16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOltenia, regiunea cu cele mai multe cazuri de cancer de piele

Oltenia, regiunea cu cele mai multe cazuri de cancer de piele

Dr. Simona Marinoaica, medic primar dermatolog, spune că un control de prevenție poate salva vieți (Foto: Bogdan Grosu)
Dr. Simona Marinoaica, medic primar dermatolog, spune că un control de prevenție poate salva vieți (Foto: Bogdan Grosu)

Cancerul de piele este tot mai frecvent. În Oltenia sunt depistate cele mai multe cazuri de melanom din țară. Soarele și predispoziția genetică sunt principalele cauze de apariție. La sfârșitul anului trecut, peste 1.300 de doljeni figurau în datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) cu cancer de piele. Consultul de prevenție și examinarea unei alunițe care atrage atenția pot face diferența între viață și moarte.

Numărul pacienților care suferă de cancer de piele este în creștere de la an la an. Este important de știut că acesta este de trei feluri: carcinomul celular bazal, carcinomul celular scuamos şi melanomul, cea mai severă formă. Pentru că de cele mai multe ori amână controlul medical, mulți pacienți ajung la doctor atunci când boala se află în stadiu avansat și tratamentul nu mai poate aduce vindecarea. Dacă până în urmă cu 20-30 de ani medicii auzeau de melanom mai mult din cărți, acum rata de diagnosticare a crescut. Statisticile arată că în urmă cu 25 de ani, incidenţa melanomului era de 1,2 cazuri la 100.000 de persoane, în comparație cu 4,5 cazuri la 100.000 de persoane, în prezent. „Incidența a crescut pentru că se diagnostichează cazurile mult mai repede. Carcinoamele bazale celulare practic nu se întind, nu determină decese pentru că, în general, nu dau metastaze la distanță. Melanomul însă produce decese“, explică dr. Simona Marinoaica, medic primar dermatolog.
În Oltenia sunt diagnosticate cele mai multe cazuri de cancer de piele. „Suntem la câmpie, oamenii lucrează în agricultură la câmp, se expun foarte mult la soare, vânt și toate acestea cresc incidența cancerului cutanat în comparație cu regiunile de la munte“, spune medicul specialist.

„Declanșarea unei afecțiuni se realizează sub acțiunea factorilor de mediu“

Medicii spun că, atunci când observi că ai o bubiță care nu mai trece sau se modifică, ar trebui să ceri ajutorul unui specialist.
În România, Ministerul Sănătății nu a dezvoltat până acum un program de prevenție pentru această afecțiune. Conștienți însă de importanța controlului de prevenție, medicii dermatologi oferă o dată pe an consultații gratuite pentru controlul alunițelor.
„Anual, Societatea Română de Dermatologie are o campanie de depistare, în care dermatologii fac consultații gratuite. Melanomul poate să apară pe o aluniță preexistentă sau pe o piele sănătoasă. Predispuse sunt în special persoanele care abuzează de soare cu o intensitate foarte mare. Afecțiunea poate apărea ca urmare a expunerii excesive în timpul copilăriei la soare și efectele se văd în timp. Totul apare însă pe un teren genetic predispus. Dar declanșarea unei afecțiuni se realizează sub acțiunea factorilor de mediu“, spune dr. Simona Marinoaica.

„Melanomul este tratabil dacă se depistează în stadiile incipiente“

Doar dacă este depistat în stadiu incipient, melanomul poate fi tratat în proporţie de 98%. În caz contrar, 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom în stadiu avansat îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic. Dermatoscopia este cea mai bună metodă de screening, este o investigaţie noninvazivă, nedureroasă, care durează câteva minute și care poate decide dacă o aluniță este de natură benignă sau malignă. „Melanomul este un cancer tratabil dacă se depistează în stadiile incipiente. Se face o excizie chirurgicală largă și apoi se urmează o conduită oncologică. Dacă pacientul ajunge însă în stadii tardive și au apărut deja metastaze, atunci se produce decesul. Dermatoscopia s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani. Este o metodă simplă, care permite o vizualizare cu ajutorul unei lupe a leziunii pigmentare care mărește de 20 de ori leziunea și astfel ne ajută să stabilim diagnosticul corect. Aceasta scapă pacientul de biopsie, practic nu mai tăiem pielea“, adaugă medicul specialist dermatolog.

„Se excizează obligatoriu leziunile care au potențial de transformare”

Dermatoscopia este decontată de stat. Există și dermatoscopia digitală, care în plus față de dermatoscopia clasică oferă posibilitatea de a fotografia imaginea dermatoscopică a leziunii și a o păstra ca document obiectiv și termen de comparație cu imagini dermatoscopice obținute la examinări ulterioare. Acest lucru este util pentru că evoluția în timp a aspectului leziunii este un criteriu de diagnostic mai important decât aspectul leziunii la un moment dat. „Dacă este o leziune cu posibilitate de dezvoltare, pacientul este chemat la trei, patru, șase luni la control și dacă apar modificări între se recomandă excizia și examenul histopatologic, care este definitoriu. Ceea ce se excizează obligatoriu sunt leziunile care au potențial de transformare“, a mai precizat medicul specialist dermatolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS