Pacienții asigurați au dreptul la analize de prevenție gratuite, periodic

Anumite analize de laborator ar trebui să nu le suportăm din buzunar, fiind incluse în pachetele de prevenţie


Persoanele asigurate în sistemul naţional de sănătate pot beneficia de un set de analize pe care medicii lor le pot prescrie. Problema este că mulți dintre pacienți nu știu, iar atunci când vor să își facă analize de pe o lună pe alta laboratoarele nu mai au fonduri și trebuie să aștepte cel puțin 30 de zile.

Serviciile medicale preventive şi profilactice sunt prevăzute distinct în contractul-cadru pe care furnizorii de servicii medicale îl încheie cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). De aceste servicii pot beneficia mai multe categorii de pacienţi şi vizează urmărirea anumitor parametri, în funcţie de vârsta pacienţilor.

Pentru pacienţii cu vârste între 0 şi 18 ani se urmăresc: creşterea şi dezvoltarea, starea de nutriţie şi practicile nutriţionale, depistarea şi intervenţia în consecinţă pentru riscurile specifice grupei de vârstă/sex. Gravidele vor beneficia, la rândul lor, de la luarea în evidenţă şi până la patru săptămâni de la naşterea copilului, de consultaţii în vederea urmăririi evoluţiei sarcinii şi lăuziei. Şi adultul asimptomatic poate beneficia de un set de analize, dacă medicul constată expunerea la eventuali factori de risc.

Ce spune legea?

Oltenii asiguraţi medical trebuie să ştie că pot beneficia gratuit de consultaţie preventivă. Iată ce prevede pachetul de servicii de bază în privinţa persoanelor care beneficiază de această consultaţie:

„Toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani beneficiază de consultație gratuită o dată la trei ani, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc, finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare. Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se acordă anual“, se arată în contractul-cadru privind drepturile asiguraţilor. În cazul persoanelor asimptomatice cu vârsta peste 40 de ani, consultaţia de prevenţie trebuie făcută anual.

În privinţa analizelor de laborator, este vorba de „testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, consiliere pre şi post testare HIV, precum şi alte investigaţii paraclinice necesare, dintre cele prevăzute în pachetul de bază“, conform aceluiaşi document.

Pentru persoanele de peste 40 de ani, asimptomatice, se acordă o consultaţie de prevenţie pe an.

„Nu prea vin oamenii la cabinet fără să îi doară nimic“

Cu toate acestea, doctorii din Dolj spun că au făcut puţine consultaţii de prevenţie, pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi să meargă la medic fără să îi doară nimic.


„Nu prea vin oamenii la cabinet fără să îi doară nimic. S-a discutat despre faptul că fiecare pacient trebuie să vină şi să facă această consultaţie preventivă în luna în care este născut, dar noi nu am fost de acord pentru că nu trebuie să limităm omul. După ce că nu vin la medic, să îi limităm doar la o lună nu este bine. Ar trebui prevăzută o sancţiune pentru cei care nu se prezintă la control de prevenție pentru că altfel nu vin. Oamenii nu au educaţia medicală necesară“, spune unul dintre medicii de familie.

Dacă în urma consultaţiei se constată că pacientul are nevoie de investigații amănunţite, medicul de familie trebuie să recomande analizele necesare. Frecvent, pacienţii se confruntă cu lipsa plafonului. Pe de altă parte, puţini oameni merg la medic fără să simtă durere şi puţini ştiu că trebuie să meargă anual sau o dată la trei ani măcar la un consult medical.

Pacienții, nemulțumiți că trebuie să aștepte și câte două luni pentru analize gratuite

O mare problemă de care se lovesc persoanele asigurate este cea legată de lipsa plafonului în laboratoarele medicale. Ca să poată face analizele medicale recomandate de medic, pacienții doljeni sunt nevoiți să se programeze cu o lună-două înainte, pentru că banii alocați laboratoarelor se termină din primele zile ale fiecărei luni. Cu alte cuvinte, dacă ai bani, faci analize la timp, dacă nu, aștepţi cel puțin o lună.

Începând de la banalele analize pe care, în mod normal, vrei să le faci a doua zi după ce ți-au fost recomandate, te lovești de aceiaşi replică „Nu se poate acum“. E frustrant, spun oamenii.

„E absurd să ți se oprească lunar din salariu și câte 300 de lei și atunci când, o dată pe an, ai nevoie de analize, să fii nevoit să scoți alți bani din buzunar, dacă vrei să le faci la timp. Sunt oameni care fac tot posibilul să facă rost de bani și să facă analizele la timp, dar unii sunt condamnați să aștepte până când laboratorul primește fonduri. Eu a trebuit să mă programez cu două luni înainte ca să beneficiez de analize în baza asigurării, iar când vine vorba de un CT sau RMN, aștepți și câte trei-patru luni“, a spus un pacient.

România are nevoie de programe de prevenție funcționale

În România lipsesc programele de prevenție bine puse la punct de care orice persoană să beneficieze în mod obligatoriu. În Europa, în cazul celor trei tipuri de cancer cel mai des întâlnite – cancer de col uterin, cancer de colon şi cancer mamar -, există programe de screening la care europenii sunt determinaţi să participe, însă la noi există doar programul pentru cancerul de col uterin.

Un exemplu în acest sens îl oferă Japonia, unde mulţi oameni sunt predispuşi la cancer de stomac. În această țară, o dată pe an oamenii trebuie să facă obligatoriu o endoscopie de tract digestiv superior şi o colonoscopie. Dacă nu fac testul, pierd asigurarea de sănătate.Comenteaza acum

Alte stiri

19 februarie 2019

Ce trebuie să ştiţi despre depunerea cererii unice de plată la APIA

De la 1 martie demarează campania de depunere a cererii unice de plată aferentă acestui an. Aflaţi din articol cum trebuie să completaţi declaraţia de suprafaţă, unde trebuie să depuneţi cererile pentru subvenţiile agricole şi ce acte trebuie să ...

Sumarul ediției de joi, 21 iunie 2018

Actualitate

» Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu executare
» USR: Îi cerem demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor
» Jean-Claude Juncker: Tarifele impuse de SUA Uniunii Europene sunt „contrare logicii şi fără precedent”
» Dacian Cioloş: Liviu Dragnea trebuie să părăsească viaţa publică . Un politician cu două condamnări în Justiţie nu poate să mai stea în fruntea României
» Reacţia protestatarilor din Piaţa Victoriei la decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea
» Deciziile în dosarul lui Dragnea. Şeful PSD, condamnat la 3 ani şi şase luni cu EXECUTARE
» Poliţia Română: Sfaturi pentru cumpărături în siguranţă
» Comisia Europeană urmăreşte cu îngrijorare evenimentele recente legate de sistemul judiciar din România
» Comisia Europeană: România rămâne una dintre ţările cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din UE
» Cristina Tarcea a sesizat Parchetul General în legătură cu protocolul ÎCCJ-PÎCCJ-SRI
» Prințesa Elisabeth a Danemarcei a murit
» Programul estival de transport “Trenurile Soarelui 2018”

Publireportaj

» DISPOZIŢIA NR. 2707 PRIMARUL MUNICIPIULUI CRAIOVA
» Retehnologizarea SC CRP ITALIA SRL în vederea creşterii capacităţii de producţie, diversificarea şi îmbunătăţirea calităţii produselor fabricate

Local

» Cod Galben de ploaie în 32 de judeţe printre care şi cele din Oltenia

Dolj

» Program de prevenţie a pestei porcine africane în Dolj
» Merge la puşcărie după ce și-a ucis amicul în accident
» „Prima Casă“, ultimele zvâcniri
» Drumul expres Craiova – Pitești, în aer
» Atenție la calitatea apei când mergeți la plajă!
» Întreruperi energie electrică de luni
» Craiova: Persoane bănuite de tâlhărie, reţinute de poliţişti
» Dolj: Reţinut pentru tentativă de omor
» Dolj: 135 de şoferi care nu au acordat prioritate pietonilor, sancţionaţi
» Prestigiosul Cor de Copii şi Tineret SYMBOL, pe scena Filarmonicii „Oltenia” Craiova
» Dolj: 135 de şoferi care nu au acordat prioritate pietonilor, sancţionaţi

Gorj

» Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu va fi restaurat în acest an
» Gorjul, măturat de viituri
» Gorj: Gospodării inundate la Novaci şi Polovragi
» Gorj: Bătrân de 77 de ani, găsit spânzurat 

Olt

» Olt: Amendaţi cu10.000 de lei pentru schimb valutar ilegal

Mehedinţi

» Mehedinţi: S-a ales cu dosar penal după ce a fugit de poliţie ăîn trafic

Vâlcea

» Vâlcea Accident mortal pe DN7
» Cod portocaliu de inundaţii până la ora 22.00, în trei judeţe, printre care şi Vâlcea
» Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea

Sport

» Cursuri de natație, noutate la Summer Sport
» U Craiova 1948 a realizat eventul în Dolj
» „Școlarii“, pe „val“ la Constanța

Bani & Afaceri

» Leul înregistrează cea mai slabă cotaţie din istorie în raport cu euro

Sanatate

» Problema vaccinurilor, rezolvată doar pe jumătate
» Cum prevenim bolile de rinichi
» Clorul din piscină, un pericol pentru organism
» Medicii de familie semnalează noi probleme cu sistemul electronic al CNAS: “Serviciile nu ne sunt validate de ieri dimineață”

Educatie

» Școala în care se învață serios pentru nota 5
» Zeci de școli din Dolj au rezultate slabe la evaluarea națională

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Gogoşi cu cremă de brânză şi frişcă
» Bancul zilei
» Ţara în care autorităţile opresc internetul în timpul examenelor de final de liceu
» Prințesa Elisabeth a Danemarcei a murit

Top