Înființarea unui centru Stroke, șansă pentru bolnavii cu accident vascular cerebral

Înființarea unui centru de stroke este singura șansă de tratament rapid pentru pacienții cu accident vascular ischemic în serviciu de urgență


Mai mult de jumătate dintre pacienții care ajung lunar în clinicile de neurologie din cadrul spitalelor doljene au suferit un accident vascular cerebral. Îngrijorător este că tot mai mulți sunt tineri. Marea problemă este că în Oltenia nu există un centru Stroke pentru urgenţele neurovasculare. Înființarea unui astfel de centru la Spitalul Județean de Urgență Craiova ar înseamna șanse la viață pentru mulți bolnavi care acum nu au posibilitatea de tratament în Craiova.

În România, aproape 65.000 de persoane suferă anual un accident vascular cerebral (AVC), ceea ce înseamnă 178 pe zi, 31% dintre ei fiind cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Medicii neurologi din Craiova spun că nu există gardă în care să nu apară un pacient care a suferit un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, în Oltenia nu există niciun centru Stroke. Stroke-ul reprezintă deteriorarea temporară a funcției cerebrale, sau, în cazuri mai grave, permanentă, care afectează un teritoriu bine delimitat al țesutului cerebral.

Centrul Stroke este necesar pentru tratamentul specializat în anumite cazuri de AVC, scade mortalitatea, reduce complicaţiile şi poate evita paralizia la pacienţii cu infarct sau hemoragii cerebrale. Procedura care poate salva vieți se numește tromboliză, un tratament care, aplicat în maximum patru ore de la producerea atacului ischemic, poate dizolva cheagul de sânge care a provocat AVC-ul.

„Este extrem de importantă înființarea unui astfel de centru în Oltenia“

În țară există mai multe centre Stroke, în marile orașe, dar și în spitalele mai mici din Oradea, Suceava. În Craiova, secții de neurologie există la Spitalul de Neuropsihiatrie, dar și la Spitalul Județean de Urgență. Un astfel de centru se poate înființa numai în cadrul SJU Craiova pentru că aici există toate specialitățile medicale, Terapie Intenstivă, cu linie de gardă, tomograf cu linie de gardă.

„Este extrem de importantă înființarea unui astfel de centru în Oltenia. Diferența ar fi foarte mare pentru pacienții care se pretează la tromboliză. Sunt anumite criterii după care sunt selectați pacienții care pot fi trombolizați. Din numărul mare de pacienți cu accidente vasculare cerebrale, foarte mulți ar putea fi salvați dacă ar exista posibilitatea efectuării trombolizei și la noi. Tromboliza este foarte importantă și se face în toate țările civilizate. În alte țări, centru Stroke există peste tot pentru că în cazul pacientului trebuie să se intervină în maximum patru ore și jumătate. La noi se pierd pacienți din această cauză“, explică conf. univ. dr. Valerica Tudorică, șefa Clinicii II Neurologie.

„Ideal ar fi să existe un astfel de centru măcar în fiecare reședință de județ“

În cazul pacienților din Oltenia, nici nu se poate pune problema transferului pentru tromboliză către alte centre pentru că nu ar fi timp suficient pentru intervenție.


„Nu putem discuta despre posibilitatea transferului pentru că nici cu elicopterul nu e timp suficient. Ideal ar fi să existe un astfel de centru măcar în fiecare reședință de județ, într-un spital județean, care să aibă toate specialitățile. Trebuie îndeplinite anumite condiții. Avem foarte multe cazuri de AVC. Ar trebui să existe un protocol foarte clar și cu Ambulanța, astfel încât pacientul cu suspiciune de AVC să fie adus în centrul Stroke imediat“, adaugă Valerica Tudorică.

„Un astfel de centru ar salva multe vieți“

Centul Stroke se poate înființa sub formă de compartiment în cadrul Clinicii de Neurologie de la SJU Craiova. Secția are acum 15 paturi. Dr. Dorina Iovănescu, șefa secției, spune că aparatură pentru efectuarea procedurilor necesare salvării pacienților există în spital. Singura piedică rămâne lipsa spațiului.

„Ne dorim foarte mult să facem acest centru Stroke. Este singura șansă să putem trata pacienții cu accident vascular ischemic în serviciu de urgență. Acum, în Oltenia nu se poate face niciunde așa ceva. Un astfel de centru al salva multe vieți, mulți pacienți ar scăpa cu viață dacă ar fi tratați rapid. Am avea posibilitatea să intervenim în primele trei- patru ore. Acum nici nu apucăm să trimitem pacientul către alte centre, mulți rămân cu deficit motor, cu paralizie. Aparatură există. Problema este spațiul. Este nevoie de minimum patru paturi. Este nevoie și de o asistentă pe tură, infirmieră, brancardier. Există zone din țară unde se face tromboliză de ani de zile. Întâlnim multe cazuri de accident vascular cerebral. Nu există gardă în care să nu avem astfel de cazuri“, atrage atenția Dr. Dorina Iovănescu, șefa Secției de Neurologie.

„Încercăm să găsim o soluție“

Dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova, spune că s-a discutat despre ideea înființări acestui centru și că, în prezent, se caută soluții pentru identificarea unui spațiu.

„Am discutat cu medicii neurologi și am evaluat ideea înființării unui compartiment Stroke. Singura problemă pe care o avem este lipsa spațiului. Din această cauză avem piedici. Clinica de Endocrinologie a fost mutată la Spitalul „Filantropia“ și acum încercăm să găsim o soluție ca în spațiul pe care îl avem să reușim să facem cinci paturi pentru înființarea unui astfel de centru“, spune managerul SJU Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 22 februarie 2018

Actualitate

» Guvernul a aprobat bugetul pe acest an al Fondului pentru Mediu
» Tudorel Toader cere revocarea şefei DNA
» Toader: Situaţie fără precedent în cadrulor raporturilor dintre autorităţi; DNA sancţionată de CCR
» Toader: Comportament excesiv de autoritar la ancheta OUG 13
» Tudorel Toader: Raportul de faţă reprezintă luarea de poziţie a Ministrului Justiţiei. Este evaluarea procurorului şef timp de un an
» Valabilitatea paşapoartelor simple electronice a fost extinsă la 10 ani
» Proiectul privind autoritatea poliţistului, aprobat de Guvern; cresc amenzile pentru refuzul de a oferi informaţii privind identitatea
» ÎCCJ a amânat pentru 26 februarie decizia în privința dosarului Paul Stănescu
» Ministrul Sănătății: „Nu se pune problema declarării epidemiei de gripă”
» Guvernul va aproba joi Ordonanţa de Urgenţă care rezolva problema indemnizaţiilor pentru mame şi concediile medicale
» Augustin Lazăr (PG), în aşteptarea raportului lui T.Toader: Nu există nici un fel de motiv întemeiat de revocare a procurorului şef DNA

Publireportaj

» Încheiere proiect „Dezvoltarea durabilă a firmei STYH A & A SRL”

Local

» Un tir a intrat într-o stâncă la Topleţi
» A furat o maşină de 20.000 de euro şi a fost prins
» Corul Filarmonicii din Vâlcea, desființat din lipsa banilor
» Cereau sute de euro pentru permise auto
» Poliţistul împuşcat de iubită, tot în stare gravă
» Localnicii din Brezniţa Ocol duc lipsă de locuri de muncă
» Primăria Municipiului Craiova – Consultare publică

Dolj

» Primăria Craiova preia hipodromul din Parcul „Romanescu“
» ITM-ul trece, medici îşi iau liber la mica înţelegere
» Străzi din Craiova, în beznă în mod repetat
» Condamnat la 18 ani de închisoare după ce a lăsat trei copii fără tată
» BMW oprit cu focuri de armă pe străzile din Bănie
» Întreruperi energie electrică de luni
» Colegiul „Frații Buzești“ va găzdui competiția olimpicilor la informatică
» Craiova: Acţiune a poliţiştilor pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor în care sunt implicaţi câini periculoşi sau agresivi
» „Fête”, în sfârșit pe scena Naționalului craiovean
» Liceenii din Dolj, mai puțin experimentați la examenul digital
» Curtea de Apel Craiova şi-a prezentat raportul activităţii desfăşurate în cursul anului 2017
» Universitatea din Craiova va începe colaborarea cu omologii din Tiraspol
» Peste 31.000 de locuri de muncă, vacante la nivel naţional. În Dolj sunt 1.005
» Craiova: “Tradiții și sărbători de primavară în satele oltenești”, la Biblioteca “Aman”

Gorj

» Mai mulţi pensionari decât angajaţi
» Patru polițiști locali ameninţă cu greva foamei

Olt

» Comoara secției de Etnografie a Muzeului Județean Olt: piese rare de port popular expuse până după Paște
» Olt: Percheziții ale Anticorupției într-un caz de trafic de influență pentru obținerea carnetului de conducere

Vâlcea

» Vâlcea: Accident rutier provocat de un tânăr de 17 ani

Sport

» SCM și-a consolidat locul doi
» Dan Pascu: Avem nevoie de un lider pe finalurile de set
» Noutăţi la baschet: a revenit Hadar, a semnat Sebastian Ionescu
» Alb-albaștrii pun „tunurile“ pe Timișoara
» Gardoș și Santos, buni de luptă
» Handbal (f): SCM Craiova s-a impus la Slatina
» Fotbal / CCA a stabilit brigada meciului „U” Craiova – Poli Timișoara

Sanatate

» Cum ajunge să moară de gripă un om sănătos
» Sedentarismul, generator de boli

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Brioșe cu ciocolată și iaurt grecesc

Top