10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEpidemie de gripă. Unele spitale din Oltenia au limitat accesul vizitatorilor

Epidemie de gripă. Unele spitale din Oltenia au limitat accesul vizitatorilor

Răceala și gripa nu se tratează cu antibiotice!

Numărul deceselor cauzate de gripă la nivel naţional a ajuns ieri la 21, conform Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. În Oltenia, numărul cazurilor de viroze și pneumonii a crescut foarte mult în această perioadă, ajungându-se la mii de îmbolnăviri. În ultima săptămână, medicii au depistat și mai multe cazuri de gripă. În Dolj, săptămâna trecută, din 19 cazuri suspecte de gripă, unul a fost confirmat la examenul de laborator cu virus gripal tip B.
De la începutul sezonului, în Dolj au fost depistate cinci cazuri de gripă. Până acum, nu a fost declarat nici un deces cauzat de gripă.
Cei mai mulți pacienți ajung la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Pentru a evita răspândirea virusurilor, reprezentanții spitalului au decis să limiteze accesul aparținătorilor. „Unele secții sunt supraaglomerate. Avem mulți pacienți internați cu viroză, atât copii, cât și adulți. Ca să evităm răspândirea bolii am decis să limităm accesul vizitatorilor în spital. Se mai pot face vizite doar în intervalul orar 17.00 – 19.00. Până acum se putea intra și dimineața. Am avut internați și bolnavi de gripă, dar, din fericire, nu s-a înregistrat nici un deces“, a spus dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova.
De la începutul lunii februarie, în această unitate sanitară au fost internați 100 de pacienți cu afecțiuni respiratorii. „Au fost 68 de cazuri de pneumonie și 32 de cazuri cu viroză. Cei mai mulți au fost adulți. Reușim să lucrăm la capacitate normală și să facem față foarte bine activității medicale“, a declarat Luminița Poenaru, director de îngrijiri al spitalului.

SJU Slatina a restricționat accesul pe cinci secții

Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu gripă s-a dublat în ultima perioadă și în județul Olt. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au decis să interzică accesul vizitatorilor pe cinci secţii. Este vorba de Secţiile de Pediatrie, Neonatologie, Terapie Intensivă, Boli Infecţioase sau Oncologie. S-a ajuns, în prezent, la 17 cazuri confirmate, iar pentru alte 13 cazuri se așteaptă confirmarea de la laborator. „Încercăm să limităm accesul unei singure persoane pentru un pacient internat. Este obligatorie purtarea echipamentelor de protecţie şi păstrarea igienei personale“, a declarat dr. Cătălin Pătru, director medical al Spitalului din Slatina.
Specialiștii recomandă continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, copii și bătrâni instituționalizați).
Răceala și gripa nu se tratează cu antibiotice. La recomandarea medicului, se administrează antiinflamatoare, antispastice, antitermice și suplimente alimentare care să susțină sistemul imunitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS