17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova, în carantină - Cinci copii au murit în Dolj din cauza rujeolei, alți 38 - internați

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova, în carantină – Cinci copii au murit în Dolj din cauza rujeolei, alți 38 – internați

Dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Craiova, și dr. Maria Marinescu, medic specialist în Clinica de Boli Infecțioase Copii a Spitalului „Victor Babeș“ din Craiova, vorbesc despre numărul mare de cazuri de rujeolă
Dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Craiova, și dr. Maria Marinescu, medic specialist în Clinica de Boli Infecțioase Copii a Spitalului „Victor Babeș“ din Craiova, vorbesc despre numărul mare de cazuri de rujeolă

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova este în carantină. Conducerea a luat această măsură ca urmare a creșterii numărului de copii cu rujeolă. Este vorba de micuţi de doi-trei ani, nevaccinați. În ultimele luni, în spitalele craiovene cinci copii au decedat în urma complicațiilor rujeolei. Medicii spun că în această perioadă există și o creștere a incidenței scarlatinei, dar că nu se poate vorbi de o epidemie în acest caz.

Epidemie de rujeolă în Dolj. Boala a ucis până acum cinci copii și continuă să îmbolnăvească alte zeci de micuți. Cei mai mulți sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova. Ieri, în Spitalul de Boli Infecțioase erau internați 37 de micuți cu rujeolă, iar în Spitalul din Băilești – un copil. Având în vedere numărul mare de cazuri s-a decis instituirea măsurii de carantină la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“. Medicii spun că toate cazurile de rujeolă au fost severe și că s-a ajuns aici din cauza faptului că micuții nu sunt vaccinați. „Sunt în spital de peste 25 de ani și niciodată nu am văzut un episod de această amploare privind rujeola. În ultimele luni ne-am confruntat însă cu o afluență mare de copii cu rujeolă. Majoritatea provin din comunități rome. Am constatat că, în general, sunt copii din familii în care părinții sunt plecați la muncă în străinătate și ei au rămas în grija bunicilor. Marți aveam internați 47 de copii. Dintre aceștia, doar unul era vaccinat, din ceea ce ni s-a spus, pentru că nu avem dovada. Astăzi (ieri -n.r.) s-au mai externat și acum sunt 37 de copii. Având în vedere această situație, am luat mai multe măsuri. Prima a fost să izolăm toate cazurile la etajul cinci și să constituim starea de carantină care înseamnă, conform ordinului Ministerului Sănătății (MS), să limităm accesul vizitatorilor în spital. De multe ori încercăm să le explicăm părinților care au copii internați că trebuie să stea în salon, că nu trebuie să se plimbe prin spital, după cafea. Este greu să îi facem să înțeleagă acest lucru“, explică dr. Constantin Ecobici, purtătorul de cuvânt al spitalului.

„În cazul în care copilul are și alte comorbidități: anemie severă, o boală de sânge, situația se complică“

În ultimele luni, cinci copii din Dolj au murit din cauza complicațiilor rujeolei. Trei dintre ei au decedat la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Ultimul caz a fost confirmat pe 3 aprilie. Este vorba de o fetiță de un an și nouă luni din Filiași, care suferea și de tuberculoză. A fost internată în Secția de Pneumoftiziologie a Spitalului de Boli Infecțioase, dar mama a plecat cu ea acasă pe semnătură. Acasă, fetița a luat rujeolă de la fratele său. Nici fetița, nici frații ei nu erau vaccinați. „Tuberculoza fusese descoperită când fetița avea două luni, o luase de la tată. S-a externat la cerere din Clinica de Pneumoftiziologie, s-a dus acasă, unde mai existau alți copii, a contactat boala în formă severă și a decedat. În cazul în care copilul are și alte comorbidități: anemie severă, o boală de sânge, întotdeauna situația se complică. Se complică și atunci când părinții nu se adresează imediat medicului de familie, care decide dacă trebuie sau nu internat copilul. Așa ar trebui să se procedeze“, spune dr. Maria Marinescu, medic specialist în boli infecțioase în Clinica de Boli Infecțioase Copii a Spitalului „Victor Babeș“ din Craiova.

Mai multe cazuri de rujeolă în Băilești, Filiași

În urmă cu două săptămâni, tot la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova a murit un copil de doi ani din cauza rujeolei. GdS a scris în ediția din 30 martie, în articolul „Povestea copilului fără identitate care a murit din cauza rujeolei“ despre acest caz. Copilul era din Băilești, nu fusese vaccinat și nu avea nici un act de identitate.
De la Spitalul din Băilești au fost transferați în ultimul timp mai mulți copii în Craiova. În prezent, în unitatea medicală de acolo se află internat un copil de șase ani cu rujeolă. Toți copiii cu rujeolă care au până în doi ani sunt trimiși la Craiova. „Noi avem acum internat un singur caz. Trimitem copii mici pentru că avem doar un compartiment de boli infecțioase pentru copii și adulți, care are doar 15 paturi. Sunt mulți copii din comunități rome care vin la noi. Mulți dintre ei nu au acte, nu au nume și nici nu sunt vaccinați“, spune Mirela Țibreanu, managerul Spitalului din Băilești.
Cazuri au fost trimise și de la Spitalul din Filiași. Și aici medicii se confruntă cu pacienți cu rujeolă nevaccinați care refuză internarea sau transferul. „Apar sporadic cazuri și la noi. Am avut o fetiță de doi ani săptămâna aceasta, venită din Gorj. Avea stare febrilă, nu era vaccinată împotriva rujeolei și am izolat-o într-un salon. A apărut apoi erupția și, așa cum trebuie, am vorbit cu Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova să o transferăm, însă mama a refuzat. A decis să meargă acasă și am anunțat medicul de familie. Am mai avut și un băiețel din Filiași, de un an și șapte luni, pe care l-am transferat la Craiova. Nici el nu era vaccinat“, declară dr. Simona Șoșea, șefa Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului din Filiași.

„Virusul circulă și de data asta este agresiv“

Medicii specialiști în boli infecțioase spun că, de ani buni, nu au mai întâlnit un număr atât de mare de cazuri de rujeolă și că în multe situații este vorba de neglijența părinților, care nu sunt corect informați. „Vaccinarea antirujeolică este foarte importantă. Au fost vremuri în care vaccinarea era obligatorie și așa s-a întâmplat că morbiditatea prin rujeolă a scăzut după campania de vaccinare din 1977, când am fost județ-pilot. Noi, zeci de ani nu am mai avut epidemii de rujeolă. A mai fost ceva acum șase-șapte ani, dar nu de această amploare. Susțin necesitatea vaccinării antirujeolice pentru copil, dar și pentru cei din jurul lui. Văzând copiii internați la noi și familiile lor, ne-am dat seama că este vorba de neglijență. „Nu este vorba de oameni care au citit pe rețelele de socializare despre vaccinare lucruri care nu sunt adevărate. Este vorba de neglijență. Virusul circulă și de data asta este agresiv. Sunt 21 de decese la nivel național și cel mai mare copil decedat a avut 17 ani“, atrage atenția dr. Maria Marinescu.

În plină epidemie, medicii de familie nu au mai primit vaccin

O problemă și mai mare o reprezintă faptul că, în plină epidemie de rujeolă, mulți dintre medicii de familie doljeni au rămas fără doze de vaccin împotriva rujeolei. În urmă cu două săptămâni, GdS a relatat în articolul „Epidemie de rujeolă, medicii de familie au rămas fără vaccin“ despre această situație care pune în pericol viețile micuților. În urmă cu două luni au primit ultima dată medicii din Dolj doze de vaccin care imunizează copiii împotriva acestei boli. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că mai au în stoc 300 de doze de vaccin împotriva rujeolei doar pentru lupta în focar și că așteaptă ca Ministerul Sănătății să le trimită din nou vaccinul pe care să îl repartizeze medicilor de familie. „Colegii mei au mers și la Filiași, și la Băilești să vaccineze copii din comunitate, astfel încât să evite răspândirea bolii, dar în multe cazuri părinții au refuzat vaccinarea. Noi mai avem doze pe care le folosim în caz de focar. Sperăm să primim cât mai repede doze de vaccin de la Ministerul Sănătății. Am trimis necesarul. În județ este nevoie cam de 1.000 de doze de vaccin lunar“, precizează dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.

13 copii, internați cu scarlatină

În ultima perioadă, în Craiova a apărut și o creștere a incidenței cazurilor de scarlatină, dar nu se poate vorbi de epidemie. La Spitalul de Boli Infecțioase se află acum internați 13 copii cu această boală. Cadrele medicale spun că de la primul caz apărut într-o unitate de învățământ, conducerea instituției, dar și medicul școlar trebuie să ia măsurile de dezinfecție. „Primăvara și toamna, virusul are o circulație mai intensă, iar colectivitățile de copii favorizează răspândirea. Avem 13 copii internați acum. Unii au refuzat internarea, au semnat și au fost preluați de medicii de familie. Trebuie știut că există un medic școlar care răspunde de colectivitatea respectivă. Corect este să se facă triajul copiilor, să se recolteze exudate faringiene, să fie administrat antibiotic Ospen sub formă orală și, dacă exudatul iasă negativ, atunci se întrerupe tratamentul. În afară de asta se face dezinfecția unității de învățământ“, completează dr. Maria Marinescu.
Toți copiii internați în spital cu scarlatină sunt din Craiova și provin din mai multe grădinițe. Medicii din spital spun că părinții trebuie să fie anunțați și informați din momentul în care în grădiniță a apărut primul caz. „Evident că, dacă nu intervii imediat și nu iei măsuri, de la un caz se ajunge la cinci. Asta depinde de conducerea grădiniței, de medicul care răspunde de grădiniță. Trebuie știut că, dacă exudatul faringian iese negativ în spital, nu înseamnă că nu este scarlatină. Eu am explicat de multe ori conducerilor unităților preșcolare că asta nu neagă existența scarlatinei. Diagnosticul se pune clinic, cu sau fără exudat pozitiv. Diagnosticul este de scarlatină, să țină cont și să nu amăgească părinții că nu e scarlatină. Trebuie luate măsurile ca totul să fie bine“, conchide dr. Maria Marinescu, medic specialist în boli infecțioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS