varicelă pe sarcină poate afecta fătul, în special la persoanele care lucrează cu copiii. Nu în ultimul rând, se poate descoperi listeria. Aceasta este o infecţie transmisă prin alimente contaminate, cel mai adesea în trimestrul trei de sarcină, care produce naşterea prematură şi în 30% din cazuri moartea fătului în uter.

(Ce alte analize mai sunt recomandate în timpul sarcinii şi cât de importante sunt veţi afla din ultima parte a interviului pe care ni l-a acordat dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinologie, medic primar medicină de laborator – Priority Medical)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS