10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCopiii, în pericol. Lipsesc vaccinurile vitale!

Copiii, în pericol. Lipsesc vaccinurile vitale!

Copiii din Dolj nu au mai fost imunizați din luna aprilie împotriva a două afecțiuni grave:
rujeola și hepatita

Medicii de familie atrag atenția asupra pericolului la care sunt expuși copiii din cauza faptului că mai multe vaccinuri lipsesc. Din luna aprilie, medicii din maternități nu mai au vaccinul împotriva hepatitei. Tot de atunci, medicii de familie nu au mai primit doze de vaccin împotriva rujeolei.

Unul dintre cele mai importante vaccinuri, cel împotriva hepatitei B, pe care copilul trebuie să îl facă la naștere, lipsește. Asta în condițiile în care virusul hepatitei B este de 50-100 de ori mai infecțios decât HIV și de 10 ori decât cel al hepatitei C. În România, aproape un milion de oameni suferă de hepatită cronică B.
Vaccinul împotriva hepatitei B este foarte important mai ales pentru copiii ale căror mame sunt purtătoare de hepatită B.
În România, pentru nou-născuți, vaccinarea împotriva hepatitei B este inclusă în cadrul Programului național de imunizare.

În maternitățile din Dolj, vaccinul lipsește din luna aprilie

Conform calendarului de vaccinare, administrarea primei doze de vaccin se face în primele 24 de ore de la naștere, la maternitate, apoi la două și la șase luni. La nivel european, vaccinarea este recomandată pentru toți nou-născuții, copiii și adolescenții care nu au fost vaccinați la naștere sau la școală, precum și pentru adulții cu risc crescut de infectare.
În maternitățile din Dolj vaccinul lipsește de două luni. „Din luna aprilie nu îl mai avem. Acesta este recomandat să se facă la naștere. Copiii care nu au fost vaccinați în spital urmează să fie recuperați la vârsta de două luni cu ajutorul vaccinului hexavalent care se face la medicul de familie. La noi în spital se nasc în fiecare lună în jur de 180 de copii. Ni s-a spus că de săptămâna viitoare o să primim“, a spus dr. Mirela Siminel, șeful Secției Neonatologie de la Spitalul „Filantropia“ Craiova.

„Nu este normal ce se întâmplă“

Altă mare problemă este că de câteva luni lipsește și vaccinul împotriva rujeolei (ROR). Lipsa vaccinului a dus la apariția unei epidemii de rujeolă, mai mulți copii din Oltenia murind din cauza complicațiilor acestei boli. În 2017, România a avut cele mai multe cazuri de rujeolă din Europa. Dr. Doina Cherata, medic de familie, spune că are pe listă cel puțin 20 de copii care așteaptă să fie vaccinați împotriva rujeolei. „Nu mai avem vaccinul împotriva rujeolei din luna aprilie. Am cel puțin 20 de copii care așteaptă să fie vaccinați. Încă nu știm ce se întâmplă, sperăm să le primim cât mai repede. Nu este normal ce se întâmplă“, atrage atenția dr. Doina Cherata.

„Așteptăm 5.600 de doze de vaccin ROR“

Solicitările medicilor de familie ajung la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj, care face mai departe cerere către Ministerul Sănătății. Reprezentanții DSP spun că întârzierile au apărut după ce contractele de achiziție a vaccinurilor la nivel național a trebuit să fie reînnoite. „Așteptăm 5.600 de doze de vaccin ROR. Cel mai probabil, o să le primim de săptămâna viitoare. În aprilie am primit ultima dată doze de vaccin. Avem solicitare și pentru 5.800 de doze de vaccin împotriva hepatitei și 6.800 de doze pentru hexavalent. Au apărut aceste întârzieri din cauza faptului că s-au refăcut contractele de achiziție și au mai fost contestații. Noi facem periodic catagrafierea și știm câți copii au nevoie să fie vaccinați la nivelul județului“, a spus dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj.

Legea vaccinări continuă să fie blocată

Rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani, o recunoaște chiar actualul ministru al sănătății. Cu toate acestea, Legea vaccinării este, de luni bune, blocată în Camera Deputaților. Cauza este atitudinea ofensivă antivaccin a parlamentarilor, care au reușit în acest fel să blocheze procesul. În Oltenia, există în continuare copii care nu au fost imunizați împotriva rujeolei, boală care a dus la zeci de decese în țară. În Dolj, în perioada 2016-2018, până la 1 aprilie 2018, au fost confirmate 703 cazuri de rujeolă, dintre care șapte decese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS