5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateIon Prioteasa, Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: „Am avut o dezamăgire legată de Spitalul Regional“

Ion Prioteasa, Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: „Am avut o dezamăgire legată de Spitalul Regional“

Construirea unui Spital Regional în Bănie dă bătăi de cap autorităților județene. Stabilirea terenului exact pe care ar urma să fie construită unitatea medicală a dat peste cap de nenumărate ori toate planurile făcute, iar în acest moment pacienții și medicii sunt sceptici în ceea ce privește punerea în practică a visului de a avea în Oltenia un spital nou. Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, recunoaște că sunt probleme legate de comunicare între autorități și că misiunea construirii acestui spital este grea. „Prima provocare apărută în proiectul Spitalului Regional de Urgență Craiova a fost reprezentată de identificarea amplasamentului adecvat. Au existat, pe rând, o serie de variante: cele șapte hectare de teren donate Consiliului Județean Dolj în comuna Pielești, cele 25 de hectare pe care le-am pus la dispoziție, în zona Aeroportului Internațional Craiova, apoi suprafața de aproape 10 hectare situată pe centura de nord a municipiului și, în fine, lotul de 18 hectare, aflat vizavi. S-a dovedit că și acesta ar fi fost insuficient, astfel că s-a procedat la suplimentarea lui cu 8,9 hectare și, în prezent, s-a depășit etapa elaborării documentației cadastrale în acest sens, urmând intabularea și, în cele din urmă, adoptarea hotărârii de guvern pentru transferarea terenului către Ministerul Sănătății, cel care gestionează proiectul privind realizarea spitalului“, spune Ion Prioteasa.

„Intenționăm să ținem în continuare în picioare Spitalul Județean“

Mai mult, în prezent, există și o solicitare a Universității de Medicină și Farmacie Craiova, conform căreia în vecinătatea unui spital regional trebuie create o serie de obiective obligatorii, precum un campus universitar sau o bancă de țesuturi, inițiativă pe care noi o susținem. S-a ajuns la concluzia că alte aproape 14 hectare trebuie alocate acestei componente a proiectului, demers care, de asemenea, a ajuns în faza finală a documentației cadastrale. „Am avut o dezamăgire legată de Spitalul Regional pentru faptul că noi am crezut că lucrurile merg foarte bine. În urmă cu o săptămână, doamna prim-ministru a cam apostrofat două județe, Doljul și Clujul, și le-a cerut Consiliilor Județene să se implice în construirea spitalului regional. Cu patru zile înainte, eu mă întâlnisem cu ministrul sănătății, a fost prezent acolo și primarul Craiovei, și managerul Spitalului Județean Craiova și am spus că situația în Craiova este rezolvată și s-au mai discutat câteva probleme pe această temă. Am spus că noi intenționăm să ținem în continuare în picioare Spitalul Județean. Ni s-a spus că în proiectul de construire al Spitalului Regional scrie că această unitate ar urma să se construiască în Craiova, tocmai pentru că Spitalul Județean este construit din anii ’60 și că un cutremur ar produce mari daune, că s-a făcut o expertiză care arată acest lucru. Eu am spus că în această expertiză care s-a făcut nu ne-a consultat nimeni, deși suntem proprietarii acelei clădiri. Expertiza ar spune exact asta și despre un bloc de zece etaje construit în anii ’60. Adică poate să fie o daună de 30% dacă e cutremur mare, dar nu cade spitalul. Am explicat că noi vrem să vedem că se face cu adevărat un Spital Regional în Craiova și apoi anunțăm ce decizie luăm legat de ce dorim să facem cu SJU Craiova“, a explicat președintele CJ Dolj.

„Facem o contraexpertiză care să ne spună în ce stare se află Spitalul Județean Craiova“

Acum la Spitalul Județean Craiova se face o contraexpertiză în ceea ce privește nevoia reabilitării Spitalului Județean.
„Acum facem o contraexpertiză care să ne spună în ce stare se află Spitalul Județean Craiova. În cazul în care stă să cadă, acționăm ca atare, dar dacă nu cade, îl vom întreține. Am abordat problema reabilitării spitalului și cu reprezentanta Băncii Mondiale. Un studiu făcut de noi în trecut a arătat că avem nevoie de 50 de milioane de euro pentru această reabilitare. Ni s-a spus că ia în considerare această propunere. Noi am dat drumul expertizei și a rămas să anunțăm rezultatul. Astăzi (ieri – n.r.) o să avem o întâlnire la nivel județean, astfel încât să decidem ce este de făcut“, a adăugat Ion Prioteasa.

„Rămânem implicați cu toate resursele“

Conducerea Consiliului Județean Dolj spune că autoritățile locale susțin în continuare construirea Spitalului Regional Craiova.
„Rămânem implicați cu toate resursele noastre în această inițiativă (de construire a spitalului regional- n.r.) și suntem pregătiți să depunem orice eforturi pentru a asigura, atât timp cât cadrul legal ne permite, inclusiv susținerea financiară în vederea realizării acestui obiectiv cu o importanță majoră pentru întreaga regiune. Vom transmite și concluziile întâlnirii cu Ministerul Sănătății chiar mâine (vineri – n.r.), când mă voi deplasa, alături de domnul primar Mihail Genoiu, la București, pentru a discuta cu doamna ministru Sorina Pintea pe tema spitalelor regionale de urgență“, a mai declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS