11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOncologia de la SJU Craiova, distrusă de cancerul din sistem

Oncologia de la SJU Craiova, distrusă de cancerul din sistem

Secția de Oncologie a SJU Craiova este locul în care zilnic pacienții doljeni aud verdictul sfâșietor: „Ai cancer“. Din acel moment, începe o luptă contra cronometru, pe care puțini reușesc să o câștige. O luptă cu boala, dar, mai ales, cu sistemul. Același sistem care le cere medicilor să salveze pacienți cu mâinile goale. Clădirea în care sunt tratați bolnavii de cancer din Oltenia nu a mai primit finanțare de la autorități din 1997. Conducerea spitalului și medicii au făcut o mică igienizare, dar clădirea are nevoie de reabilitare generală.

Clinica de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova este singura unitate din țară care nu a fost reabilitată. Într-o țară în care anual apar 78.800 de noi cazuri de cancer, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, după cum arată cel mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, pacientul se vrea salvat de un sistem de sănătate plin de nereguli. În Craiova, bolnavii de cancer sunt primiți într-o secție în care condițiile de internare sunt mult sub standardele europene de care tot vorbesc autoritățile. Pacienții se consideră mult prea mici ca să mai lupte cu un sistem medical mai bolnav decât ei. Își duc boala înghesuiți în saloane cu pereții mânjiți. Pe mulți, durerile crunte îi fac să devină nepăsători și să se resemneze. Este și cazul unui tânăr de numai 37 de ani care a fost răpus de cancer. Pacientul a primit oxigen printr-un furtun negru care ajungea pe la fereastră. Povestea a fost făcută publică de fostul ministru al sănătăţii, Vlad Voiculescu, care a postat pe pagina sa de facebook. „În condiţiile de mai jos şi-a petrecut ultimele zile un bărbat de 37 de ani. A avut alături un medic oncolog care l-a ajutat să lupte şi să spere până la capăt, un medic care a încercat tot ce putea încerca, pentru ca Dan să mai câştige timp. România, martie 2018. Pacienţi şi personal medical trebuie să lupte cu o afecţiune precum cancerul, în astfel de condiţii… P.S. Prin furtunul negru de la fereastră ajungea, de undeva de la parterul clădirii, prin exterior, oxigen“, adaugă Vlad Voiculescu.

„Cum o rezolvăm? Mereu, toți promit că renovează secția și nu se întâmplă nimic“

Lăsată să se descurce cum poate, oncologia de stat mai rezistă doar graţie profesioniștilor care nu au renunțat să o țină în picioare. În Clinica de Oncologie din Craiova mai lucrează doar trei medici, restul au plecat la unități private. Cei trei medici se ocupă de pacienții din clinică, dar și de cei care ajung în policlinică. Practic, ei fac munca a cinci specialiști. Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, explică în ce condiții sunt nevoiți să lucreze și ce s-a întâmplat cu pacientul de 37 de ani. „Saloanele cu oxigen pentru bolnavii grav sunt la parter și bolnavii sunt internați acolo. S-au înmulțit cazurile grave. Ne confruntăm cu cazuri extraordinar de grave. În 40 de ani nu am văzut așa ceva, oameni care ajung la noi în stadiu terminal. Suntem depășiți din punct de vedere al organizării secției. Avem oxigen în două salone și în sălile de tratament. Acum a fost un bolnav grav, venit din privat. L-am internat și ca să nu îl deranjăm l-am lăsat singur în salon să stea cu rudele, iar noaptea pe la ora 2 a intrat în insuficiență respiratorie. Era la etajul întâi. Asistenta și infirmiera s-au speriat și au luat furtunul să îi ducă oxigen la etajul întâi, unde nu aveam oxigen. Au făcut asta ca să îl ajute. Au acordat asistență medicală imediat și pacientul a mai trăit încă trei zile. Nu mi-a plăcut ce s-a întâmplat. Dar cum o rezolvăm? Mereu, toți promit că renovează secția și nu se întâmplă nimic“, a explicat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.

„Consilul Județean trebuie să renoveze clădirea“

Spațiul în care sunt tratate cele mai grave cazuri de cancer din Oltenia nu a mai fost renovat de zeci de ani. În lipsa reacției autorităților, conducerea spitalului și personalul medical au făcut curățenie în saloane. Nu este însă suficient. Ca să evite ce s-a întâmplat zilele trecute, șeful secției și dr. Michael Schenker spun că o să scoată bani din buzunar să cumpere patru barbotoare (umidificator pentru oxigen – n.r.). „Clădirea trebuie neapărat renovată. Nu vrem decât să se creeze condiții pentru bolnavi. De când este manager dr. Bogdan Fănuță, am făcut o mică igienizare, am dat cu var, dar nu este suficient. Bolnavii trebuie să fie tratați în condiții decente. Noi, medicii, pe banii noștri, am vopsit în saloane. Luni am fost la minister, am discutat cu ministrul sănătății despre situația din Craiova. Nu mai putem să tratăm pacienții în aceste condiții. Consiliul Județean trebuie să renoveze clădirea. Oricât am vopsit noi noptierele de metal, arată urât… În secție avem peste 30 de bolnavi zilnic. Vorbim de bolnavi grav. Secția este plină“, atrage atenția prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie.

Proiectul de reabilitare al clădirii, un șir de promisiuni

Clinica de Oncologie are nevoie însă de foarte multe îmbunătățiri pentru a putea rămâne în viață. Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu spune că, din 2005, s-au făcut tot felul de promisiuni, dar nici una nu s-a concretizat. În urmă cu patru ani, GdS relata situația Clinicii de Oncologie. Atunci, Oficialii Consiliului Județean (CJ) Dolj au precizat pentru GdS că există un proiect la care se lucrează și care vizează îmbunătățirea condițiilor din Secția de Oncologie. Întrebați și acum despre această situație, aceștia au vorbit de același proiect, care mai are mult până să devină realitate. „Proiectul este în lucru, nu a primit încă finanțare. Dar a fost inclus și anul acesta în planul de investiții. În toamnă s-a deschis linia de finanțare europeanu pentru eficiență energetică și de atunci am început să demarăm lucrurile. Am depus proiectul, așteptăm să fie selectat la finanțare. Proiectul presupune renovarea clinicii pe interior și exterior. Se vor instala lifturi pentru deplasarea pacienților. Știm că este o situație foarte grea, încercăm să facem tot ce se poate“, a declarat Cosmin Vasile, vicepreşedintele CJ Dolj.
Dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență, spune că în ultimii ani reprezentanții CJ Dolj au investit masiv în îmbunătățirea condițiilor în care sunt tratați pacienții. Mare parte din secțiile spitalului au fost renovate, a fost construită Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară și alocați bani pentru extinderea UPU. Există proiect și pentru reabilitarea clădirii în care se află Secția de Oncologie. „Cu mai mulți ani în urmă s-a făcut un proiect de reabilitare a Secție de Oncologie. Există două hotărâri date de Consiliul Județean, 320 și 321/12.11.2015, în care sunt specificate condițiile în care ar urma să fie reabilitată Clinica de Oncologie. Costurile ajungeau undeva la 8,7 milioane de euro. Asta însemna renovarea, dar și extinderea clădirii. CJ a tot investit în spital, în diverse proiecte. Problema la proiectul de la Oncologie a fost lipsa finanțării. Pentru acel proiect există și autorizație de construcție. Pentru că nu s-au mai găsit bani să fie pus în aplicare, CJ a profitat de faptul că s-a deschis linia de finanțare europeană pentru eficiență energetică și am aplicat pe acest proiect, numai că nu este eligibilă și extinderea, doar reabilitarea“, a explicat dr. Bogdan Fănuță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS