Prof. univ. dr. Liliana Novac: „Anul trecut au fost 83 de minore care au născut“

Prof. univ. dr. Liliana Novac, șefa Clinicii de Obstetrică-Ginecologie I din cadrul Spitalului „Filantropia“ Craiova (Foto: Bogdan Grosu)


În Clinica de Obstetrică-Ginecologie I din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova au venit pe lume, anul trecut, aproape 2.500 de copii. 193 dintre aceștia s-au născut prematur. Dotarea Maternității cu aparatură oferă șanse la viață micuților și femeilor care în urmă cu 20 de ani ar fi avut poate altă soartă. Este nevoie, însă, de mai multă educație medicală pentru femeile gravide, dar și de mai multe analize care să fie suportate de stat.

În Clinica de Obstetrică-Ginecologie I din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ este o echipă tânără de medici specialiști. Familiile pacientelor internate aici așteaptă cu sufletul la gură o veste bună. „S-a născut. Este sănătos. Mămica e bine“, sunt frazele pe care medicii ginecologi le rostesc zilnic și care fac fericite anual mii de familii. Din cei aproape 2.500 de copii care s-au născut anul trecut în Maternitatea Spitalului „Filantropia“, 193 au fost prematuri, ceea ce reprezintă un procent de aproape 8% din totalitatea nașterilor. „Procentul în plan național este de 10%. Există însă și țări precum SUA, unde prematuritatea este de 12%. S-a constatat pe plan mondial că asupra prematurității este greu de intervenit. A crescut, în schimb, dotarea secțiilor de Neonatologie și s-au îmbunătățit metodele de reanimare ale nou-născuților“, spune prof. univ. dr. Liliana Novac, șefa Clinicii de Obstetrică-Ginecologie I din cadrul Spitalului „Filantropia“.

„Multe dintre investigațiile pe care le prescriem trebuie plătite de către pacientă“

De multe ori, medicii fac eforturi disperate ca o femeie să nu nască prematur. Sunt în continuare gravide care nu merg la control pe perioada sarcinii, dar mai puține decât în trecut. Nu sunt nici încurajate de sistemul medical. Deși teoretic au parte de câteva servicii medicale gratuite, viitoarele mame plătesc mii de lei ca să-și știe bebelușul sănătos. Potrivit CNAS, o gravidă beneficiază gratuit de un consult la fiecare început de trimestru de sarcină, două ecografii și un set minim de analize cu bilet de trimitere.

Testele pentru depistarea hepatitelor B şi C, hemoleucograma, testarea HIV, glicemia, creatinina, analizele pentru coagularea sângelui sau grupa sanguină sunt pe lista analizelor de care orice gravidă poate beneficia gratuit. Însă acestea nu surprind cele mai grave dintre problemele care pot să afecteze mai ales fătul. „Femeia însărcinată trebuie să fie urmărită. Am constatat totuși că în ultimii ani adresabilitatea femeilor gravide către medici a crescut. Întâlnim destul de rar cazuri complet nesupravegheate. Din păcate, multe dintre investigațiile recomandate gravidelor nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. O serie de analize sunt decontate, dar multe dintre investigațiile pe care le prescriem trebuie plătite de pacientă. Unele nu își pot permite. Noi încercăm să compensăm și să le supraveghem în mod corespunzător. Însă, de câte ori au probleme, gravidele pot să se interneze și să vină la consultație gratuit, chiar dacă nu sunt asigurate“, explică prof. univ. dr. Liliana Novac.

„Ne-am obișnuit deja să avem paciente gravide la 35 de ani“

Medicii ginecologi spun că sunt tot mai multe femei care aleg să rămână însărcinate după vârsta de 30 de ani. În aceste cazuri, în care sarcina este programată, este importantă efectuarea unor analize înainte de a concepe un copil. Acestea sunt recomandate pentru că aproximativ 60% din sarcini nu supraviețuiesc mai mult de două-trei luni. Determinarea Rh-ului și cea a grupei de sânge sunt esențiale. „Există o serie de investigații pe care femeile ar trebui să le facă înainte de a rămâne însărcinate. Din acest punct de vedere, ne raliem la stilul occidental, femeile vor să aibă întâi o carieră, o casă și abia după aceea se hotărăsc să aibă și un copil. Ne-am obișnuit deja să avem paciente gravide la 35 de ani. Am avut și o doamnă care a avut prima sarcină la 45 de ani. Aceste gravide trebuie tratate în mod special. Cele care își programează sarcina pot să își facă un set de analize, este recomandat mai ales la cele care au o patologie aparate sau urmează un tratament. Investigații genetice se fac mai rar. Noi facem o consiliere genetică și geneticianul este cel care recomandă investigațiile speciale“, precizează șefa Clinicii de Obstetrică-Ginecologie I.


În Maternitatea Spitalului „Filantropia“ au fost însă anul trecut și 83 de minore care au născut.

„Înainte de ‘89, testul Papanicolau era obligatoriu“

Diagnosticul de cancer în timpul sarcinii este un eveniment dramatic. Astfel de situații sunt rare, incidența fiind de aproximativ 1 la 1.000 de sarcini. Se estimează, însă, că această incidenţă va creşte în următorii ani din cauza creşterii vârstei maternităţii. Prof. univ. dr. Liliana Novac a întâlnit două astfel de cazuri de-a lungul carierei. „Am avut cazuri la care cancerul de col a fost depistat în timpul sarcinii. În toată cariera mea am întâlnit două cazuri de cancer de col asociat cu sarcina. De aceea, una dintre analizele esențiale înainte de a rămâne gravidă este testul Papanicolau, care, în prezent, se face doar atunci când vrea femeia. Înainte de 1989 era obligatoriu și se depistau multe cazuri. Acum sunt foarte puține femei care vin să își facă periodic aceste investigații“, spune medicul.

„În curând, o să putem face și laparoscopie“

Dotarea clinicilor de ginecologie este mult mai bună acum, în comparație cu anii de dinainte de 1989. Prof. univ. dr. Liliana Novac spune că și medicii români, la fel ca și cei din Occident, au început să se axeze mai mult pe investigațiile paraclinice. În Maternitatea Spitalului „Filantropia“ Craiova, medicii așteaptă însă un laparoscop care să le permită practicarea intervențiilor miniminvazive. „Lucrurile s-au schimbat. Printr-un program derulat de Banca Mondială în urmă cu zece ani a fost achiziționat un ecograf, iar după aceea, pentru că era insuficient, printr-un grant pe care l-am făcut cu UMF Craiova am achiziționat alt ecograf performant pe care îl folosim și acum. Între timp a mai fost achiziționat alt ecograf performant. Avem trei săli de operație bine dotate. Putem face și histeroscopii pentru că dispunem de aparat. În curând, o să putem face și laparoscopie. Medicii au competențe, așteptăm doar să primim aparatul. Întotdeauna este însă loc de mai bine, mai ales în acest iureș al dezvoltării“, adaugă șefa Clinicii de Obstetrică-Ginecologie I.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 2 martie 2017

Actualitate

» Guvernele român şi sârb vor să construiască autostrada Timişoara – Pančevo până în anul 2025
» CNAS afirmă că noua procedură de prescriere a medicamentelor scumpe este extrem de simplă
» ANAF cere instanţei să precizeze sumă datorată de Daniel Constantin lui Voiculescu, pentru a o prelua în contul prejudiciului
» ​Italia: Trei morţi, după două avalanşe produse în Courmayeur
» Ministerul Sănătății a cumpărat doze de vaccin tetravalent cu peste 10,2 milioane de lei
» Vlad Voiculescu, după respingerea ordonanţei de urgenţă privind managementul spitalelor: “Mi-e ruşine de Senatul ţării mele”
» Bugetul pentru biletele de tratament balnear acordate pensionarilor în 2017, în creștere cu 10%
» Europarlamentarii cer Comisiei Europene să impună vize americanilor
» Înlocuitorul lui Florian Coldea, anunţat până la finalul lunii. Sunt şi femei care se încadrează în criteriile prezentate
» Italia, condamnată la CEDO într-un caz de violență domestică împotriva unei românce
» Peste 150 de companii americane vor veni în România în cadrul unei misiuni economice de amploare

Publireportaj

» CRAICAD, calitate și profesionalism în domeniul cadastrului și topografiei

Local

» Mamă şi fiu, morţi într-un incendiu
» ANI: Primarul comunei Isverna, declarat incompatibil
» Contractul cu Floricola, reziliat – deşeurile rămân în stradă

Dolj

» Universitatea din Craiova continuă pregătirea elevilor
» Cantina, gata la toamnă
» Primăria Craiova încasează, din nou, impozite mai mari decât spune legea
» Capcane pentru șoferi pe străzile din Craiova
» Bănia, sufocată de gunoaie
» Pute şi pe calea ferată din cartierul Lăpuş
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Concurs pentru șefia ISJ Dolj
» Gunoaie pe calea ferată din cartierul Lăpuş
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar pe Aleea Magnoliei, în data de 3 martie
» Dolj: Un fost funcţionar din Primăria Segarcea, găsit incompatibil
» Urmărit internațional pentru furt şi sclavie, introdus în arestul IPJ Dolj
» Craiova: “Discover the real opportunities”, eveniment dedicat studenţilor
» Se modifică programul de colectare a deșeurilor pe 140 de străzi din Craiova
» Porsche Cayenne furat din Finlanda, descoperit la frontiera de la Calafat
» Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul transfuziilor de sânge de la Spitalul Filantropia din Craiova

Gorj

» Anchetă la o școală din Târgu Jiu, după ce patru elevi au acuzat stări de vomă
» Un poliţist din Turceni, judecat în dosarul „Mafia cărbunelui“, a decedat
» Gorj: Recco a primit atestatul de câine salvator din avalanşe
» Gorj: Alegeri parţiale la Drăguţeşti şi Târgu Jiu
» Primăria Motru este mare datornic la caldură
» Gorj: Cupa Rotary la schi, găzduită de staţiunea montană Rânca
» Gorj: Un poliţist din Turceni implicat în dosarul “Mafia cărbunelui” a decedat
» Gorj: Elevi cu stări de vomă la o şcoală din Târgu Jiu

Olt

» Slatina: Incendiu la o casă în care locuiesc șapte persoane
» Olt: Comercianți de semințe contrafăcute, descoperiți de procurorii olteni în București

Mehedinţi

» Mehedinţi: Mărţişoare comercializate în scop caritabil

Vâlcea

» Vâlcea: Pompierii intervin zilnic, de o săptămână, pentru stingerea mai multor incendii de vegetație
» Râmnicu Vâlcea: S-au recepţionat lucrările de racordare la utilităţi a noilor blocuri ANL din Ostroveni

Sport

» Negrilă: Suntem Craiova și trebuie să câștigăm!
» Fotbal / Silviu Bogdan, la Repriza de Sud

Magazin

» Horoscop
» Cei mai mari meteoriţi descoperiţi pe Pământ
» Bancul zilei

Opinii

» ​Exportul paralel de medicamente: locul unde se oprește dragostea de țară a PSDragnea?

Top