Problemele de comunicare specifice patologiei autiste, elementul-cheie în diagnosticare

Alexandra Buica, medic la Secția de Psihiatrie Pediatrică de la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Alexandru Obregia“
Autori


Problemele de comunicare specifice patologiei autiste sunt elementul-cheie în diagnosticare, iar părinții trebuie să accepte caracterul „atipic“ și nu „anormal“ al copilului, spune Alexandra Buica, medic la Secția de Psihiatrie Pediatrică de la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Alexandru Obregia“.

„Există semne precoce ale tulburărilor de spectru autist pe care părinții le pot identifica încă de la vârste mici (unu – doi ani) și care îi pot determina să solicite o consultație de specialitate. Atunci când copilul nu folosește cuvinte unice până la vârsta de doi ani, nu zâmbește membrilor familiei, nu răspunde sau nu reacționează atunci când este strigat pe nume, toate acestea prezintă comportamente repetitive – flutură mânuțele, merge pe vârfuri sau preferă să se joace singur decât cu alți copii ne putem gândi la simptome specifice autismului“, a explicat medicul, adăugând că acestea sunt câteva dintre semnalele de alarmă care ar trebui să determine părinții să ducă copilul la o consultație.

Alexandra Buica a subliniat că nu există tratament medicamentos specific care să vindece această afecțiune, dar terapia comportamentală aplicată poate duce la ameliorări semnificative.

„Progrese semnificative se pot obține prin introducerea copilului la vârstă cât mai mică în programe educaționale de terapie de tip comportamental. O astfel de intervenție este terapia comportamentală aplicată (ABA). În formele ușoare de boală, atunci când intervenția se începe la vârste mici, se pot obține ameliorări semnificative ale simptomelor. O treime dintre copiii cu diagnostic de tulburare de spectru autist pot obține progrese educaționale care să le ofere un anumit grad de dependență. În cazurile severe de boală, copiii pot rămâne dependenți social necesitând supraveghere permanentă din partea familiei“, a precizat medicul.

Potrivit Alexandrei Buica, tulburările de spectru autist pot fi însoțite și de deficit intelectual. Întârzierea mintală – coeficient de inteligență mai mic de 70 – se poate suprapune simptomelor autiste într-un procent de până la 60% dintre pacienți, caz în care recuperarea este anevoioasă, iar prognosticul – rezervat, a semnalat ea.

„Problemele de comunicare specifice patologiei autiste sunt elementul-cheie în diagnosticarea acestora. Motivul cel mai frecvent menționat de către părinții copiilor cu autism, pentru care ei se adresează specialistului, sunt problemele de dezvoltare a limbajului. Astfel, primele semne care atrag atenția sunt întârzierea sau absența rostirii primelor cuvinte singulare, utilizate cu sens. Acești copii nu comunică de cele mai multe ori nici nonverbal cu părinții: nu vin să le arate jucării, nu arată cu degetul pentru a atrage atenția asupra unui obiect sau a unei situații. Copiii par a aparține unei lumi proprii, fără a avea inițiativa de a socializa cu familia sau cu alți copii de aceeași vârstă. Preferă să se joace cu obiecte mai degrabă decât cu jucării sau cu părți ale jucăriilor, pe care le folosesc în manieră repetitivă. Nu au un joc structurat, nu se joacă «de-a ceva»“, a detaliat Alexandra Buica.

Gradul de severitate a afecțiunii, prezența sau absența întârzierii mintale, prezența altor boli care se suprapun peste patologia autistă se stabilesc de o comisie de specialitate, după care copiii sunt orientați către unități de învățământ speciale sau către comunități școlare de masă, a indicat medicul.


„Indiferent de unitățile de învățământ alese, acești copii au nevoie de ajutor psihoterapeutic suplimentar pentru ameliorarea adaptabilității la colectivitate, pentru decodificarea normelor sociale, dar și pentru înțelegerea noțiunilor școlare. Pentru copiii de vârstă mică care intră în programe educaționale de recuperare se exersează contactul vizual – copilul este învățat să se uite și să răspundă când este strigat; se lucrează pentru stimularea limbajului expresiv – cât mai multe cuvinte rostite până la dezvoltarea propozițiilor – și receptivitate – să arate obiecte, părțile corpului, să înțeleagă cerințele celor din jurul lui; dezvoltarea ariei de autoservire – copilul este învățat să mănânce singur, să se îmbrace singur. Odată cu înaintarea în vârstă, pe lângă cerințele curriculei școlare, programele de intervenție trebuie să vizeze dezvoltarea comunicării, înțelegerea normelor sociale și a emoțiilor, dar și introducerea în grupuri de terapie de socializare“, a mai explicat Alexandra Buica.

Ea a vorbit și despre modul în care ar trebui să reacționeze un părinte care are un copil autist.

„Merge cu el la locul de joacă dintr-un parc și ceilalți copii îl alungă sau îl ignoră. Părintele să încerce să medieze interacțiunea copilului cu ceilalți parteneri de joacă. Să îi explice regulile de joc, să îl învețe să împartă jucării sau să îl ajute să se exprime adecvat pentru a iniția o conversație cu alți copii. Trebuie evitate momentele în care copilul stă retras sau alege să se joace solitar, fiind necesară direcționarea activă, repetată, către jocul de grup“, a arătat medicul.

Alexandra Buica a evidențiat că părintele unui copil cu autism trebuie să-și asume rolul de „coterapeut“.

„Să evite expunerea prelungită a copilului pe timpul zilei la mijloace media – TV, tabletă, telefon – diversificându-i programul zilnic cu activități educative și de interacțiune socială. Odată diagnosticat copilul și introdus în programe de terapie, părintele să își asume funcția de coterapeut. Să învețe modul de lucru și interacțiunea cu copilul, programele terapeutului specializat, să aplice tehnicile de stimulare și acasă. Să accepte caracterul «atipic» și nu «anormal» al copilului său, să nu încerce să îl compare cu alți copii“, a conchis medicul.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 20 septembrie 2017

Actualitate

» Managerul și fostul director economic al Spitalului Caritas din Roșiorii de Vede, trimiși în judecată de DNA
» Iohannis s-a întâlnit cu premierul Republicii Moldova la New York
» MAE susţine că a finalizat evacuarea cetățenilor români din zona calamitată de Uraganul Irma
» Vijelii şi vânt puternic în Vaslui: doi bărbaţi au murit loviţi de fulger
» MEN: 55.000 de profesori vor fi formați în cadrul proiectului “Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți”
» APIA: Ajutoare financiare pentru fermieri
» Gheorghe Ștefan va fi eliberat condiționat. Decizia este definitivă
» Dolj: Nouă sirieni ajutați de un bulgar care i-a trecut fluviul Dunărea cu o ambarcațiune, prinşi la Piscu Vechi
» Educaţia adulţilor din România înregistrează cele mai slabe valori din Uniunea Europeană
» Raed Arafat: Un sistem de alertare timpurie a populației este primordial; trebuie implementat cu orice cost posibil
» Robert Cazanciuc, audiat la DNA

Publireportaj

» KP Logistik Wustermark GmbH angajează şoferi de camion
» Restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea bibliotecii Virgil  Carianopol în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural local

Local

» Cod portocaliu pentru Gorj, Dolj şi Mehedinti, valabil până la ora 17.20

Dolj

» An viticol bun pentru doljeni
» Dudulenii revin din exil pe scena Naționalului Craiovean
» Primării doljene în blocaj financiar după majorarea salariilor
» Accidente rutiere soldate cu un mort și trei răniți
» Spitalul Regional Craiova se mută peste stradă
» Ce se întâmplă când două soții de polițiști deschid un bar
» Nouă sirieni și o călăuză din Bulgaria, prinși la Piscu Vechi
» Polițiștii locali nu pot solicita date privind identitatea șoferilor
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Se opreşte temporar furnizarea gazului pe mai multe străzi, în data de 21 septembrie
» Dolj: Un pieton şi-a pierdut viaţa într-un accident produs la Işalniţa
» Camera de Comerţ şi Industrie Dolj organizează Salonul „Autoshow Oltenia” – ediţia de toamnă
» ALDE Dolj: Formarea profesională permanentă este obligatoriepentru creşterea performanţei economice
» Craiova: 50 de poeţi din 45 de state la a V-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“

Gorj

» Patru secţii din cadrul Spitalului Judeţean, în reabilitare
» Casa „Barbu Gănescu“ va intra în administrarea Ministerului Culturii pentru amenajarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“
» Comisie de verificare a contractelor cu firma de salubritate din Târgu Jiu
» Se montează grinzile la podul de la kilometrul 118, în Defileul Jiului
» DJ Glogova – Samarineşti, aproape modernizat
» Gorj: Pregătiri de grevă generală la Transloc
» Gorj: Acordarea sporului de calculator a rămas în aer şi după verificările Corpului de Control
» Gorj: Circulaţia feroviară este îngreunată în Defileul Jiului, din cauza unor crengi căzute peste reţeaua electrică
» Gorj: Grindina a făcut prăpăd la Novaci
» UPDATE – Gorj: Acoperişuri doborâte de furtună la Târgu-Cărbuneşti
» Gorj: Furtună puternică la Târgu Jiu
» Festivalul Lăutarilor Gorjeni, găzduit de comuna Bolboşi, ediţia a XXVIII-a

Mehedinţi

» Mehedinţi: Măsuri luate de ISU pe durata Codului Galben de furtună

Vâlcea

» Vâlcea: Un bătrân care se rătăcise, salvat de doi poliţişti

Sport

» Amicale tari de volei în Bănie
» Meciul Dinamo – Concordia Chiajna, amânat de LPF ca urmare a avertizărilor meteorologice
» Fotbal / Mogoșanu a debutat cu victorie la naționala U16. Vezi ce au făcut oltenii de la lot

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Colours Cinema pentru perioada 22-28 septembrie

Opinii

» Visul lui Iliescu și bâta lui Dragnea
» Modificarea regimului contribuțiilor de asigurări sociale de la 1 ianuarie 2018: Creștere sau scădere a impozitării? Impactul asupra Pilonului II

Top