15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCriza imunoglobulinei, „rezolvată“ cu promisiuni

Criza imunoglobulinei, „rezolvată“ cu promisiuni

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, a declarat, la sfârşitul săptămâni trecute, că producătorii de imunoglobulină au început să solicite reînscrierea pe piaţa din România, criza acestor produse urmând să se îndrepte către o rezolvare. „Au început să apară producători care să solicite reînscrierea pe piaţa din România. Unul dintre ei este deja în faza avansată de obţinere a preţului, ceea ce înseamnă că săptămâna viitoare putem negocia un nou contract. Încet, încet, criza se îndreaptă către o rezolvare. Vom avea o negociere pentru o cantitate pe care ne-o dorim cât mai apropiată de nevoile pe care le-am centralizat pe toată ţara“, a spus Cristian Grasu la o dezbatere de specialitate, potrivit Agerpres. El a mai afirmat că pacienţii din România au nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulină pe an pentru tratamentul imunodeficienţelor. „În prezent, cu acest singur contract care există, cantitatea este sub jumătate. Din fericire, vom avea şi o diversificare a formei de administrare, în sensul că vom putea avea şi imunoglobulină care se administrează subcutanat. Suntem în permanenţă în contact cu medicii care sunt parte din tratarea imunodeficienţei primare şi în felul acesta ştim situaţia pacienţilor care au probleme acute severe şi pe care le monitorizăm. (…) Sunt anumite amânări pentru unii pacienţi, dar nu pentru cei care au o problemă acută“, a mai susţinut secretarul de stat.
Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare, Otilia Stângă, spune însă că, deocamdată, aprovizionarea cu imunoglobulină nu este constantă. „În continuare, avem întârzieri la tratament care se reflectă în sănătatea pacienţilor, până la urmă. Fiecare întârziere a tratamentului poate să îi provoace noi infecţii, noi afecţiuni, unele dintre ele cronicizându-se. Este nevoie să găsim soluţii pe termen lung şi să avem o aprovizionare constantă, să ştim că lună de lună pacienţii îşi vor primi tratamentul la timp“, a spus aceasta. Potrivit Otiliei Stângă, numărul aproximativ al pacienţilor cu imunodeficienţă primară din România este de aproximativ 200.
Criza imunoglobulinei a apărut în partea a doua a anului trecut şi s-a acutizat în ultimele luni din 2017, după ce Ministerul Sănătăţii a scos mai multe medicamente de pe lista celor esenţiale. Ministerul a cumpărat apoi în luna decembrie, în regim de urgenţă, câteva sute de doze, care nu au fost însă suficiente pentru tratamentul celor care au nevoie de imunoglobulină. Anul 2018 a început cu o nouă criză a imunoglobulinei, după ce pacienţii cu imunodeficienţe primare nu primiseră, la începutul lunii februarie, medicamentele promise să intre în ţară în jurul datei de 20 ianuarie. Pe 9 februarie, la nivel naţional erau disponibile 1.600 de doze de imunoglobulină, care au fost distribuite către spitalele din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS