22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSalarii uriașe în sănătate. Șpaga dispare?!

Salarii uriașe în sănătate. Șpaga dispare?!

Medicii și asistentele sunt acum plătiți ca în Occident. Unii doctori craioveni primesc un salariu net cu sporuri, fără gărzi, de peste 19.000 de lei. Pacienții spun că, în aceste condiții, corupția din sistem ar trebui să dispară. Deși problema salariilor a fost, în mare parte, rezolvată, asta nu înseamnă că s-a stopat și exodul cadrelor medicale. În continuare, posturile sunt blocate, iar medicii tineri pătrund cu greu în spitale. Sănătatea rămâne un sistem în care mizeria stă ascunsă sub preș, iar strategiile și viziunea lipsesc. Un sistem care trebuie să iasă basma curată la inspecții și controale, dar care așteaptă bolnavul, în multe situații, cu ușile închise.

Salarii de mii şi zeci de mii de lei. O măsură prin care se intenționează alinierea sistemului medical românesc cu cele occidentale. Un fard pus pe obrazul sănătății de la care se așteaptă multe: reducerea corupției, stoparea exodului medicilor, mulțumirea personalului sanitar. Salariile medicilor și asistentelor s-au dublat. Se vede pe fluturaș. Sunt medici care primesc și peste 19.000 de lei salariu net. Este cazul șefului de la Secția de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, așa cum arată lista veniturilor nete obținute în luna martie 2018. Un medic primar din aceeași secție are un salariu net de 19.454 de lei, iar un asistent – 5.736 de lei. Salarii mult mai mari primesc și medicii care lucrează în secțiile ATI. La Spitalul Județean (SJU) Craiova, un medic primar de la ATI primește, cel mai mult, 18.214 lei net. Un medic primar chirurg ajunge și la 12.117 lei pe lună, iar un asistent medical principal, la 3.851 de lei. Aici puteți vedea întreaga listă: http://www.scjuc.ro/Interne/Salarii.html.

„La medici au crescut salariile cu mult“

Medicii de la Spitalul Județean Slatina se bucură începând din luna martie de salarii mai mari. În Secția de Chirurgie salariul net, cu sporuri, pentru un medic specialist, este de 9.200 de lei, și de 12.000 de lei pentru un medic primar. „În UPU, un medic specialist primește 11.300 de lei, iar un medic primar 14.500 de lei. În medie, un asistent din Urgență are un salariu de 5.500 de lei“, a declarat Cătălin Rotea, managerul Spitalului din Slatina.
La aceste salarii se adaugă și veniturile din gărzi, care variază de la o lună la alta, în funcție de numărul de gărzi efectuare. În medie, pentru o gardă în timpul săptămânii, un medic primește în jur de 500 de lei, iar pentru o gardă în weekend ia cam 1.000 de lei. Și în spitalele mai mici din Oltenia medicii pleacă cu mai mulți bani acasă. „La medici au crescut salariile cu mult. Dacă un medic specialist în ambulatoriu avea până acum 2.400 de lei, acum are cam 6.500. În spital, în funcție de numărul de gărzi pe care îl fac, salariul variază. Un medic primar, de la 3.500 de lei cât avea înainte, acum are peste 9.000 de lei cu sporuri, dar fără gardă. În ambulatoriu sporurile sunt mai mici decât în spital“, a explicat dr. Ștefan Stănculescu, managerul Spitalului din Balș.

„Netul variază în funcție de numărul de gărzi“

Acum, managerii spitalelor mici speră ca medicii să fie tot mai atrași să lucreze și în aceste unități medicale. Peste 40.000 de medici din România au cerut să emigreze în ultimul deceniu, mai ales din oraşele mici ale ţării. Directorul Spitalului din Segarcea ne-a vorbit despre faptul că în unitatea medicală salariile au crescut semnificativ și a fost adusă și o parte din aparatura de care medicii au mare nevoie. „Noi am avut toți creșteri salariale. La două-trei persoane au scăzut, dar o să compensăm cu salariul compensatoriu. Un medic primar, cu tot cu gărzi și sporuri, avea în mână cam 8.300 de lei, iar acum ia 13.900, un medic specialist de la 6.000 a ajuns la 11.000 de lei, iar șefii de secție primesc cu 7% mai mult. Depinde și de gărzi, într-o lună faci gărzi mai multe, în alta mai puține, salariul variază. În timpul săptămânii, un medic de la noi primește pe o gardă cam 500 de lei, și în weekend cam 1.000 de lei. O asistentă de la Maternitate primește, în medie, pentru că depinde câte ture de noapte face, cam 4.500 de lei, net. Înainte aveau cam 3.000 de lei. Infirmierele nu au măriri de salarii, nici biologii și farmaciștii. De aici și nemulțumirea lor. Netul variază în funcție de numărul de gărzi. În Urgență primesc spor de 50%. Medicul nostru din Urgență primește cam 14.000 de lei cu patru gărzi, medic specialist. Pentru medicul primar, grila de salarizare este mai mare. Cu ajutorul primăriei am reușit să acoperim toate nevoile“, a spus dr. Heedari Hoshang, managerul Spitalului din Segarcea.

„Obligatoriu, ar trebui să dispară șpaga“

Legea salarizării a creat și revoltă în sistemul medical. Dacă pentru medici și asistente a fost mumă, pentru infirmiere și restul personalului medical e ciumă. Modul în care se acordă sporurile a stârnit proteste care au durat câteva zile, iar Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au decis că în Legea salarizării e loc de unele modificări.
„În urma discuţiilor cu managerii de spitale s-a ajuns la concluzia că Legea salarizării şi regulamentul sporurilor au fost aplicate subiectiv. Două spitale au declarat că au avut scăderi salariale faţă de decembrie 2017 – Spitalul Judeţean Arad şi Spitalul Focşani. În urma discuţiilor de astăzi s-a decis modificarea Legii salarizării, dar nu modificarea procentului de 30%“, a declarat Sorina Pintea.
Pe de altă parte, Ion Cotojman, președintele Federației Hipocrat, susține că în sistem rămân în continuare inechități. „Plata orelor de 100% în weekend și la sărbătorile legale și sporul de gardă nu mai este calculat la procentul de 30%. Cei cărora le-au scăzut salariile din cauza micșorării sporurilor în luna martie rămân în continuare cu niște diminuări, iar din mai li se promite că se vor da niște compensații ca să ajungă la același venit ca în februarie. Dar sunt doar promisiuni pe un acord care nu mulțumește tot personalul. La Spitalul de Boli Infecțioase, un asistent avea cât un medic de la Spitalul Județean, 9.000 de lei. Obligatoriu, ar trebui să dispară șpaga. Noi, ca federație, susținem asta. Mereu am fost împotriva acestei practici. Ar trebui să se schimbe ceva având în vedere salariile de acum. Este urât când actul medical este condiționat și nimeni nu ar trebui să accepte asta“, susține Ion Cotojman.

„Chiar dacă le dăm salariu atractiv, unde să rămână dacă posturile sunt blocate?!“

Salariile au crescut, dar pentru pacienți situația rămâne la fel. Sunt tratați în aceleași spitale cu aparatură veche și saloane cu mucegai. Cătălin Dudu este medic chirurg în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina de trei ani. Zilnic intră în sala de operație pentru a salva vieți. Luptă însă și pentru vindecarea tarelor de care suferă sistemul medical: corupție, subfinanțare, superficialitate, condiții de internare mizere. Spune că sistemul medical se poate schimba numai prin aducerea unei noi mentalități. „Creșterea salarială este un pas important în lupta împotriva corupției din sistemul de sănătate. Nu cred însă că este suficient pentru că un om care până acum făcea asta nu o să se oprească doar pentru că are un salariu mai mare. Practic, s-au dublat salariile medicilor și asistentelor. Faptul că au crescut salariile nu înseamnă că medicii vor rămâne neapărat în țară, asta pentru că, pe de o parte, au crescut veniturile, dar pe de altă parte s-a dat lege prin care se țin în spitale medicii până la 67 de ani. Noi nu creăm locuri de muncă. Chiar dacă le dăm salariu atractiv, unde să rămână dacă posturile sunt blocate?! Noi discutăm de mult de introducerea criteriilor de performanță, despre normarea activității medicale, dar, din păcate, guvernanții noștri nu au ajuns la nivelul acesta de competență. Dacă vrem cu adevărat să renunțăm la vechile metehne, trebuie să lăsăm tinerii să pătrundă în sistemul de sănătate cu o viziune nouă, cu o altă mentalitate“, a spus Cătălin Dudu.

„Când avem o inspecție trebuie să scoatem cearșafurile noi, să ștergem praful, să «ieșim bine»“

În sistemul de sănătate, cadrele medicale trebuie să învețe să ridice privirea de jos și să aibă curajul să spună adevărul.
„În sistem, sunt unii profesori de renume care nu au ridicat niciodată o problemă legată de sistem, nu au spus niciodată că lipsesc medicamentele, că nu au aparatură. Sunt oameni care aveau obligația să spună asta și aveau și «greutatea» să schimbe ceva. Când avem o inspecție, trebuie să scoatem cearșafurile noi, să ștergem praful, să «ieșim bine». Dar nu ăsta e interesul noastru. Cei care vin în inspecție trebuie să vadă adevărul ca să putem găsi o rezolvare. Este nevoie de o mentalitate nouă, de la oameni care sunt capabili de schimbare. Rectorii universităților de Medicină și Farmacie care au spitalele regionale în subordine, profesorii, ar trebui să vină cu o serie de schimbări, cu idei pe care să le aplicăm pentru a ajunge să avem un sistem medical decent, dacă nu performant“, a conchis dr. Cătălin Dudu.

Salarii la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova

Medic-șef secție: 16.054 lei
Medic primar: 14.865 lei
Medic specialist: 10.571 lei
Asistent medical: 5.592 lei
Infirmieră: 2.658 lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS