Bolnavii de Parkinson din Oltenia, șansa la o terapie mai eficientă

Conf. univ. dr. Valerica Tudorică, șefa Clinicii II Neurologie din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, vorbește despre cum pot beneficia pacienții care suferă de Parkinson de nouă procedură de tratament (Foto: Bogdan Grosu)


Aproximativ 72.000 de români suferă de Parkinson, a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă. Viaţa acestor oameni depinde de medicamentele luate zilnic, dar şi de susţinerea fizică şi afectivă a familiei. Bolnavii din Oltenia care suferă de această boală au șansa acum de a beneficia de o nouă procedură de tratament. Sute de pacienți din țară primesc această terapie care s-a dovedit că îmbunătățește calitatea vieții. Medicii neurologi din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova pot oferi sprijin bolnavilor din toate județele regiunii.

Pacienții din Oltenia care suferă de Parkinson au șansa să beneficieze de un tratament eficient care le poate îmbunătății starea de sănătate. Boala afectează aproximativ 1,4% din populația cu vârsta peste 55 de ani. Nu are încă o cauză clară, iar simptomele apar în urma unor pierderi selective de neuroni din mai multe regiuni ale creierului. În cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, cei mai mulți sunt tratați prin spitalizare de zi sau prin ambulatoriu. „De când s-a introdus spitalizarea de zi, majoritatea se internează așa. În spital ajung pacienții care prezintă anumite modificări ale evoluției bolii, cei care au complicații sau scheme de tratament care au devenit ineficiente. Boala apare de obicei după vârsta de 40 de ani. Există și pacienți care pot avea această boală la vârste mai tinere, dar în această situație se suspectează o transmisie genetică a bolii“, explică conf. univ. dr. Valerica Tudorică, șefa Clinicii II Neurologie din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.

„Pacientul ar trebui să vină la medic atunci când apare un tremur“

Cu cât pacientul ajunge mai repede la medic, cu atât șansa de a răspunde la tratament și de a ține sub control evoluția boli este mai mare. De obicei, însă, bolnavii merg târziu la spital. Medicii recomandă să nu fie ignorate nici cele mai mici semne. „Pacientul ar trebui să vină la medic atunci când apare un tremur. De obicei este vorba de un tremur care apare atunci când stă liniștit la televizor și începe să îi tremure mâna sau membrul inferior. Din păcate, momentul în care noi diagnosticăm clinic această boală este tardiv în ceea ce privește gravitatea leziunilor cerebrale. Atunci când s-au instalat semnele clinice de boală, deja o proporție foarte mare de neuroni s-a distrus și așa rămân, iar dopamina este scăzută la jumătate. Boala evoluează în mod subclinic ani și ani, fără nici un semn sau cu semne care nu sunt neapărat caracteristice bolii“, spune medicul neurolog.

Ce presupune noua metodă de tratament?

Tratamentul bolii Parkinson se bazează pe utilizarea mai multor clase de medicamente. Levodopa este „terapia de aur“ pentru această boală. Metoda clasică de tratament presupune administrarea acestui medicament pe cale orală. „Pacienții au Levodopa sub formă de tablete, pe cale orală. Levodopa are însă un dezavantaj, și anume durata scură de acțiune. Dacă în primele faze ale bolii o tabletă poate să aibă efect patru- cinci ore, la bolnavul cu boală avansată se poate ca peste o oră eficiența să se ducă. În plus, mulți fac gastropareză și atunci ia tableta pe gură, dar nu mai avem controlul că ea se duce acolo unde trebuie, adică în duoden sau în jejun, pentru că nu se absoarbe în stomac“, susține conf. univ. dr. Valerica Tudorică.

Noua procedură de terapie de care acum pot beneficia pacienții în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova presupune administrarea de Levodopa cu ajutorul unei perfuzii portabile direct în duoden sau printr-un tub în jejun. Astfel, efectul terapeutic este mult mai bun. „Este vorba acum de o nouă procedură terapeutică. Tratamentul conține aceleași medicamente, este tableta pe care pacientul o lua pe gură. Nou este modul în care se administrează Levodopa, adică în loc să dai tableta pe gură la care controlul terapeutic este mai puțin adecvat, medicamentul este sub formă de gel, iar acesta se administrează printr-un tub mic care se introduce printr-o gastrostomă. Practic, un tubușor este plasat în permanență în duoden și prin el, de la o pompă, care e setată să elibereze o cantitate de tratament, medicamentul ajunge în organism din oră în oră, în funcție de cum este setată pompa“, spune specialistul în neurologie.


„La noi pot să vină pacienți din toată Oltenia“

Medicul neurolog este cel care setează pompa de dimineață și se scoate seara, în jurul orei 22.00. O parte din medicii neurologi din cadrul spitalului au făcut cursuri pentru a învăța cum se administrează acest tratament, alții urmează să meargă la cursuri. Pentru a stabili dacă un pacient este eligibil pentru această formă de tratament, medicii neurologi colaborează cu specialiștii din cadrul Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul Județean de Urgență Craiova. „La noi pot să vină pacienți din toată Oltenia. Eu vin cu documentele medicale, cu schemele terapeutice pe care le-au urmat. Noi îi evaluăm din nou, vedem, în primul rând, dacă diagnosticul este corect. Verificăm dacă este o boală care nu mai poate fi stăpânită prin terapia uzuală. Dacă echipa conchide că pacientul este eligibil pentru noua metodă de terapie colaborăm cu medicii de la Clinica de Gastroenterologie din cadrul SJU Craiova. Montarea acelui tub prin gastrostomă se face de către aceștia. Și la gastroenterologie se face o evaluare a pacientului ca să se vadă dacă nu există alte probleme de sănătate care contraindică metoda de tratament. Se face o evaluare riguroasă a pacientului care discută și cu psihologul“, mai spune conf. univ. dr. Valerica Tudorică.

Dacă pacientul este eligibil rămâne cu sonda atașată tot timpul. Când merge acasă, pacientul primește un număr de telefon de la un medic care se ocupă de urmărirea acestor pacienți. „Pacientul este învățat cum să își facă igiena, cum să curețe tuburile. Tot timpul cerem să fie și un aparținător căruia să îi explicăm pentru că, de multe ori, pacientul nu poate să facă singur acest lucru. Pacientul pleacă acasă cu pompa setată pentru o anumită cantitate și are voie la două extradoze dacă face un efort fizic și i se pare că are nevoie de mai mult“, explică medicul.

Tratamentul este decontat în totalitate

Totul este decontat de Casa de Asigurări. Trebuie știut însă că acest tratament nu vindecă boala, ci doar ajută la îmbunătățirea stării de sănătate. „Această boală nu se vindecă, dar s-a observat că prin acest nou mod de administrare a terapiei s-a îmbunătățit simțitor calitatea vieții pacienților. Este o nouă șansă. Este o metodă mai laborioasă, mai agresivă, trebuie avută mai multă grijă și este nevoie de consimțământul pacientului. Este foarte important ca pacientul să fie informat foarte bine și, dacă este eligibil, poate să reprezinte o șansă pentru o viață mai bună“, conchide conf. univ. dr. Valerica Tudorică, șefa Clinicii II Neurologie din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 14 aprilie 2017

Actualitate

» IRES: Românii petrec acasă sărbătorile pascale; bugetul pentru masa de Paște – aproximativ 500 lei
» Ierusalim: O turistă britanică de 23 de ani a fost înjunghiată mortal de un palestinian
» Peste 700 de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână
» Presa sârbă: Sebastian Ghiţă a fost reţinut pentru 48 de ore
» Compania Air China suspendă zborurile către Coreea de Nord în contextul tensiunilor militare din zonă
» Numărul autoturismelor care ies din țară pe la PTF Giurgiu-Ruse aproape s-a triplat
» Ministerul Dezvoltarii anunţă noi măsuri de digitalizare a accesarii fondurilor europene
» CFR SA: Circulația între Bănița și Merișor, redeschisă. Feroviari din Craiova au lucrat pentru restabilirea traficului
» Ministerul Justiţiei: Extrădarea unei persoane din Serbia poate fi cerută în baza unei convenţii europene din 1957
» Deputat USR: În loc de autostrada Craiova – Piteşti, “vor să construiască un drum de nivelul anilor ’50-’60”
» Aglomeraţie mare în vămi: Traficul la frontieră, mai mare cu aproape 70% înainte de Paşti
» Turcia: Cinci presupuși jihadiști ce pregăteau un atentat înaintea referendumului, arestaţi
» Preşedintele Iohannis a semnat eliberarea din funcţie a şefului ANCOM, Cătălin Marinescu
» Sebastian Ghiță va fi judecat de o instanță sârbească pentru documente false. Riscă până la 3 ani de închisoare
» MAI: De Paşte, vor fi mobilizaţi 1.500 de poliţişti zilnic pe drumurile ţării cu 300 aparate radar
» Restricţii pentru traficul greu pe unele Drumuri Naţionale
» VIDEO: Accident violent în Mexic: 24 de oameni au murit pe loc, după ce un autocar cu turişti, lovit frontal de o autocisternă care a explodat
» CFR a redeschis circulaţia feroviară între stațiile Băniţa şi Merişor
» Centrele de relaţii cu clienţii ale ENGIE Romania vor fi închise luni şi marţi
» Foști șefi ai CIA și NATO se întâlnesc în România pentru a discuta despre securitate
» Extrădarea lui Sebastian Ghiţă ar putea dura maximum o lună
» Ortodocşii şi catolicii sărbătoresc în anul acesta Paştele în aceeaşi zi, lucru ce nu se va mai întâmplă până în 2025
» Circa 90.000 de turişti români îşi vor petrece Paştele în România, câteva mii în străinătate – patronat turism
» Obiceiuri şi tradiţii în Vinerea Mare
» Sebastian Ghiță, reținut de poliție la Belgrad
» Meci încins pe „Chimia“

Local

» Medaliată la Olimpiada Europeană de Matematică, admisă la Oxford
» Meșterii olteni care duc mai departe obiceiul încondeierii

Dolj

» Sărbători ca-n poveste: Prin bunătate și dăruire, oamenii schimbă destine
» Dolj: Măsuri de prevenire a incendiilor la obiectivele de cult
» Doi cetăţeni turci care au încercat să intre ilegal în țară, depistați de polițiștii de frontieră doljeni
» Amenzi de 49.000 de lei date comercianţilor de legume, fructe şi produse alimentare
» Dolj: Bărbaţii opriţi cu focuri de armă după un furt, arestaţi pentru 30 de zile
» Radio Sud colorează viaţa copiilor – Zeci de copii din Scăeşti au primit daruri de Paște
» La Zoo Craiova s-a născut, în captivitate, un pui de maimuță Capucin

Gorj

» Gorj: Minor, de 6 ani, lovit de o mașină
» Pregătiri de sărbătoare la Rânca

Mehedinţi

» Mehedinţi: Pirotehniştii de la ISU au intervenit pentru asanarea unui proiectil neexplodat
» Mehedinţean căutat de poliţia italiană, prins în Baia de Aramă
» Mehedinți: Peste o mie de turiști sunt așteptați la pensiunile din Clisura Dunării, de Paște

Sport

» Derbi cu nervi și cu puține ocazii (foto, video)
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (14-17 aprilie)
» Gigi Mulțescu: Astra este ca un animal rănit
» Probleme mari la ACS Podari. Update: Doljenii nu s-au prezentat la Roşiori

Sanatate

» Sute de cazuri de rujeolă în Oltenia, medicii fără doze de vaccin
» Acțiuni de informare a populației privind vaccinarea, în perioada 24 – 30 aprilie
» Bolnavii de Parkinson din Oltenia, șansa la o terapie mai eficientă
» Obiceiuri sănătoase care vă scapă de gazele intestinale în exces

Magazin

» Horoscopul de weekend
» „Furios și iute 8“, familiei să nu-i întorci spatele

Top