10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCicoarea, cafeaua cu beneficii pentru sănătate

Cicoarea, cafeaua cu beneficii pentru sănătate

Cicoarea este folosită în principal ca înlocuitor de cafea fără cofeină. Cafeaua din cicoare a fost folosită în Europa, dar și în România în timpul marilor crize economice, când nu era disponibilă cafeaua autentică, însă proprietățile benefice ale cicoarei fac ca aceasta să fie folosită și astăzi de către adepții unui trai sănătos.

Prin procesul de coacere, cicoarea capătă un gust asemănător cafelei, chiar mai bogat și mai plin. De fapt, dacă știți gustul siropului de la crema de zahăr caramelizat, cam așa este și gustul cafelei de cicoare. Cei care doresc să beneficieze de proprietățile cafelei de cicoare, dar doresc să simtă și gustul de cafea autentică pot combina: la o ceașcă punem o linguriță de cafea de cicoare și o linguriță cafea decofeinizată prin metode naturale sau chiar cu cofeină. Modul de preparare al cafelei de cicoare este identic cu cel al cafelei autentice. Și cafeaua din cicoare face spumă şi se poate consuma cu lapte, frișcă sau condimente (scorțișoară, ghimbir, cardamom etc.) după gust. Cicoarea se poate consuma și rece sau sub formă de frappe, cu înghețată și frișcă sau se poate adăuga la compoziția prăjiturilor și a altor deserturi, potrivit doc.ro.

Cicoarea conţine inulină

O alimentație bogată în fibre alimentare solubile este asociată cu reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale, îmbunătățirea funcției gastrointestinale și o serie de alte beneficii digestive. Rădăcina de cicoare conține o fibră solubilă cunoscută sub numele de inulină. Această fibră este un puternic probiotic ce protejează împotriva acumulării de colesterol și oferă multe alte beneficii metabolice, cum ar fi absorbția de fier. Multe plante conțin inulină, dar rădăcina de cicoare are cea mai mare concentrație. Cicoarea conține circa 20% inulină – un polizaharid care nu crește prea mult glicemia, fiind de aceea recomandat diabeticilor și tuturor celor care doresc să slăbească. Inulina are foarte puține calorii (spre deosebire de zahăr sau alți carbohidrați) și efecte prebiotice. Inulina din cicoare aduce mai multe beneficii pentru sănătate, crește absorbția calciului și a magneziului și conduce la creșterea bacteriilor bune din intestine (prebiotice), ceea ce înseamnă că ajută la sănătatea colonului. Studiile in vitro au arătat că inulina stimulează creșterea selectivă a Bifidobacteria și Lactobacilli (care sunt bacterii sănătoase).

Cicoarea protejează inima şi ficatul

Cercetările legate de inulină au arătat că aceasta poate reduce cantitatea de colesterol și trigliceride. Mai precis, inulina poate reduce numărul de particule de lipoproteine cu densitate scăzută prin reducerea activității enzimatice lipogenice. Inulina poate reduce, așadar, nivelul de colesterol „rău“ din organism. Acest colesterol LDL este una dintre cauzele principale ale apariției unor probleme de sănătate precum ateroscleroza și hipertensiunea arterială, deoarece blochează oarecum fluxul de sânge și se așază pe artere și vene. Colesterolul și trigliceridele mari sunt acuzate de medici ca fiind potențiale cauze pentru atacuri de inimă și accidente vasculare cerebrale.
Potrivit unui studiu publicat în „Food and Chemical Toxicology“, consumul de cicoare poate oferi protecție pentru ficat. Beneficiile de protecție asupra ficatului aduse de cicoare sunt parțial atribuite proprietăților antioxidante, de inhibare a radicalilor liberi.

Tratament naturist pentru artrită

Cicoarea a fost utilizată în mod tradițional ca tratament naturist pentru artrită, iar studiile au arătat că cicoarea are proprietăți antiinflamatorii semnificative, motiv pentru care este în continuare studiată pentru capacitatea de a reduce durerea asociată cu osteoartrita. Într-un studiu din 2010, 70% dintre subiecții care au primit tratament cu cicoare au raportat o îmbunătățire sensibilă a durerii cauzate de osteoartrită. Cafeaua din cicoare poate fi utilizată prin urmare în general ca agent antiinflamator pentru dureri musculare și dureri articulare.

Slăbim cu cafeaua din cicoare

Inulina din cafeaua de cicoare este o formă de fibră alimentară naturală care ajută la slăbire și la menținerea unei greutăți optime. Cafeaua din cicoare taie senzația de foame căci afectează ușor grelina, un hormon care face legătura cu centrul foamei. Prin reducerea acestui hormon numit grelină, cicoarea poate reduce șansele de supraalimentare și ne poate da senzația de sațietate. În plus, fibrele din cicoare ajută tranzitul intestinal și secreția de sucuri gastrice. Practic, asta înseamnă că digestia ca un întreg este îmbunătățită, iar constipația este redusă.

Cicoarea stimulează sistemul imunitar

Cicoarea are o serie de calități utile care ajută sistemul imunitar. Cum spuneam, cicoarea are efecte antibacteriene care lucrează pe o serie de tulpini de bacterii periculoase. În plus, sistemul imunitar este ajutat datorită beneficiilor compușilor polifenolici. Există, de asemenea, fitochimicale în cicoare care acționează ca antioxidanți, neutralizând mai departe radicalii liberi din fluxul sanguin, ceea ce reduce șansele de a dezvolta o serie de boli, inclusiv gripă, boli digestive sau cardio-vasculare.

Proprietăți antioxidante şi antimicrobiene

Efectele antioxidante ale cafelei de cicoare pot preveni probleme de sănătate precum tromboza și inflamațiile, potrivit unui studiu din luna mai 2011 publicat în „Phytotherapy Research“. Participanții care au băut 300 de mililitri de cafea de cicoare pe zi și-au redus vâscozitatea sângelui și a plasmei după numai o săptămână, beneficii pe care cercetătorii le atribuie conținutului fenolic al băuturii. Acești antioxidanți fenolici luptă, de asemenea, împotriva radicalilor liberi din organism, protejează organele și sistemele majore de stres oxidativ. Potrivit revistei „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine“ 2013, acidul chicoric găsit în cafeaua de cicoare protejează organismul împotriva bacteriilor găsite în jurul dinților, ceea ce indică proprietăți antimicrobiene. Același studiu a constatat că extractul de rădăcină de cicoare are proprietăți antifungice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS