Alin Demetrian, managerul SJU Craiova: „Este nevoie de o organizare mai bună în spital“Doctorul Alin Demetrian este noul manager al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. Până la preluarea funcției a fost șeful Secției de Chirurgie Toracică din cadrul spitalului. Este recunoscut pentru cele trei intervenții chirurgicale realizate în premieră naţională. A studiat în spitale din marile orașe ale lumii. Este unul dintre cei mai tineri medici craioveni, care, după ce a văzut cum se lucrează în Franța, Germania, Polonia și Austria, s-a întors în cel mai mare spital din Oltenia, să facă performanță în chirurgia toracică. Acum are o misiune grea ca manager al unui spital cu probleme vechi. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru GdS, dr. Alin Demetrian vorbește despre situația spitalului, dar și despre proiectele pe care le are.

Alin Demetrian, managerul SJU Craiova

Gazeta de Sud: SJU este cel mai mare spital din Oltenia, aici ajung cele mai grave cazuri. Toată lumea așteaptă un răspuns legat de momentul în care Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară o să trateze primii pacienți. Cazurile grave de infarct miocardic încă nu pot fi tratate aici.

Alin Demetrian: Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară este meritul conducerii anterioare. Mai sunt câțiva pași finali de făcut, dar sunt extrem de cheltuitori ca timp. În maximum o săptămână-două această clinică va deveni funcțională, măcar pe partea de Cardiologie Intervențională. Șeful clinicii face eforturi deosebite în fiecare zi ca lucrurile să meargă. Acum facem reverificarea unei aparaturi care a fost instalată, dar care trebuie să funcționeze în parametri optimi în momentul în care vrem să facem prima intervenție. Acolo este aparatură de ultimă generație, imaginați-vă că această clinică este ca o navă cosmică și nu îi poți da drumul până când nu ești sigur că fiecare aparat funcționează cum trebuie.

Pentru început, o să facem intervențiile ce țin de Cardiologie Intervențională, acele intervenții care se fac sub angiograf. Intervențiile de Chirurgie Cardiacă trebuie să mai aștepte până când echipa va fi completă. Pentru partea de Cardiologie Intervențională, avem echipă și medici pregătiți. Totul stă în niște reglaje fine ale unei aparaturi de ultimă generație.

„O problemă este lipsa de comunicare între departamente“

GdS: Care considerați că sunt cele mai mari probleme ale spitalului?

A.L.: O problemă este lipsa de comunicare între departamente. Mai avem și problema lipsei de implementare a protocoalelor. Este nevoie de o organizare mai bună în spital. Sunt lucruri în acest spital care au fost realizate foarte bine de vechile conduceri, dar mai sunt enorm de multe lucruri de făcut.

GdS: UPU Craiova este cea mai aglomerată unitate de urgență din țară, cu excepția UPU Constanța, în perioada verii. Se lucrează de ceva timp la extinderea clădirii. Cât mai durează lucrările? Acum medicii și pacienții sunt nevoiți să stea într-un spațiu restrâns.

A.L.: Am vizitat zilele trecute noul departament UPU, cel la care se lucrează acum. Clădirea este uriașă, se fac compartimentările finale. Este nevoie de montarea unor senzori, iar pentru acest lucru trebuie un proiect, așteptăm din partea proiectantului niște schițe pentru a putea trece la închiderea tavanelor. Cei din UPU sunt nerăbdători să preia acest spațiu, care le este de un real folos. Știm că este aglomerație în UPU, că oamenii nu sunt tratați în condiții grozave. Facem toate demersurile să urgentăm finalizarea acestei investiții uriașe.

„În scurt timp o să avem un aparat de radiologie funcțional“

GdS: O problemă veche a spitalului este legată de aparatele pe care se fac radiografiile în Urgență. Sunt aparate care de multe ori nu funcționează, iar activitatea medicală este dată peste cap. Aveți soluții?

A.L.: Da. Sunt și bani pentru acest lucru, dar procedura de achiziții este greoaie. Am semnat tot ce era necesar, am dat drumul achizițiilor. Avem bani, dar sunt proceduri care durează, există contestații… toate mănâncă timp, dar sunt convins că în scurt timp o să avem un aparat de radiologie funcțional.

„Externalizarea serviciilor de masă, curățenie dăunează bugetului spitalului“

GdS: Pacienții sunt nemulțumiți mereu de aspectul spitalului, de cum arată saloanele, secțiile, unitatea medicală, în general. Unele secții au fost renovate în perioada anterioarei conduceri, în alte încă se lucrează, cu întârzieri. Cum credeți că ați putea rezolva această problemă?


A.L.: Este foarte adevărat. Am luat legătura cu cei de la Consiliul Județean și ne-au asigurat de sprijin în acest sens. Următorul pas o să fie renovarea nodului central – casa scărilor. Pe secții, lucrurile s-au schimbat în mare parte. Îmi doresc să deschidem mai mult acest spital către pacienți. Aș vrea să fie mai multe intrări în spital, civilizate. Aș vrea să reamenajăm parcarea. Ea este folosită și de angajați, dar și de pacienți, și va trebui să punem un sistem de parcare cu plată ca în țările civilizate. E firesc să plătești, dacă vrei să ai locul tău ușor de accesat. O să fac demersurile pentru achiziționarea unor automate de parcare care să permită folosirea la maximum a spațiilor existente. O altă misiune este reinternalizarea unor servicii care funcționează bine în multe spitale din țară. Externalizarea serviciilor de masă, curățenie dăunează bugetului spitalului. Îmi propun ca în timp să reinternalizăm serviciile de hrană, de spălătorie. Ar fi mai ieftin să fie ale noastre.

GdS: Dacă mergem pe hol, pe scări vedem mereu chiștoace, pahare de plastic, mizerie. Cum vă gândiți să rezolvați această problemă, care ține și de comportamentul pacienților și al aparținătorilor?

A.L.: Îmi doresc foarte mult să scot și fumatul din spital. S-a reușit eliminarea fumatului din restaurante, baruri, dar a rămas în spital. Este anormal și ilegal. Există Legea fumatului, care spune că într-un spital nu ar trebui să se fumeze nici măcar în curte. Sper să reușim să schimbăm ceva cu ajutorul celor care trebuie să impună respectarea acestei legi.

„Sunt sincope în aprovizionarea unor medicamente“

GdS: O mare problemă este cea legată de tratarea pacienților cu cancer. Aici vin cele mai grave cazuri din Oltenia. Cu toate acesta, singurul accelerator liniar de la Radiotarepie este vechi și de multe ori se defectează. S-a vorbit de aducerea unui nou accelerator. Când vor putea pacienții să beneficieze de acest aparat?

A.L.: S-a discutat despre două acceleratoare. Am fost informat de Ministerul Sănătății și de Consiliul Județean (CJ) că este un proces în derulare și sperăm să avem unul sau două acceleratoare în Craiova. Există și ideea realizării unui centru regional de oncologie. Avem încăperea pentru amplasarea acceleratorului, este nevoie de reamenajarea acelui spațiu. Vorbim de o încăpere cu pereți mai speciali, dar nu este ceva greu de făcut. Aparatul nu a ajuns, urmează să ajungă. Urmează să cerem și avizul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

GdS: Lipsesc anumite medicamente din spital?

A.L.: Sunt sincope în aprovizionarea unor medicamente. Sunt inerente, dar rezolvabile, căutăm înlocuitor. Acum avem o problemă legată de Propofol, substanță folosită de medicii anesteziști. Încercăm să rezolvăm situația, am contactat firmele de medicamente să grăbească procesul de livrare. Am vizitat farmacia spitalului și mi-am propus ca lucrurile banale, iefine, care au existat mereu într-un spital românesc, să fie preparate în farmacia spitalului. În felul acesta am reda din valoarea farmacistului de altădată. Apă oxigenată, rivanol, soluțiile antiseptice pe care înainte le făceai în farmacia spitalului și costau mult mai puțin decât un produs etichetat, trecut printr-un lanț de distribuție, care își impune și o marjă de profit. Așa putem să scutim niște bani.

„Există varianta achiziției aparaturii în rate“

GdS: Foarte importantă este și aparatura. Nu se poate face performanță fără aparatură de ultima generație. Cum v-ați gândit să îmbunătățiți lucrurile și din acest punct de vedere?

A.L.: În primul rând, am vrut să fac o inventariere a nevoilor reale și o solicitare de sprijin către cei care ne pot ajuta finanaciar: MS, CJ. Din discuția purtată cu ministrul sănătății știu că se pot achiziționa multe din fondurile spitalului care ar trebui să fie exploatate la maximum. Există varianta achiziției aparaturii în rate. Se poate face un caiet de sarcini prin care să soliciți un aparat care este extrem de scump, pe care îl poți plăti apoi în rate.

GdS: Credeți că principala problemă a spitalelor este lipsa banilor?

A.L.: Din ce în ce mai mult cred că nu lipsa banilor e problema. Este vorba doar de blocaje în lanțul de achiziție pe care încerc să îl descopăr din ce în ce mai mult și să văd unde apare acea fractură. Îmi doresc să fac toate eforturile să împrietenesc acest spital cu Craiova și Oltenia.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 14 iunie 2018

Actualitate

» Vladimir Putin, la deschiderea Campionatului Mondial 2018: Fotbalul uneşte, indiferent de limbă sau rasă
» CSM vrea de la Florin Iordache transcriptul întâlnirii cu delegaţia Comisiei de la Veneţia
» Procurorii CSM vor schimbarea procedurii de numire şi revocare a şefilor de parchete
» CNAIR: Plăţile prin SMS ale rovinietei şi taxelor de pod ar putea fi îngreunate vineri dimineaţa
» Prima expediţie ştiinţifică românească ce va studia schimbările climatice ale Pădurii Boreale de pe teritoriul Rusiei porneşte la drum
» Avertizare de vreme rea, valabilă până sâmbătă, în toată ţara
» Sebastian Ghiţă, achitat într-un dosar de corupţie, şantaj şi conducere fără permis
» Donald Trump anunţă că Statele Unite nu îşi vor retrage trupele din Coreea de Sud

Publireportaj

» Consiliul Judeţean Dolj investeşte în cultură
» Importanţa analizelor medicale în timpul sarcinii
» Școala Sanitară „Sfântul Iosif“, tradiție în sistemul de sănătate
» (VIDEO) Noul BMW X3 şi primul BMW X2 din istorie, vedete la Zilele Porţilor Deschise MHS Motors Craiova
» Diversificare activităţii firmei ITC NETWORK CENTER SRL, prin executarea de lucrări de construcţie
» Asociaţia pentru Şanse Egale lansează unul dintre cele mai ample proiecte cu rol de creştere a performanţelor din mediile organizaţionale şi antreprenoriale din cinci judeţe din Oltenia

Local

» Cros în ploaie
» Omul cu meteoriții
» DJ 671A, între Şovarna şi Rudina, afectat de precipitaţii

Dolj

» Sute de craioveni au rămas fără apă rece
» Bercea Mondial şi fiul său, trimişi în judecată
» Craiovean asasinat în stil mafiot în Mexic
» Fermierii doljeni, reticenţi în accesarea fondurilor europene
» Cadastru gratuit în 14 localități doljene
» Ultima noapte de furtună, încă un acoperiș spulberat
» Întreruperi energie electrică de luni
» Furtuna a produs pagube în Craiova
» Se aprobă lista cu beneficiarii de locuinţe ANL din Târgu Jiu
» Craiova: Siguranţa pietonilor – prioritatea poliţiştilor

Gorj

» Gorjul a rămas cu un singur computer tomograf
» Gorjeni sărbătoriți în cadrul campaniei „O viaţă cât un centenar“
» Cardul european de sănătate, solicitat de 1.351 de persoane
» Furtuna a răvăşit Gorjul
» Gorj: Gradul de colmatare al lacului de la Vădeni, care preia viiturile produse pe râul Jiu, este în scădere
» Gorj: 555 de ani de la atestarea documentară a localităţii Padeş
» Gorj: Populația se va putea conecta mai repede la rețeaua națională de gaze naturale
» Greva foamei la Târgu Jiu
» Se schimbă sensul pe strada Avram Iancu din Târgu Jiu
» Expoziția de pictură pe sticlă „Târgu-Jiul de altădată”

Olt

» Olt: Un bărbat a murit după ce zidul casei s-a prăbuşit peste el
» Bercea Mondial şi fiul său, trimişi în judecată de Parchetul General pentru tentativă de omor

Sport

» Formațiile oltene se pregătesc de baraj
» Încă doi jucători de națională la Craiova
» Tânărul Ștefan Pîrvuleasa, la ora promisiunilor
» Trofeul Corneliu Andrei Stroe – Legenda unei Legende, la Craiova

Bani & Afaceri

» Concedieri masive la Rolls-Royce: Constructorul de automobile şi componente aviatice anunţă disponbilizări de mii de persoane

Sanatate

» Craiovenii donatori de sânge au salvat vieți
» Remedii naturiste pentru tratarea înţepăturilor de ţânţar

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Brioșe cu ciocolată și banane
» După o călătorie de 18 ani către Ecuator, cel mai mare gheţar din lume ar putea să dispară

Top