8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinuri vitale lipsesc - părinți disperați, copii în pericol

Vaccinuri vitale lipsesc – părinți disperați, copii în pericol

Deși părinții așteptau ca problema legată de vaccinul hexavalent să se rezolve în acestă lună, după cum a anunțat public actualul ministru al sănătății, Florian Bodoc, vaccinul lipsește în continuare din cabinetele medicilor de familie
Deși părinții așteptau ca problema legată de vaccinul hexavalent să se rezolve în acestă lună, după cum a anunțat public actualul ministru al sănătății, Florian Bodoc, vaccinul lipsește în continuare din cabinetele medicilor de familie

În România sunt cele mai multe cazuri de tuberculoză şi rubeolă din Europa, după cum arată statisticile oficiale. În plus, suntem pe locul al doilea la numărul de cazuri de hepatită B. Deşi aceste afecțiuni mortale ar putea fi prevenite prin vaccinare, în țara noastră imunizarea se desfăşoară cu dificultate. Principala cauză este lipsa vaccinurilor. De mai bine de trei luni, din maternitățile craiovene lipsește vaccinul împotriva hepatitei B, iar zeci de copii aflați pe listele medicilor de familie așteaptă de luni bune să fie imunizați cu vaccinul hexavalent. 

Un șir de promisiuni din partea autorităților și disperare în tabăra părinților, așa se poate descrie situația legată de imunizarea copiilor în România. „Ni se spune mereu cât de important este să ne vaccinăm copiii, dar atunci când ajungem cu ei în cabinetul medical, medicii ridică din umeri pentru că nu există doze. Nu este normal așa ceva într-o țară europeană. Vedem deja că a apărut epidemia de rujeolă, riscăm să ne moară copiii din cauza unor boli care în alte țări nu mai există“, a spus revoltată Violeta P., mama unei fetițe recent născute care nu a putut fi vaccinată împotriva hepatitei B în maternitatea în care a venit pe lume. Și nu este singurul caz.
De mai bine de trei luni, din maternitățile spitalelor craiovene lipsește vaccinul împotriva hepatitei B. Conform schemei de vaccinare, vaccinul împotriva acestei boli se face în primele 24 de ore de viață. Trebuie știut că virusul hepatitei B este de 50-100 de ori mai infecțios decât HIV și de zece ori decât cel al hepatitei C. În România, aproape un milion de oameni suferă de hepatită cronică B. Ministerul Sănătății (MS) a anunțat la începutul lunii februarie că vaccinul împotriva hepatitei B va lipsi din ţara noastră până în ianuarie 2018.

„Nu există în maternitate vaccinul împotriva hepatitei B“

Având în vedere că vaccinul împotriva hepatitei B nu se mai găsește în spitale, Ministerul Sănătății (MS) a modificat schema de imunizare la începutul anului. Medicii de familie au primit o adresă de la MS cu privire la modificarea schemei de vaccinare. Imunizarea se va face la vârsta de două luni. „De aproximativ trei luni, nu există în maternitate vaccinul împotriva hepatitei B. Având în vedere această situație, am primit informare de la MS prin intermediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj că se schimbă schema de vaccinare și toți acești copii vor fi recuperați la medicul de familie. Practic, vor face vaccinul hexavalent, care imunizează și pentru hepatita B“, a explicat dr. Mirela Siminel, șefa Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului „Filantropia“ din Craiova.
Nici la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova nou-născuți nu mai primesc vaccinul împotriva hepatitei. „Nu mai avem nici noi doze de vaccin împotriva hepatitei B. Așteptăm să fim anunțați de MS când o să ne trimită“, au spus reprezentanții spitalului.
Vaccinul împotriva hepatitei B este foarte important mai ales pentru copiii care au contact cu mame purtătoare de hepatita B. Copiii acestor femei trebuie imunizați imediat după naștere. „La nivel național s-a făcut o redistribuire de doze, în județul Alba mai erau doze, și au trimis în țară pentru copiii care provin din mame cu hepatita B“, a declarat Dumitra Gindrovel, medic de familie și medic coordonator în Grupul de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Vaccinul hexavalent, amânat de la o lună la alta

De la sfârșitul lunii noiembrie, în Dolj nu a mai fost trimisă nici o doză de vaccin hexavalent. Acesta imunizează bebelușii împotriva unor boli precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, hepatita B, poliomielita și câteva tipuri de infecții respiratorii. Dozele trebuie să se administreze copiilor la două, la patru şi la 11 luni. Medicii de familie sunt cei care ar trebui să imunizeze copiii, dar nu au primit dozele de patru luni. Probleme cu aprovizionarea sunt însă de mai bine de un an.
Deși părinții așteptau ca problemele să se rezolva la începutul acestei luni, după cum a declarat public actualul ministru al sănătății, vaccinul lipsește în continuare. În Dolj, este nevoie lunar de aproximativ 2.000 de doze de vaccin hexavalent. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că au făcut solicitări către Ministerul Sănătății, dar deocamdată au primit doar vaccinul tetravalent, care se face la vârsta de șase ani. „Se pare că dozele de vaccin hexavalent urmează să vină la începutul lunii aprilie. A fost un contract care nu a primul avizul controlului financiar preventiv, nu știu din ce motiv. Prin urmare, MS a declanșat procedura de urgență, iar asta înseamnă să primim dozele undeva în aprilie. Eu am pe listă cam 20 de copii care au nevoie de vaccinul hexavalent“, a explicat dr. Dumitra Gindrovel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS