21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDonatori de sânge puțini, vieți pierdute

Donatori de sânge puțini, vieți pierdute

Donați sânge. Puteți salva vieți!

Sute de bolnavi din toată Oltenia așteaptă zilnic pe patul de spital sângele de care le depinde viața. Nu de puține ori, operațiile sunt amânate sau medicii din Centrul de Transfuzie Sanguină sunt puși în situația în care să aibă o singură pungă de sânge și mai mulți bolnavi în stare gravă, între care trebuie să aleagă. O realitate cruntă, care poate să fie schimbată numai prin implicarea comunității, așa cum se întâmplă în alte țări, prin creșterea numărului de donatori.

Donatorii de sânge sunt îngeri pentru bolnavii aflați pe patul de spital. În saloanele spitalelor din Oltenia, mii de pacienți aflați în stare gravă așteaptă picăturile de sânge de care le depinde viața. Zilnic, în sălile de operație din clinicile de chirurgie se operează pe bandă rulată, iar pentru fiecare intervenție de acest gen este nevoie de un element-cheie: sânge. Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, aflat chiar în curtea Spitalului Județean, este locul unde zilnic vin să doneze sânge, de cele mai multe ori, cunoștințele celor bolnavi. Problema este că numărul donatorilor este foarte mic în comparație cu nevoia de sânge. Ca să acopere solicitările din partea spitalelor, medicii din Centrul de Transfuzie Sanguină spun că ar trebui ca lunar să vină peste 1.200 de donatori, adică un număr cel puțin dublu.

„Concentratul trombocitar este unul dintre componentele sanguine la care suntem deficitari“

Cea mai mare problemă este la masa eritrocitară. Foarte puțini oameni pot să doneze. Se întâmplă ca medicii și aparținătorii să anunțe că au nevoie și nimeni să nu poată dona. „Noi recoltăm sângele într-o punguță, de acolo el începe să fie prelucrat și se obțin alte componente sanguine: plasmă, trombocite, masă eritrocitară. Concentratul trombocitar este unul dintre componentele sanguine la care suntem deficitari. Acesta nu se poate lua de la orice donator. Trebuie să fie un donator fidelizat și să stea o anumită perioadă de timp ca sângele lui să treacă prin acel sistem din care se obține concentratul trombocitar. Se întâmplă ca medicii și aparținătorii să spună că au făcut comandă de zile bune și nu au primit, dar din cauză că donatorii sunt puțini trecem prin această situație“, explică dr. Adriana Turculeanu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova.

„În România nu avem o politică de stimulare a donatorului de sânge“

Cei 450 de mililitri de sânge donaţi de o singură persoană pot salva chiar şi trei vieţi. Pentru donator, această cantitate de sânge este doar o rezervă care se reface cantitativ cam în două ore, dar pentru cei aflați pe patul de spital înseamnă viață. Puțini conștientizează însă acest lucru și merg să ajute la salvarea unei vieți. La Spitalul Județean din Severin, medicii solicită din oră în oră sânge pentru pacienți. Sunt situații în care uneori intervențiile chirurgicale sunt amânate. „Situația este destul de dificilă, mai ales când sunt accidente și în spital ajung mulți pacienți în stare gravă care au nevoie de intervenții chirurgicale. Mereu în Urgență ne ajung pacienți în stare gravă, victime ale accidentelor. Sunt situații, destul de rare, în care operațiile sunt amânate din cauza faptului că nu există sânge. Pe lângă aceste cazuri, avem mulți pacienți vârstnici care suferă de anemie severă și care au mare nevoie de sânge“, explică dr. Cristian Jianu, medic primar cardiolog și purtător de cuvânt al Spitalului de Urgență din Severin.
Mare nevoie de sânge au și bolnavii de cancer. „Sunt foarte mulți bolnavi de cancer care au și ei foarte mare nevoie de administrarea sângelui. Din păcate, în România nu avem o politică de stimulare a donatorului de sânge”, mai spune dr. Jianu.

„Este mare nevoie de donatori cu RH negativ“

Cele mai mari probleme le întâmpină bolnavii cu RH negativ. Grupele de sânge cu RH negativ sunt rare, iar donatorii foarte greu de găsit. Aceste grupe se regăsesc cam la 20% din populaţia globului, restul de 80% având RH-ul pozitiv. „Este mare nevoie de donatori cu RH negativ, aici avem un mare deficit. 10% dintre donatori sunt refuzați pentru că, la rândul lor, au probleme de sănătate. Pentru cei cu RH negativ apelăm de cele mai multe ori la rudele lor pentru că pot avea aceeași grupă de sânge“, declară dr. Mariana Șandru, directorul Centrului pentru Transfuzie Sanguină Mehedinți.

Donatorul are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele

Donarea de sânge nu salvează doar viețile altora, ci aduce și beneficii organismului donatorului. Oamenii care donează sânge cu regularitate îşi reduc riscul de a dezvolta boli grave şi de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri cresc. De exemplu, dacă omul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.
Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge, orice persoană are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sânge. Pe tot parcursul derulării procedurii de selecţie ca donator de sânge, persoana care participă la aceasta are dreptul să primească explicaţii privind scopul şi rezultatele interviului, examenelor şi testelor care i se efectuează. Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuat în mod gratuit. Cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni.

Donatorii primesc șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum: șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS