22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienții cu hepatită netratați, pericol pentru comunitate

Pacienții cu hepatită netratați, pericol pentru comunitate

Oltenia are o incidență la hepatita C mai mare decât incidența pe țară

Hepatita este o boală care face aproape la fel de multe victime ca SIDA, cauzând aproximativ 1,5 milioane de decese în fiecare an. În România, hepatita este o problemă de sănătate publică. Țara noastră se află pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită C. Rata generală de depistare a acestei boli este foarte scăzută în România, iar majoritatea pacienților sunt diagnosticați în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecțiuni. Oltenia are o incidență la hepatita C mai mare decât incidența pe țară, în jur de 4-5%. Marea problemă este că nu există programe bine puse la punct de depistare a cazurilor de hepatită, astfel încât să fie limitată transmiterea virusului în comunități.

Hepatita virală poate fi determinată de cel puţin șase virusuri, respectiv A, B, C, D, E, virusul hepatitic F fiind în curs de cercetare. În țara noastră, cele mai frecvente sunt îmbolnăvirile cu virus B şi C. Deoarece nu prezintă simptome, mulți pacienți ajung la medic abia atunci când sunt în stadii avansate ale evoluției bolii. 600.000 de români suferă de hepatită C.
Dacă în 1990 incidenţa bolii era de 3,5 la sută, specialiştii estimează că anul acesta ea a ajuns la 5 la sută. Asta înseamnă că milioane de români au aceste tipuri de hepatită, mulți nefiind conștienți de boala lor.
Mulţi dintre bolnavii cu hepatită C din România sunt victime ale sistemului sanitar de dinainte de Revoluţie, când lucrurile nu erau bine puse la punct, nu exista o rigurozitate referitor la securitatea transfuzională, dar nici în ceea ce privește sterilizarea ustensilelor medicale. 70% din pacienţii infectaţi cu hepatită C dezvoltă o boală cronică de ficat. Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale cirozei – 20% din cazuri ajung la ciroză în 15 ani de la infectarea cu virusul C. Prevenția este soluția pentru reducerea acestor cazuri. Marea problemă în România este că nu există programe de prevenție bine puse la punct în ceea ce privește depistarea și tratarea persoanelor care suferă de hepatită, astfel încât să nu transmită virusul mai departe.
„Este mare nevoie de introducerea markerilor virali la medicii de familie. Noi, pacienții, apreciem lansarea noilor programe de screening, dar trebuie ținut cont de faptul că depistarea unui pacient cu hepatită trebuie însoțită automat de tratarea acestuia. Numai în momentul în care vom asigura acest circuit putem vorbi de un angajament real al României în lupta de eliminarea a hepatitelor în acord cu obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății“, a declarat Marinela Debu, președintele Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

„Tratamentul fără interferon trebuie să cuprindă toți pacienții“

Pentru că nu descoperă boala la timp, mulți pacienți cu hepatită ajung la medic abia în ultimul stadiu. Singura lor șansă este terapia fără interferon decontată de CNAS. În ultimii trei ani, în România a fost adusă cea mai nouă terapie în domeniu – tratamentul fără interferon. De aceasta pot beneficia gratuit doar pacienții cu ciroză hepatică cu virus C compensată, gradul de fibroză F3 si F4, deci cazurile cele mai grave.
Acum, Ministerul Sănătății derulează două noi programe, unul prin care se tratează pacienţii cu F3 și F4 și altul pentru cei cu ciroză decompensată. Aproximativ 12.000 de pacienți pot beneficia de tratament. Mare parte din ei deja au început tratamentul. Problema este că la sfârșitul lunii mai cele două programe se încheie, iar bolnavii riscă să îşi întrerupă tratamentul. „Pentru a evita creșterea semnificativă a numărului de pacienți cu hepatită, în fiecare an este necesar ca toți pacienții să aibă acces la tratament. Tratamentul fără interferon trebuie să cuprindă toți pacienții indiferent de gradul de fibroză de care suferă. Limitarea tratamentului la stadiile avansate nu este corectă față de pacienți și nici nu reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemei. Costurile la nivelul sistemului pot fi reduse prin tratarea acestor afecțiuni în stare incipientă, evitându-se astfel alocarea de fonduri pentru tratarea complicațiilor și oferind pacienților șansa de a fi membri activi ai comunităților în care trăiesc. În plus, trebuie să existe continuitate în asigurarea accesului la imunizare, în special pentru hepatita B“, a explicat Marinela Debu.

„Nu este în joc doar propria sănătate, ci și a întregii comunități“

Pentru anumite categorii de bolnavi nu există soluții în acest moment: pacienții cu transplant renal (aproximativ 100 de persoane), pacienții care nu au răspuns la alte tratamente și persoanele care folosesc droguri intravenoase. O categorie aparte sunt persoanele neasigurate, pentru care singura soluție de a fi tratați constă în implementarea unui Program Național dedicat Hepatitelor Virale. „În situația unora dintre aceștia nu este în joc doar propria sănătate, ci și a întregii comunități, deoarece reprezintă o sursă permanentă de transmitere a bolii. O parte din aceste probleme pot fi rezolvate prin modificarea contractului cost-volum-rezultat astfel încât să existe mai multe molecule pe piață, iar pacienții să aibă acces la toate terapiile inovatoare prezente în România. Este un nonsens să avem tratamente de ultimă generație în țara noastră, dar să nu le folosim. În același timp, noile modificări legislative ar trebui să cuprindă contracte multianuale astfel încât să fie mai multă predictibilitate și să nu mai avem întreruperi de luni de zile în asigurarea tratamentului“, a mai spus reprezentanta pacienților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS