Operațiile pe cord deschis, un obiectiv încă departe de Craiova

Autori


Clădirea Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, care se construiește în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, ar putea fi gata în această toamnă, după trei ani de la demararea lucrărilor. Numai că scopul final al acestei investiții de 13,6 milioane de lei, tratarea în Bănie a pacienților din Oltenia care suferă un infarct miocardic acut și care, în prezent, sunt trimiși cu elicopterul la București, nu va fi atins odată cu finalizarea lucrărilor și nici nu se întrezărește în viitorul apropiat. Noua clinică are nevoie de aparatură performantă, CJ Dolj a obținut finanțare europeană pentru dotarea uneia dintre sălile de operații, însă funcționarea cardiologiei intervenționale depinde și de alte investiții, precum și de existența medicilor de specialitate. O echipă de medici ar fi conturată, însă până să se treacă la operațiile pe cord deschis este cale lungă. Potrivit cardiologilor de la SJU, despre chirurgie cardiovasculară la Craiova nu se poate vorbi mai devreme de sfârșitul anului 2018.

Când Consiliul Județean (CJ) Dolj a alocat bani, din bugetul propriu, pentru construirea unei Clinici de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară la Craiova, chiar în curtea spitalului județean, s-a crezut că lucrurile se vor mișca repede, pentru ca pacienții din Oltenia care suferă un infarct miocardic acut să poată fi operați aici și să nu mai fie nevoie de un transfer la București. De aceea, pe 11 august 2014, când s-a semnat și contractul în valoare de 11.759.429 de lei (fără TVA), asocierea de firme formată din SC Polistart Impex SRL Craiova și SC Concas SA Buzău, care a câștigat licitația, a primit 12 luni pentru finalizarea lucrărilor. Construirea clinicii a demarat pe 21 august 2014, dar termenul de un an nu a putut fi respectat. În prezent, la aproape trei ani de la începerea construcției, clădirea este tot în lucru. După ce se stabilise că lucrările vor fi gata până la 31 decembrie 2016, noul termen este acum 30 decembrie 2017. „Noi sperăm ca de data aceasta să se termine mai repede decât termenul stabilit. Eu cred că în această toamnă Clinica de Cardiologie Intervențională va fi gata, mai ales că în acest proiect este implicată și Facultatea de Medicină și Farmacie“, susține Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj.

Acesta a pus întârzierea lucrărilor pe seama faptului că a durat foarte mult licitația pentru angiograf, aparat cu ajutorul căruia se face studiul radioscopic sau radiografic al vaselor sangvine și care nu poate lipsi dintr-o clinică de cardiologie. „Au fost patru rânduri de licitații pentru angiograf. Noi am dat banii spitalului, cei de acolo au făcut licitația. Cred că aceiași oameni s-au certat la acea licitație, s-au dat în judecată, până a câștigat unul. Lucrările nu puteau avansa fără angiograf, pentru că de el depindea restul construcției. În prezent, se desfășoară lucrări de amplasare a angiografului și se face o anvelopare cu plumb a pereților, iar grosimea peretelui se stabilește în funcție de radiațiile emise. Lucrările sunt oricum avansate, mai trebuie pus acel linoleum special și, bineînțeles, ar urma dotarea cu aparatură“, a precizat Ion Prioteasa. Anul trecut, când lucrările erau sistate în așteptarea angiografului, procentul de execuție al clădirii era de 80 la sută, potrivit CJ Dolj.

Dotarea și medicii de specialitate, marea problemă

Chiar dacă se va finaliza în această toamnă clădirea Clinicii de Cardiologie Intervențională, acest lucru nu va fi echivalent și cu funcționarea ei și efectuarea de operații. Marea problemă o reprezintă dotarea cu aparatura necesară intervențiilor pe cord deschis, pentru care încă se fac demersuri, și lipsa medicilor de specialitate familiarizați cu astfel de operații. Pentru dotarea unei săli de operație, CJ Dolj a obținut finanțare europeană în cadrul unui proiect transfrontalier româno-bulgar întocmit cu municipalitatea din Kozlodui și cu Administrația Districtului Vratsa. Doljul va primi 750.000 de euro, iar banii ar urma să fie investiți în aparatură. Nu este însă suficient pentru o funcționare în condiții optime a întregii clinici. „Vorbim despre aparatură de înaltă performanță – atât cea folosită pentru intervențiile chirurgicale propriu-zise, cât și sistemele pentru anestezie și monitorizare“, a explicat Prioteasa. „Dar în clădire sunt mai multe săli de operație: cea cu angiograful, unde se vor face coronarografii, cea pe care o dotăm noi și unde se vor face inclusiv operațiile pe cord deschis, și o a treia sală pentru operațiile de complexitate foarte mare“, a adăugat președintele CJ Dolj, subliniind faptul că ar mai fi nevoie și de alte investiții în aparatură.

În ceea ce privește medicii, Ion Prioteasa a spus că „se va crea, cu siguranță, o echipă competitivă“. „Se știu oamenii care vor lucra acolo și nu sunt începători, că nu facem nimic dacă o luăm de la zero, ci sunt medici cu experiență, care au pus mii de stenturi până acum. Va fi o echipă cu un profesor universitar conducător și, într-o perioadă de timp, se va trece la operații din ce în ce mai complexe. Primul pas este că Doljul, Craiova, Oltenia va primi și niște bani de la minister ca unitate de cardiologie care poate să trateze bolnavii de infarct pe care înainte îi trimitea cu elicopterul la București”, a menționat Prioteasa.


Cardiologii de la SJU susțin însă că despre chirurgie cardiovasculară la Craiova nu se poate vorbi mai devreme de sfârșitul anului 2018. „Clinica ar trebui să se deschidă în 2017, dar sala de chirurgie cu toate dotările necesare cred că va fi gata spre sfârșitul anului 2018. Se fac efoturi pentru a obține finanțare pentru toate dotările necesare“, explica, la sfârșitul anul trecut, conf. univ. dr. Octavian Istrătoaie, șeful Clinicii de Cardiologie de la SJU Craiova. De atunci și până acum situația nu s-a schimbat prea mult. „Nu știu ce să vă spun în plus, pentru că nu există încă prea multe lucruri certe legate de medici, de aparatură. Noi facem din nou coronarografii, însă în clinica din spital, dar despre restul… Nu am putut organiza nici concurs pentru medici în această lună, pentru că nu știm încă pe ce ne bazăm“, a spus, marți, șeful Clinicii de Cardiologie.

Cum va arăta Clinica de Cardiologie Intervențională

Clădirea clinicii are un regim de înălțime P+1+E parțial și o suprafață totală desfășurată de 2.288,5 metri pătrați. La parter sunt zece saloane cu câte două paturi și grup sanitar propriu, o sală de tratament și o sală de mese cu oficiu alimentar, iar la primul etaj, blocul operator cu două săli de operații și anexele acestora, un izolator, zone de supraveghere și terapie intensivă și sala pentru angiograf. Etajul doi parțial este o structură compusă din casa scării și hol, prin care se accesează pasarela care asigură legătura cu clădirea principală a Spitalului Județean de Urgență. Pasajul de legătură între clinică și spital are o lungime totală de 74,15 m, iar din acesta se ramifică o pasarelă și către Unitatea de Primiri Urgențe, pentru ca transferul pacienților între cele trei clădiri, UPU, Clinica de Cardiologie și SJU, să se realizeze în condiții cât mai bune.

Pe lângă aparatura necesară într-o Clinică de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, noua clădire ar urma să fie dotată, potrivit CJ Dolj, și cu o serie de sisteme performante. Printre acestea se numără un sistem de apelare a asistentelor și infirmierelor, cu stații de apelare montate în saloane, afișaje electronice și lămpi de semnalizare și ghidare; un sistem de control al accesului, cu cartelă, prin care se va permite intrarea și ieșirea personalului ori a vizitatorilor doar prin locurile destinate acestui scop; un sistem de detecție a incendiilor, prevăzut cu detectoare optice și de temperatură; un sistem de supraveghere video, cu șapte camere exterioare și alte nouă interioare, cu ajutorul căruia vor fi monitorizate perimetrul clinicii și căile de acces.

Ion Prioteasa a dezvăluit faptul că ar exista posibilitatea ca banii cheltuiți din bugetul propriu al CJ Dolj pentru construirea clădirii Clinicii de Cardiologie Intervențională și pentru extinderea UPU să fie „decontați“ de UE. „Cele două obiective la care încă se lucrează ar îndeplini toate condițiile pentru a fi prinse într-un proiect cu fonduri europene și astfel ni s-ar returna din banii cheltuiți“, a explicat Prioteasa.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 22 iunie 2017

Actualitate

» MEN a publicat procedurile privind școlarizarea românilor de pretutindeni în anul de învățământ 2017 – 2018
» Gorghiu: Dacă PNL va propune un premier, acesta va fi Ludovic Orban
» Ministerul Justiției: Pe 28 iunie și 3 iulie, dezbateri asupra modificării prevederilor referitoare la abuzul în serviciu
» AFM: 391 de dosare acceptate în Rabla şi Rabla Plus. 247 de dosare au fost aprobate pentru Casa Verde
» Iohannis, înaintea consultărilor de luni de la Cotroceni: Noul premier trebuie să aibă o majoritate parlamentară în spate
» Persoanele cu dizabilități pot depune cereri pentru eliberarea cardului european pentru dizabilitate
» Iohannis: Discuția despre demisiile miniștrilor este artificială; n-o să numesc miniștri pentru două zile
» Informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic, valabilă de vineri până sâmbătă dimineaţă
» ÎCCJ respinge cererea DNA de emitere a unui mandat de arestare pe numele lui Ghiță în dosarul “Ponta-Blair”
» Alina Petrescu: 20 de miniștri și-au depus la Cabinetul premierului cererile de retragere a demisiei
» Ajutorul de stat pentru motorină a ajuns în conturi
» Administraţia Prezidenţială a anunţat ordinea consultărilor de la Cotroceni
» Criză diplomatică în Golf: SUA își intensifică eforturile pentru detensionare

Publireportaj

» Lansare de carte la „Aman“
» E vremea atelierelor de vară la Muzeul Olteniei!
» Voluntariatul ca mod de viață, la „Aman“
» Destinaţii turistice pentru o vacanţă ideală

Local

» Amintirile unui mehedinţean deportat în Bărăgan

Dolj

» Aproape 30 de ani de pușcărie pentru înșelăciuni prin metoda „Accidentul“
» Ford ar urma să producă zilnic 500 de mașini EcoSport, la Craiova
» Bolovani de râu în loc de asfalt pe străzile Craiovei
» Marcajele rutiere şi parcările, bătaie de joc pe Calea Bucureşti
» Trei elevi de 15 ani s-au înecat după ce s-au întors de la examen
» Realitatea înfiorătoare din căminele de nefamilişti craiovene
» Festival de foclor român şi bulgar
» Dolj: Consultații gratuite pentru gravidele din comunități defavorizate
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» Craiova: Minori cercetaţi pentru furt

Gorj

» Cristian Toader Pasti pleacă de la conducerea Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu
» Primarul din Teleşti a demisionat repede din funcţie, pentru a putea să candideze din nou, în 2020
» Peste 10.000 de turişti, aşteptaţi la Festivalul „RomânIA Autentică“
» Liderul PNŢCD Gorj, condamnat la închisoare cu suspendare
» UPDATE – Gorj: Fost consilier judeţean, mort în urma unui accident produs la Iezureni
» Ziua Internaţională Antidrog, la Târgu Jiu

Olt

» Ovidiu-Ștefan Ciobanu, noul Prim Adjunct al ISU Olt

Mehedinţi

» Procurorii DNA au reţinut un avocat din cadrul Baroului Mehedinţi
» Cercetaţi pentru extrageri frauduloase din două bancomate
» Jandarmii asigură măsurile de ordine publică la Festivalul Tradițional al Mesteșugarilor

Vâlcea

» Vâlcea: Prins după ce a furat 350 de lei dintr-un autoescavator
» Femeie urmărită pentru o tâlhărie comisă în Grecia, depistată de poliţişti în Rîmnicu Vâlcea

Sport

» Dorel Stoica: Sperăm să ducem echipa în Liga a III-a
» Băluță: Trebuie să ne autodepășim anul acesta
» Fotbal / Mangia l-a propus Craiovei pe Gianmarco Ingrosso
» Fotbal / Vali David, la Repriza de Sud
» Fotbal / Silviu Lung jr., la prima experiență peste hotare

Bani & Afaceri

» Mergi să ceri reducerea impozitului pe locuință și te trezești cu majorare

Magazin

» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Vinete umplute cu legume și ton
» Horoscopul de weekend
» Alergiile nu ţin cont de vârstă

Top