17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânia, țara cu prea mulți copii decedați

România, țara cu prea mulți copii decedați

Sute de copii sunt tratați lunar în secțiile de Neonatologie ale spitalelor din Oltenia
Sute de copii sunt tratați lunar în secțiile de Neonatologie ale spitalelor din Oltenia

Sute de copii sunt tratați lunar în secțiile de Neonatologie ale spitalelor din Oltenia. În România, 10% dintre copii se nasc înainte de termen, iar numărul lor creşte de la an la an. După ce vin pe lume, ei ajung în secțiile de Neonatologie, dintre care unele sunt dotate cu aparatura de care este nevoie pentru a-i ține pe micuţi în viață, iar altele încă se află pe lista de așteptare. România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, dar și care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației, după cum arată un studiu al Institutului Național de Statistică (INS). Și în Oltenia mortalitatea infantilă este ridicată. Pe lângă lipsa de dotare a unor secții, medicii spun că alte cauze importante sunt nivelul socio-economic scăzut, dar și neadresabilitatea la timp spre serviciile medicale. 

Mihaela este mama unui copil care s-a grăbit să vină pe lume. A avut o sarcină care nu i-a ridicat mari probleme, dar medicii i-au spus că nu este exclus ca fiul ei să se nască prematur. Și așa s-a și întâmplat. Băiețelul a decis să vină pe lume la 28 de săptămâni, iar bucuria de a deveni mamă, la care Mihaela visase îndelung, a fost umbrită de multe momente grele. Primele zile au fost extrem de dificile, după cum a povestit Mihaela. „Treci printr-un șoc, nu știi ce urmează. Ești nesigură, nici medicii nu pot să te asigure că totul o să fie bine. Situația se poate schimba de la o oră la alta. Sunt multe momente grele în care, dacă nu ai alături familia și medicii, e foarte greu să reziști“, a spus Mihaela.
În cuvintele Mihaelei se regăsesc multe mămici. România continuă să fie ţara europeană cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile, respectiv nouă decese la fiecare o mie de copii născuţi vii, după cum arată ediţia din 2015 a Euro Health Consumer Index (EHCI). România încă se clasează între ţările europene cu o rată a mortalităţii infantile ridicată, respectiv 9,4 la 1.000 de nou-născuţi vii, faţă de rata medie europeană de 4,1 la mie.
Rata mortalităţii infantile măsoară mortalitatea în rândul copiilor cu vârste mai mici de un an, iar indicatorul se calculează prin raportarea decedaţilor în vârstă de sub un an la 1.000 de născuţi vii. În afară de România, doar Bulgaria şi Macedonia au o rată a mortalităţii infantile mai mare de șase la fiecare 1.000 de născuţi vii, în condiţiile în care media europeană a ratei de mortalitate infantilă este de două ori mai mică.

În Dolj, anul trecut, rata mortalității a fost de 4,5 la mia de locuitori

Nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă. Greutatea mică la naştere este dată de mai mulţi factori: malnutriţia sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale. Copiii care se nasc prematur ajung în secțiile sau compartimentele de Neonatologie din spitale. În Oltenia, cazurile cele mai grave ajung în Neonatologia de la Spitalul Județean Craiova și la Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova. Din 1990, rata mortalităţii infantile a scăzut în România, de la 26,9 la 9,5 decese la 1.000 de nou-născuţi vii, potrivit unui studiu european. Cu toate acestea, la noi în țară mor mai mulți copii născuți prematur decât în alte state ale UE. În Dolj, anul trecut, rata mortalității a fost de 4,5 la mia de locuitori. „A fost un procent mai mic în comparație cu 2015, când la noi în județ rata de mortalitate infantilă a fost de 9,5. În primele șase luni ale acestui an procentul este de 8,9“, a declarat Ștefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj.

Craiova: „Avem nevoie de dotare cu aparatură. Am prezentat situația Ministerului Sănătății (MS)“

În secția de Neonatologie ajung copiii care au cele mai mari probleme de sănătate. În acest moment, Neonatologia și blocul operator din cadrul Maternității Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova sunt închise pentru renovare. Secția nu mai fusese renovată de aproape 40 de ani. Conducerea unității medicale spune însă că, de la 1 septembrie, copiii vor putea să fie din nou tratați aici în saloane curate și dotate cu mobilier nou. Este însă mare nevoie și de dotarea cu aparatură a secției de Neonatologie – Terapie Intensivă. „Avem nevoie de dotare cu aparatură. Am prezentat situația Ministerului Sănătății (MS) și urmează să primim pentru secțiile de Terapie Intensivă copii și adulți aparatură de care este mare nevoie pentru a oferi îngrijiri de calitate. Am primit avizul de la MS, acum suntem în faza de evaluare a ofertelor, sperăm ca până la sfârșitul anului aparatura să ajungă în secții. Avem nevoie de ventilatoare, de masă de resuscitare neonatală, de incubatoare“, susține dr. Bogdan Fănuță, manager SJU Craiova.

Anul trecut, 12 copii cu vârsta sub un an au decedat în Mehedinți

În Mehedinți, rata de mortalitate infantilă este mai mică în comparație cu cea înregistrată în Dolj. Cu toate acestea, anul trecut, 12 copii cu vârsta sub un an au decedat aici, în 2015 – nouă copii, iar anul acesta – patru. Rata mortalității a fost în 2015 de 4,25 la suta de mii, în 2016 – 5,31, iar în 2017 este de 7,91 la suta de mii până în acest moment, arată datele Direcției de Sănătate Publică Mehedinți.
În curtea +Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu-Severin, într-o clădire nouă și modernă, se află Maternitatea. Construcția acestei clădiri a durat 20 de ani. Odată funcțională, medicii au primit mare parte din aparatura necesară pentru îngrijirea micuților. Secția de Neonatologie are 45 de paturi, din care opt în compartimentul de Terapie Intensivă și zece în compartimentul de Prematuri. „La Neonatologie și Maternitate avem dotări făcute în urmă cu șapte-opt ani, atunci când am beneficiat de un proiect al Ministerului Sănătății. Avem 16 incubatoare, o linie de resuscitare a pacienților critici, monitoare și ecograf“, a explicat dr. Cristian Jianu, medic primar cardiolog și purtător de cuvânt al Spitalului Județean din Severin.
Cu toate acestea, rata mortalității infantile în județ este ridicată. La fel se întâmplă și în Gorj. „În 2016, rata mortalității infantile la noi în județ a fost 2,5. În 2015, a fost de 1,01 la mie“, au spus reprezentanții DSP Gorj.

Neonatologia de la spitalul din Slatina are nevoie de un ventilator mecanic

Creşterea mortalităţii copiilor sub un an are şi alte cauze decât cele legate de condițiile din spitale, spun specialiştii: nivelul socio-economic scăzut, mame fără cultura sanitară necesară în creşterea unui copil, neadresabilitatea spre serviciile medicale. Dr. Lucica Alexe, șefa secției de Neonatologia de la Spitalul Județean Slatina, spune că tot mai mulți copii se nasc prematur și că tot mai multe minore devin mame.
În secția de Neonatologie a spitalului din Slatina, anual primesc îngrijire și asistență medicală peste 2.000 de nou-născuți. Medicii au mare nevoie însă de un ventilator mecanic. „În acest moment, avem doar unul și nu putem face față atunci când în secție ajung mai mulți copii cu probleme. Fiind Maternitate de gradul II, nu primim ajutor financiar de la Ministerul Sănătății. În trecut, a existat un program național prin care eram finanțați. Din banii spitalului se cumpără medicamentele și consumabilele de care avem nevoie. Uneori este mai greu pentru că vorbim de costuri foarte mari. Încercăm să facem tot posibilul să îi tratăm cât mai bine aici. Sunt din ce în ce mai multe nașteri premature. Sunt multe viitoare mame care nu se îngrijesc pe timpul sarcinii, nu merg la medicul de familie sau la medicul specialist, nu fac investigații. Întâlnim tot mai frecvent mame minore, tinere care aduc pe lume copii și care nu au condiții socio-economice bune și educație medicală“, a explicat dr. Lucica Alexe.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS