16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSute de părinți din Oltenia au refuzat vaccinarea copiilor

Sute de părinți din Oltenia au refuzat vaccinarea copiilor

Epidemia de rujeolă a provocat 34 de decese în țară. Mai mulți copii din Oltenia au murit din cauza acestei boli. Ministerul Sănătății și medicii atrag atenția părinților asupra pericolului la care expun micuții atunci când refuză vaccinarea. În Oltenia, numărul copiilor vaccinați a crescut în ultimul timp. Cu toate acestea, pentru câteva sute de copii, părinții încă au refuzat vaccinarea. Odată cu revenirea copiilor în colectivităţi, şansele extinderii epidemiei de rujeolă cresc, cei mai expuşi fiind micuţii nevaccinaţi din creşe şi din grădiniţe. Vaccinarea nu este obligatorie, prin urmare nu poate fi refuzată înscrierea într-o unitate de învățământ a copiilor neimunizaţi.

Riscul extinderii epidemiei de rujeolă, dar și a altor afecțiuni contagioase este mult mai mare acum după ce copiii au revenit în școli și grădinițe. În Oltenia există în continuare copii care nu au fost imunizați împotriva rujeolei, boala care a dus la zeci de decese în țară. Numai în Dolj, în ultimul timp, părinții a peste 140 de copii au refuzat vaccinarea micuților, după cum arată ultimele date furnizate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj. „Au fost catagrafiați (inventariați-n.r.) în luna august 1.918 copii, dintre care au fost vaccinați 1.463. În județ, medicii s-au confruntat și cu 78 de refuzuri, iar 555 de copii nu au fost găsiți la domiciliu, majoritatea fiind plecați în străinătate. 33 de copii au avut contraindicație la vaccinare din diverse motive. 1.157 de copii au rămas nevaccinați în trecut și în cazul acestora medicii a trebuit să facă recuperare. Dintre aceștia, 995 au fost vaccinați, 62 au refuzat vaccinarea, iar 331 sunt plecați în străinătate“, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.
Rata de vaccinare pentru prima doză de vaccin ROR, care se face între 9 și 11 luni, în Dolj este de 81,71%, iar pentru a doua doză de vaccinare, care se face după ce copilul împlinește cinci ani, rata de vaccinare este de 79,72%.

Mehedinți: în jur de 200 de copii nu au fost vaccinați

În Mehedinți, în jur de 200 de copii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei pentru că părinții au refuzat. Din cei 2.594 de copii care au fost catagrafiați în luna august, doar 783 au fost vaccinați. „Mulți dintre aceștia nu au fost găsiți la domiciliu, peste 90% dintre ei sunt plecați în străinătate. În total, în jur de 200 de copii nu au fost vaccinați pentru că părinții au refuzat. Cele mai multe refuzuri au apărut la copiii care au peste cinci ani și care ar trebui să facă a doua doză de vaccin ROR“, declară reprezentanții DSP Mehedinți.

Gorj: a crescut numărul copiilor vaccinați

În Gorj, luna trecută, numărul copiilor vaccinați împotriva rujeolei a crescut cu 400 în comparație cu luna iulie. Dr. Boeriu Marius Constantin, directorul DSP Gorj, spune că reprezentanții DSP au mers în zonele din județ unde rata de vaccinare este mai mică să le vorbească oamenilor despre importanța vaccinări, astfel a crescut procentul copiilor imunizați. „În august, 1.215 copii au fost vaccinați cu vaccinul ROR. În comparație cu luna precedentă au fost vaccinați cu 400 de copii mai mult, mai exact în luna iulie în Gorj au fost imunizați 838 de copii. Colegii mei au mers în zonele în care rata de vaccinare este mai scăzută, au discutat cu părinții, cu medicii de familie, au colaborat cu asistenții comunitari și astfel am reușit să creștem rata de vaccinare și să conștientizăm populația asupra beneficiilor vaccinării. Nu am avut refuzuri la vaccinare în ultimul timp“, susține directorul DSP Gorj.

„Nu există scris în lege că este obligatorie vaccinarea“

În colectivitate este cel mai mare pericol de îmbolnăvire pentru copii. Cei mai expuși sunt copiii de la grădiniţă. Elevii sau preșcolarii sunt obligați ca la începutul anului școlar să aducă la școală fișa cu vaccinările de la medicul de familie. „La înscriere trebuie să aducă la școală vaccinările de la medicul de familie. Vaccinările nu se mai fac de către medicii școlari de mai bine de trei ani, se fac numai la medicul de familie. Noi doar ținem evidențele vaccinărilor când vin copiii în școală. Ei trebuie să aibă dovada de vaccinare la intrarea în colectivitate sau la transferul școlar și după fiecare vacanță sau absență mai mare de trei zile trebuie să aducă aviz că sunt clinic sănătoși, tot de la medicul de familie. La începutul fiecărui ciclu de învățământ, adică în grupa 0, clasa I, clasa a V-a și clasa a IX-a trebuie să aducă o adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate care trebuie completată tot de medicul de familie“, explică dr. Gabriela Rădulescu, medic de familie și medic școlar în cadrul Colegiului Național „Ștefan Velovan“ Craiova.
Nu există însă o lege prin care cei care nu au făcut toate vaccinurile să nu mai fie primiți la școală sau grădiniță. „Vaccinări incomplete se mai găsesc din diverse cauze. Nu poți însă să îi refuzi înscrierea în unitatea de învățământ. Nu există scris în lege că este obligatorie vaccinarea, prin urmare nu ai cum să îi refuzi înscrierea și nici să îl obligi să se vaccineze. Părinții trebuie să știe că cel mai mare risc este al copilului să intre într-o colectivitate nevaccinat, el este cel mai expus“, adaugă medicul.

MS pregătește o nouă lege a vaccinării

Ministerul Sănătății (MS) pregătește o nouă lege a vaccinării care acum se află în Senat. Aceasta prevede și sancțiuni pentru părinții care nu își vaccinează copiii în termenul stabilit de legiuitor. „Prin noua lege a vaccinării sunt trei variante: fie copilul primește o adeverință cum că are vaccinurile făcute, fie primește adeverință cum că în cazul lui este contraindicată vaccinarea, fie primește alt document cu un calendar de recuperare a vaccinurilor pe care părintele este obligat să îl încheie în termen de un an. Dacă nu se prezintă la medicul de familie să fie vaccinat primește o amendă între 5.000 și 10.000 de lei. În acest moment, nu se întâmplă nimic dacă refuză vaccinarea, duce adeverință la școală că a făcut sau nu a făcut vaccinurile și mai departe nu se întâmplă nimic“, explică dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie și secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS