16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDepresia, boala care afectează copiii și bătrânii

Depresia, boala care afectează copiii și bătrânii

sursa foto: depresiv.ro
sursa foto: depresiv.ro

Depresia este o boală care afectează tot mai mulți români. Medicii o numesc „boala secolului“. A ajuns principala cauză de îmbolnăvire şi dizabilitate la nivel mondial. Este și cea mai întâlnită afecțiune la pacienții care ajung în Clinica II de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova. Numai că depresia nu este doar o „boală a oamenilor mari“. Specialiștii în psihiatrie pediatrică atrag atenția asupra faptului că tot mai mulți copii sunt afectați de această boală.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că, la nivel global, numărul persoanelor care suferă de depresie a crescut, ajungând la 322 de milioane. Situația de la nivel internațional se regăsește și în Clinica II de Psihiatrie din Craiova. Clinica are 60 de paturi și de multe ori devine neîncăpătoare. Medicii spun că depresia este principala afecțiune pentru care oamenii ajung aici, fie că este vorba de femei sau de bărbați. Lipsa unui loc de muncă, grija zilei de mâine, stresul, stima de sine scăzută sunt cauzele cele mai frecvente ale acestei afecțiuni.

Boala nu ține cont de vârstă

Majoritatea pacienților ajung la spital după luni întregi de suferință și după ce au consultat o serie de medici din alte specialități pentru că simptomele, cum ar fi tulburările de tranzit intestinal și palpitațiile, îi fac să creadă că au altceva. Oamenii depresivi își pierd brusc cheful de viață, pofta de muncă și se confruntă cu o oboseală permanentă. Medicii spun că cei mai afectați de depresie sunt pacienții care au între 45 și 54 de ani. În Clinica II de Psihiatrie ajung însă și tineri de 18 ani, dar și vârstnici de 85 de ani. Un caz de depresie trebuie tratat minimum șase-nouă luni. Este important ca oamenii să apeleze din timp la un psiholog, să facă în orice moment dificil al vieții consiliere.

„A crescut adresabilitatea către secția noastră. Cred că este și o mai mare conștientizare în rândul populației pentru prezentarea la un consult de specialitate și tratament adecvat, indiferent dacă asta înseamnă consiliere, psihoterapie sau chiar un tratament medicamentos. Cel mai frecvent întâlnim pacienți care suferă de tulburări afective: depresie, dar și un număr important de cazuri de schizofrenie“, explică as. univ. dr. Daniela Glăvan, medic-șef în Clinica Psihiatrie II.

„Copiii nu sunt învățați să își verbalizeze emoțiile“

Depresia poate apărea oricând, chiar și la un copil de trei ani. În România, există peste 880.000 de copii cu probleme și tulburări de sănătate mintală, dintre care peste 150.000 sunt copii cu depresie, arată un studiu realizat de Organizația „Salvați Copiii“. Dr. Mirela Matican, șefa Secţiei de Neuropsihiatrie Infantilă din Craiova, spune că numărul copiilor cu depresie care ajung în clinică a crescut în ultimii ani, dar și că acești copii ar trebui sprijiniți mai mult de familii.
În România, deși peste două milioane de oameni suferă de depresie, mulți încă o consideră un moft și nu o boală. Medicii spun că există multe prejudecăți legate de mersul la psihiatru și chiar la psiholog pe principiul „nu sunt nebun“.

„Încă există această concepție. Din păcate, și unii medici gândesc așa. Am întâlnit medici de familile sau doctori pediatri care spun: «De ce să îl duci la psihiatru? Ți-l înnebunește și mai rău». Intervine deseori modelul cultural, copiii nu sunt învățați să își verbalizeze emoțiile. Noi când avem o supărare o ținem în noi. Când suntem întrebați ce avem spunem: «Nu am nimic» și închidem orice comunicare. Copiii învață că nu este bine să verbalizezi emoțiile, că nu sunt importante și așa se acumulează și dezvoltă patologie. Pe de altă parte, părintelui îi este rușine să vină cu copilul la psihiatru, gândindu-se uneori că este un eșec personal și astfel se întârzie momentul“, atrage atenția dr. Matican.

Oltenia are nevoie de un Centru de Ajutor Psihologic

Ajutorul psihologului sau psihiatrului este extrem de important. În Oltenia, nu există, însă, un Centru de Ajutor Psihologic.
Singurele centre de acest fel care există la nivel național sunt dezvoltate de asociații sau ONG-uri. În Dolj, există la nivelul Inspectoratului Școlar un Centru de Resurse Psihologice și Logopedice. Mare nevoie este și de psihoterapeuți, care să ajute acești copii. Mulți provin din familii sărace, care nu își permit să meargă la privat, să plătească ședințele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS