10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLaboratorul Spitalului Militar Craiova, printre cele mai dotate din țară

Laboratorul Spitalului Militar Craiova, printre cele mai dotate din țară

Laboratorul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ din Craiova are unul dintre cele mai dotate laboratoare de analize medicale din țară. Numărul pacienților care vin să facă analize aici aproape s-a triplat în ultimii ani. Asta pentru că medicii au la dispoziție aparatură de ultimă generație, care îi ajută să dea un rezultat de mare precizie.

Peste 40.000 de analize lucrează într-o lună medicii din cadrul laboratorului Spitalului Militar din Craiova. Joi dimineață, în laborator era forfotă mare. Medicul, biologii, dar și asistentele purtau cu grijă probele de la un aparat la altul. Se lucrează zi și noapte. Prioritate au pacienții internați în spital, dar de multe ori tot aici ajung și probele recoltate în alte spitale din oraș, pentru că există aparatura și reactivii necesari stabilirii unui rezultat corect. Laboratorul este ca un labirint. Prin ușile întredeschise se zăresc aparate mari și sute de recipiente cu sângele recoltat de la bolnavi. Tăblițele scrise pe uși te coordonează: Departamentele de Hematologie, Imunologie, Biochimie, Microbiologie. În fiecare laborator un cadru medical analizează atent sângele recoltat de la bolnavi.

„Deţinem aparatură de ultima generație”

Cu o vechime de peste 180 de ani, laboratorul Spitalului Militar a fost primul din Oltenia în care au fost instalate analizoare de mare performanță. „Avem aparate de ultimă generație. În cadrul departamentului de biochimie avem un analizor capabil să realizeze un număr foarte mare de teste de mare performanță. Deţinem aparatură de ultima generație, care folosește doar reactivi originali, ce ne ajută să obținem rezultate rapide și corecte. Laboratorul este complet informatizat, analizoarele fiind conectate la o rețea informatică ce asigură o trasabilitate perfectă a probelor recoltate. Fiecărui pacient i se atribuie încă de la recoltare un cod unic de identificare, sistemul informatic generând etichete cu cod de bare care vor fi lipite pe recipientele recoltate. Fiecare etapă de lucru este atent monitorizată, astfel încât să eliminăm riscul apariției erorilor“, explică biochimist medical principal Emanuel Pătru, manager de calitate în cadrul laboratorului de analize medicale.

Orice pacient poate avea acces la analize în acest laborator

Laboratorul de analize medicale este în relații contractuale cu CASAOPSNAJ. Pacienții asigurați la alte case de asigurări de sănătate pot beneficia de analize medicale la recomandarea unui medic specialist din cadrul ambulatorului Spitalului Militar sau dacă sunt internați în cadrul unității medicale, la recomandarea medicului curant. „În conformitate cu contractul-cadru, laboratorul nostru nu poate avea contract decât cu Casa de Asigurări OPSNAJ și sunt valabile trimiteri de la medici în contract cu această Casă. Dar există posibilitatea de a lua de la medicul de familie trimitere către un medic de la noi din spital sau policlinică și așa pot face analize și ceilalți asigurați. Iar prin plată directă se poate face oricând. În fiecare an facem achiziții pentru laborator. În acest an am luat cinci analizoare, unele au ajuns, altele trebuie să vină până la sfârșitul anului. Gama de analize lucrate este foarte mare. Nu avem oncolog, dar avem posibilitatea să facem analize de oncologie, ne trimit și colegii din alte spitale probe să le lucrăm“, declară colonel dr. Iovan Vlădaia, comandant al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“.

„Sperăm să rămână în continuare unul dintre cele mai bune laboratoare la nivel național“

Nouă cadre medicale muncesc în acest laborator: un medic, un biolog, un biochimist și șase asistenți medicali. Se asigură și linie de gardă. Medicii lucrează cu aparat de vizualizarea venelor, adică un dispozitiv care folosește două lasere, dintre care unul este cu lumină infraroșie și scoate în evidență hemoglobina din vene. Aparatul citește această informație, o prelucrează și apoi proiectează pe mână cu cel de-al doilea laser, cu lumină roșie, vizibilă, un contur al venelor.
Totodată, medicii și asistentele folosesc ace de recoltare cu cameră de vizualizare și tampoane cu alcool izopropilic, un bun dezinfectant, care ucide bacteriile. „Avem și analizor automat de urină, care a fost achiziționat în urmă cu doi ani. În prezent, din câte știm, nu mai există în Oltenia un astfel de aparat. Sedimentul urinar este analizat automat de acest analizor. Pentru fiecare pacient sunt prestabilite un număr de 15 câmpuri fotografiate pentru sedimentul urinar, care ne permit să avem un rezultat de mare precizie. Avem și o evidență a probelor în format electronic. Inclusiv microscopul pe care noi l-am achiziționat în ultima perioadă cu cameră foto încorporată permite vizualizarea în timp real a probelor analizate. Sperăm să rămână în continuare unul dintre cele mai bune laboratoare la nivel național“, conchide Emanuel Pătru, manager de calitate în cadrul laboratorului de analize medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS