13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCentrele de permanență, salvarea doljenilor de la sate

Centrele de permanență, salvarea doljenilor de la sate

La sate, acolo unde populația este mult îmbătrânită, singura șansă la tratament a multor pacienți este cabinetul medicului de familie sau centrul de permanență. În Dolj există 19 astfel de centre, deservite de medicii de familie care asigură servicii de urgenţă, dar și tratamente, cum ar fi administrarea soluţiilor injectabile sau pansarea. Aceste centre reprezintă de multe ori șansa pacienților la viață. Cu toate acestea, pentru multe situații de urgență pacienții din mediul rural apelează la Salvare și ajung în Urgența Spitalului Județean Craiova, care este zilnic supraaglomerată. Ministrul sănătății a decis să urmărească eficienţa centrelor de permanență și să le desființeze pe cele care nu dau randament.

Sorina Pintea, ministrul sănătății, a anunțat marți că se gândește să desființeze unele centre de permanență din țară. În prezent, la nivel național funcționează 352 de centre. Majoritate sunt în zonele rurale sau izolate, precum și în zone urbane (în locul camerelor de gardă ale spitalelor desființate).

Ce sunt centrele de permanență?

Centrele de permanență sunt asocieri ale medicilor de familie care funcționează în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, în regim de cameră de gardă. Acestea sunt deservite de medicii de familie care asigură, astfel, continuitatea asistenței medicale primare. Aici, medicii oferă servicii de urgenţă, dar sunt efectuate şi tratamente, cum ar fi administrarea soluţiilor injectabile sau pansarea. Acestea se pot înfiinţa prin asocierea liber consfinţită între mai multe cabinete de medicină de familie. Medicii din centrele de permanenţă îşi pot desfăşura activitatea fie într-un cabinet medical al unuia dintre aceşti membri, fie, prin rotaţie, în fiecare din cabinetele doctorilor care fac parte din centru. Există şi posibilitatea ca autorităţile locale să pună la dispoziţie un spaţiu. Pentru a primi aprobarea de funcţionare, este necesară o dotare minimală, care, de fapt, se găseşte deja în cabinetul de medicina familiei.

„Nu este normal să avem o creștere a consultaţiilor în UPU în condiţiile în care finanțăm aceste centre“

Centrele de permanență au fost înființate cu rolul de a asigura urgențele, mai ales în mediul rural, pentru a descongestiona Urgențele spitalelor mari. Cu toate acestea, Sorina Pintea a declarat că, la nivel național, adresabilitatea către Unitățile de Primiri Urgențe a crescut cu 35%.
„Vom face o evaluare a activității centrelor de permanență. În actul normativ pe care îl vom promova vrem să introducem şi criterii de evaluare a eficienţei centrelor de permanență. Nu cred că este normal să avem o creștere exponențială a consultaţiilor în UPU în condiţiile în care finanțăm aceste centre“, a spus Sorina Pintea.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii va solicita suplimentarea cu peste 25 de milioane de lei a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale pentru asigurarea finanțării necesare acestor centre.
Medicii de familie salută ideea de creștere a finanțării centrelor, care era absolut necesară, în condițiile în care este prima majorare a tarifelor din anul 2011, dar consideră că închiderea centrelor de permanență fără o evaluare bazată pe criterii adaptate contextului local reprezintă o încălcare a dreptului la sănătate a unor largi mase de pacienți.

„Aceste centre asigură accesul la servicii medicale în mod echitabil tuturor cetățenilor țării“

În prezent, 352 de centre de permanență se află în relație contractuală cu CAS și, de asemenea, 27 de centre de permanență au primit aviz de înființare din partea Ministerului Sănătății și și-au exprimat intenția de a intra în relație contractuală cu CAS, la nivel național.
Medicii de familie au luat poziție după declarațiile Ministerului Sănătății. Aceștia susțin că adresabilitatea crescută la unitățile de primiri urgențe are alte cauze și nu ineficiența centrelor de permanență.
„În opinia noastră, adresabilitatea crescută la unitățile de primiri urgențe are alte cauze, absolut independente de modul de funcționare a centrelor de permanență. Posibile cauze ar putea fi inegalitatea distribuirii de resurse și inaccesibilitatea investigațiilor imagistice și de laborator, în marea majoritate a timpului și pentru o mare parte dintre pacienți, inclusiv a persoanelor neasigurate, în sistemul public de asigurări de sănătate. Asigurarea continuității serviciilor medicale pacienților din zone rurale, izolate sau din zone urbane cu acces dificil la UPU reprezintă un drept al pacienților. Aceste centre asigură accesul la servicii medicale în mod echitabil tuturor cetățenilor țării. Funcționarea centrelor de permanență trebuie sprijinită prin dotare și finanțare corespunzătoare, pentru a putea să asigure o paletă cât mai largă de servicii“, declară Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS