5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDupă ani de așteptare, SJU Craiova primește aparatură nouă

După ani de așteptare, SJU Craiova primește aparatură nouă

Există speranțe pentru medicii și pacienții de la SJU Craiova, Ministerul Sănătății a alocat bani pentru achiziția de aparatură
Există speranțe pentru medicii și pacienții de la SJU Craiova, Ministerul Sănătății a alocat bani pentru achiziția de aparatură

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova este polul medicinei din Oltenia. Aici ajung cazurile cele mai grave din regiune. Cu toate acestea, multe dintre secții au aparatura depăşită. GdS a prezentat pe larg, de-a lungul timpului, problemele din aceste secții. Clinica de Radioterapie Oncologică a SJU este mereu aglomerată. Aici fac tratament, în medie, pe zi, 150 de bolnavi veniți din întreaga Oltenie și chiar din Ilfov, Pitești sau Petroșani. Clinica are un singur accelerator liniar, din 2007, care se poate defecta oricând. După doi ani și jumătate de discuții, medici care au vorbit despre problemele cu care se confruntă și articole în care s-a atras atenția asupra pericolului la care sunt expuși pacienții, Ministerul Sănătății a anunțat începerea achiziției unui accelerator liniar pentru Craiova. 

În timp ce în Occident medicii operează în adevărate laboratoare și dispun de aparatură de ultimă oră, în Craiova, profesioniștii din sănătate au învățat să se descurce cu ce au. Investiții se mai fac, pe ici pe colo. Sunt însă secții din Spitalul Județean de Urgenţă Craiova care nu au mai primit aparatură de zeci de ani. În urma a sute de discuții purtate între reprezentanții instituțiilor mediale și a zecilor de articole în care GdS a arătat realitatea din Spitalul Județean de Urgență Craiova, condițiile în care sunt tratați pacienții și în care sunt nevoiți medicii să lucreze, Ministerul Sănătății a decis alocarea unor sume importante de bani pentru achiziționarea de echipamente medicale.

„În Oltenia există un singur aparat care poate iradia bolnavii de cancer“

După demersuri care au durat aproape doi ani și jumătate pentru a aduce la Craiova un accelerator liniar necesar pacienților bolnavi de cancer, MS a publicat săptămâna trecută licitația în urma căreia o să fie adus la Craiova echipamentul medical. „Săptămâna trecută a apărut pe site-ul MS licitația pentru achiziția unui accelerator liniar pentru Craiova, licitație care se desfășoară sub egida Băncii Mondiale. Este un proiect vechi, cu nenumărate suișuri și coborâșuri, dar în final s-a reușit, spre sfârșitul anului, licitația se termină, iar la începutul anului viitor o să fie furnizat echipamentul. Ați scris de nenumărate ori de unde s-a plecat în urmă cu câțiva ani și unde suntem acum și asta a contat foarte mult“, spune dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.
Acum în Clinica de Radioterapie există un singur accelerator liniar care se defectează des pentru că este vechi. Situația este cam la fel în toată țara. Din 50.000 de bolnavi de cancer, care au nevoie de radioterapie, doar 17.000 ajung la tratament. Aparatul este în clinică din 2007, se defectează des, iar întreţinerea lui este foarte costisitoare şi de aceea ar fi nevoie de unul nou. „Acum în toată Oltenia, adică la aproximativ trei milioane și jumătate de oameni, există un singur aparat care poate iradia bolnavii de cancer. Avem un aparat fabricat anul 2000 și pus în funcțiune în 2007, funcționează de zece ani nonstop. Urmează să aducem un aparat performant. Fără acest echipament și fără aceste modalități noi de tratament lupta cu cancerul este o luptă pierdută, fără medicație și fără iradiere. De aceea, acest echipament este una dintre investițiile majore din acest spital. Este un echipament scump, investiția se ridică la aproximativ cinci milioane de euro, asta este oferta pe piață. Pe lângă aparat există și clădirile anexe necesare pentu ca acesta să funcționeze, un buncăr special, alt buncăr pentru computerul tomograf simulator și alte componente care fac ca acest aparat să funcționeze“, declară managerul spitalului.

În Clinica de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie Intervențională se montează angiograful

Altă investiție mult așteptată este Clinica de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie Intervențională, care se construiește în clădirea Spitalului Județean Craiova cu finanțarea de la Consiliul Județean (CJ) Dolj. Lucrările sunt gata în proporție de 95% din punct de vedere al infrastructurii. A fost adus și angiograful, sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor și se pot realiza coronarografii sau angiografii coronariene cu implantare de stenturi, dar și multe alte proceduri medicale. „Din discuțiile purtate cu reprezentanții CJ, lucrarea este 95% finalizată, mai sunt de făcut câteva retușuri și sperăm că undeva la începutul lui octombrie să fie gata, iar partea de dotări, aparatură și echipamente medicale, sperăm să reușim să o terminăm cât mai curând. Acum există o alocație bugetară de nouă milioane de lei din partea CJ pentru a dota acea clădire. Ne aflăm în licitație cu aparatura medicală, până la sfârșitul lunii se vor semna contractele la fel și pentru partea de paturi, mobilier, noptiere, fișete metalice. Până la sfârșitul anului, clădirea trebuie să fie gata să putem da drumul activității. În această clinică urmează să vină să lucreze o echipă de specialiști în chirurgie cardiacă, de la Târgu Mureș, iar pentru Cardiologie Intervențională sunt medici care se specializează în acest moment la București“, susține dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

„Două milioane jumătate de euro pentru dotarea cu echipamente a secțiilor de Terapie Intensivă“

Ministerul Sănătăţii a alocat două milioane jumătate de euro pentru dotarea cu echipamente  a secțiilor de Terapie Intensivă  de la SJU Craiova
Ministerul Sănătăţii a alocat două milioane jumătate de euro pentru dotarea cu echipamente
a secțiilor de Terapie Intensivă
de la SJU Craiova

GdS a prezentat de nenumărate ori situația secțiilor din cadrul SJU Craiova, faptul că medicii sunt nevoiți să se descurce cu aparatura veche de zeci de ani și pacienții care nu pot avea acces la îngrijiri medicale de calitate. După nenumărate semnale de alarmă trase în presă și memorii făcute de conducerea spitalului, MS a alocat Spitalului Județean din Craiova două milioane jumătate de euro pentru dotarea cu echipamente. „Nevoia de aparatură este foarte mare. Cu excepția celor două computere tomografe cumpărate, a ecografelor și a RMN-ului, în ultima perioadă nu au mai existat investiții cu aparatură în acest spital. În urma unor discuții cu reprezentanții MS am făcut o prioritizare în ceea ce privește nevoia de dotare cu aparatură. Am primit două milioane jumătate de euro pentru dotarea cu echipamente a secțiilor de Terapie Intensivă: monitoare, ventilatoare mecanice, aparate de dializă acută, pentru neonatologie mese de resuscitare, dat fiind faptul că aici ajung cazurile cele mai grave. Am făcut un memoriu care a fost aprobat în comisia de analiză a MS. MS ne-a dat hârtiile prin care au fost alocați acești bani. Trebuie să terminăm licitațiile, să luăm aparatura și ulterior să fie decontate cheltuielile“, spune managerul SJU Craiova.

„La începutul lui octombrie trebuie să ajungă primele aparate“

În secțiile de Terapie Intensivă de la SJU Craiova ajung cele mai grave cazuri din regiune. Nevoia de dotare cu aparatură este foarte mare. În prezent, lucrurile funcționează „pe avarie“, după cum spune chiar managerul. „La Terapie Intensivă adulți avem acum 15 ventilatoare, capacitatea de a ventila este de multe ori depășită, motiv pentru care unii bolnavi sunt ventilați în UPU până se găsește un loc fie în spitalul nostru, fie în altă unitate. Cu aparatura primită o să crească capacitatea de a îngriji bolnavii și calitatea serviciilor. Până la sfârșitul anului, trebuie să terminăm toate procedurile și să primim aparatura. Licitația este în derulare. Acum ofertele sunt în evaluare financiară. La începutul lui octombrie, primele aparate trebuie să ajungă la spital“, declară dr. Bogdan Fănuță.
Aparatura o să ofere și copiilor din regiune mai multe șanse la tratament. Secțiile de Chirurgie Pediatrică, Neonatologie și Terapie Intensivă Copii urmează să fie dotate cu aparatele de care au nevoie pentru tratarea micuților în condiții cât mai bune. „La Chirurgie Pediatrică, copiii sunt operați laparoscopic, suntem centru de formare la nivel național, fapt pentru care și nevoia de aparatură este mai mare. Degeaba vrei să operezi, dacă nu ai cu ce să urmărești copilul în postoperator. Această aparatură ne aduce capacitatea de a trata mai mulți copii cu boli grave pe care nu o să mai fie nevoie să îi trimitem în altă parte“, conchide managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS