Vaccinarea, cea mai bună metodă de prevenție a hepatitei BHepatita B este o boală infecțioasă ce pune în pericol viața oricărui pacient care a contactat virusul. În România, atât hepatita B, cât și hepatita C reprezintă o problemă de sănătate publică. Peste un milion de români suferă de hepatită B, cunoscută și sub numele de boala tăcută a ficatului. Marea problemă este că mulți trăiesc cu boala fără să știe de ea și ajung la medic când deja a evoluat și apar complicații: ciroză, cancer. Medicii spun că dacă boala este diagnosticată la timp poate fi ținută sub control și pacientul poate avea o viață normală.

Hepatita B se transmite de la om la om, prin sânge şi fluide umane. Boala se poate transmite şi prin contact sexual neprotejat, prin administrarea intravenoasă de droguri şi folosirea în comun a acelor de seringă, dar şi de la mamă la făt în timpul sarcinii. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi transmis şi prin folosirea obiectelor personale (periuţă de dinţi, lamă de râs) în comun cu persoanele infectate. În lipsa unui tratament, boala poate evolua către ciroză, insuficiență hepatică, cancer hepatic, și poate duce chiar la deces. Ileana știe ce înseamnă să treci prin șocul de a afla că suferi de hepatită B. Acum patru ani, în urma unui set de analize, medicul i-a depistat boala. Se simțea obosită, nu mai avea poftă de mâncare și începuse să aibă din ce în ce mai des dureri abdominale. A mers la un medic specialist în medicină internă, care i-a recomandat să facă mai multe analize. „Când am mers la medic să mi le citească și mi-a spus că am hepatită nu îmi venea să cred. Mă întrebam de unde am luat boala și ce urmează. Cel mai greu a fost când mi s-a spus că este o afecțiune care nu se vindecă, dar că trebuie să iau tratament și să respect un regim alimentar“, povestește femeia. Ileana a descoperit boala la timp, acum urmează tratamentul dat de medic, are grijă la ceea ce mănâncă și duce o viață normală. Medicii spun însă că este foarte important ca afecțiunea să fie descoperită la timp, când pot fi evitate complicațiile.

O problemă de sănătate publică

Mai mult de două miliarde de oameni sau aproape o treime din populația lumii a intrat în contact cu virusul hepatitei B. Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cronic cu acest virus, ceea ce face ca hepatita B să fie considerată o problemă de sănătate publică. Trebuie știut că virusul hepatitei B este de 50 până la 100 de ori mai contagios decât HIV, virusul care cauzează SIDA. Medicii spun că se descoperă din ce în ce mai multe cazuri de hepatită, asta și pentru că posibilitățile de diagnostic sunt mult mai mari acum. „Mediatizarea unor cazuri a determinat alți oameni să meargă să facă investigații. Sunt situații în care hepatita dă simptome, dar nu tot timpul. Unii descoperă întâmplător boala în momentul în care fac un set de analize. Se transmite, în principal, de la mamă la făt, dar asta nu înseamnă că o femeie care suferă de hepatită B nu mai poate avea copil. Ea trebuie să anunțe medicul și se iau măsurile potrivite“, a spus dr. Florina Toancă, medic specialist gastroenterolog.

Program național de imunizare

Vaccinarea împotriva hepatitei B este cea mai bună metodă de prevenție. În România, programul național de imunizare gratuită a copiilor împotriva hepatitei B a fost introdus în anul 1995. Conform calendarului de vaccinare, administrarea primei doze de vaccin se face în primele 24 de ore de la naștere, la maternitate, apoi la două luni și la șase luni.

În cazul unei persoane cu hepatită cronică B, organismul produce zilnic miliarde de noi copii ale virusului hepatitei B. De aceea, evaluarea rezistenței este foarte importantă în monitorizarea tratamentului unui pacient cu hepatită B. „În momentul în care un pacient este diagnosticat cu virusul B, trebuie să vedem care este stadiul bolii, dacă este activ sau vorbim doar de un purtător. La cei care sunt purtători de virus B, recomandat este să se monitorizeze periodic, o dată la șase luni, starea de sănătate și să reducă consumul de alcool, să aibă o dietă sănătoasă. În schimb, la pacienții care au boala activă trebuie făcute analize suplimentare, printre care și viremia, care evidențiază câte copii din virusul respectiv are pacientul în organism. În funcție de valoarea viremiei și a celorlalte analize se instituie tratamentul“, a adăugat medicul specialist gastroenterolog.


Simptome

Perioada de incubaţie a hepatitei B este de 40-180 de zile, pacientul fiind contagios în acest interval. Aproape o treime dintre bolnavi nu prezintă simptome, dar pot transmite boala. Alte persoane prezintă simptome nespecifice precum subfebrilitate, dureri abdominale, oboseală, slăbiciune, anorexie. În acest caz, pot să apară erori de diagnostic, suspectându-se în majoritatea cazurilor o simplă răceală sau gripă. Alţi pacienţi prezintă simptome mai severe: icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochiului şi colorarea în maro sau portocaliu a urinei), decolorarea fecalelor (scaun alb), oboseală persistentă, febră, lipsa poftei de mâncare, greaţă şi vărsături. Icterul atinge maximul de intensitate la una-două săptămâni. În cazul hepatitei cronice, simptomele sunt similare cu cele enumerate mai sus, cu excepţia oboselii, care este mult mai severă.

Tratamentul este decontat de stat

Tratamentul pacienților care suferă de hepatită B este decontat integral de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). 419 bolnavi, care suferă de diverse forme de hepatită, primesc în acest moment tratament decontat de stat. „Se face un dosar, care se trimite la CAS, și pacientul primește tratamentul care are ca scop menținerea sub control a viremiei. Dacă nu este ținută sub control, boala evoluează și pacientul poate ajunge să facă ciroză sau chiar cancer hepatic. În general, afectați sunt adulții care au luat boala în trecut și nu au știut. Copiii sunt vaccinați la maternitate, dar cei care au peste 40 de ani sunt mai afectați pentru că în trecut nu erau atâtea forme de protecție și nici de diagnostic“, a explicat dr. Florina Toancă.

Nu există însă deocamdată tratament care să vindece hepatita B. „Se fac studii pentru un medicament asemănător cu cel descoperit pentru hepatita C. Momentan, tratamentul pe care îl avem ține sub control boala. Nu există nici în alte țări tratament care să vindece această afecțiune“, a precizat medicul gastroenterolog.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 3 mai 2018

Actualitate

» Doi frați ai unui copil care a murit de rujeolă, internați în spital cu același diagnostic
» Ucraina: Incendiu urmat de explozii într-un depozit al armatei
» Încă un tânăr a fost amendat cu 10.000 de lei, după ce a intrat cu mașina pe plaja din Vama Veche
» Eurostat: În România, 15.700 de persoane desfăşurau anul trecut activităţi editoriale. 56.800,angajate în alte activităţi legate de informare
» Serviciul de emitere rovinietă şi a trifului de trecere a podurilor Feteşti şi Cernavodă ar putea funcţiona cu intermitenţe joi noaptea
» Iohannis respinge modificarea legii de organizare a televiziunii și radioului public
» Everestul nu este cel mai înalt munte de pe pământ
» Euro rămâne la 4,66 lei. Aurul creşte la maximul ultimelor trei luni
» CCR a respins sesizarea privind proiectul de modificare a Legii Referendumului
» CE: Creștere economică puternică, însă în curs de încetinire în România

Publireportaj

» Hanul Andriței, etalonul serviciilor de calitate

Local

» ISU „Drobeta“ recrutează tineri
» Prins la două luni şi jumătate după ce a furat un telefon
» Accident mortal de muncă în Băile Olăneşti
» Poliţiştul Bogdan Dumitrescu, înmormântat cu onoruri militare
» Separatoarele de sens au salvat vieți

Dolj

» Program şi în weekend la APIA Dolj
» Cenușăria de la Termocentrala Craiova II, otravă lentă
» Bătaie între doi medici la Spitalul Județean Craiova
» Suspiciuni de luare de mită la Primăria Craiova
» Casele de marcat cu jurnal electronic, obligatorii din august
» Întreruperi energie electrică de luni
» One Weekend to Remember, la a II-a ediţie
» 38 de ani de închisoare pentru uciderea unui craiovean
» Craiova: Se sistează temporar furnizarea gazelor pe trei străzi, în data de 4 mai
» Dolj: Firmele de construcţii, controlate de inspectorii ITM
» Craiova: Cenaclul Epigramiștilor Olteni, la Biblioteca “Aman”
» Simpozion naţional studenţesc Beyond Language, la Universitatea din Craiova

Gorj

» Serviciul de Ridicări Auto nu va mai fi înfiinţat în acest an
» Cea mai modernă secţie din cadrul Spitalului Judeţean a fost inaugurată
» Peste 2.000 de locuri de muncă pe platforma industrială de la Rostramo
» Aproape toate proiectele cu finanţare europeană au fost aprobate
» Firmă de pază de la CEO, amendată de poliţie
» Încă un centru de asistenţă pentru persoanele cu handicap
» Burse pentru olimpici oferite în cadrul unui spectacol susţinut de Nicu Alifantis
» Viitorul padoc din Târgu Jiu va putea găzdui o mie de câini
» Întâlnire pentru aprobarea finanțării noului Stadion Municipal
» UPDATE – Gorj: Cadavrul unui bărbat, găsit într-un pârâu din Bumbeşti-Jiu

Mehedinţi

» Mehedinţi: S-a răsturnat cu tractorul şi a murit
» Mehedinţi: Reţinut pentru conducere fără permis
» Mehedinţi: Cinci evenimente rutiere în ultimele 24 de ore pe raza judeţului

Sport

» Faceți primul pas spre trofeu!
» Doljenii luptă pentru aceleași puncte la „Chimia“
» Luptați până la capăt!

Sanatate

» Anorexia şi bulimia, bolile psihicului
» Salvia, planta salvatoare

Educatie

» Încep înscrierile copiilor în învățământul preșcolar

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Brioșe cu ou, șuncă și ceapă verde
» Bancul zilei

Top