5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedici de poveste: Dr. Maria Marinescu, o carieră cât o viață

Medici de poveste: Dr. Maria Marinescu, o carieră cât o viață

În cei aproape 40 de ani de carieră, dr. Maria Marinescu a salvat mii de copii (Foto: Lucian Anghel)
În cei aproape 40 de ani de carieră, dr. Maria Marinescu a salvat mii de copii (Foto: Lucian Anghel)

Nenumărate nopți de gardă și o mare pasiune pentru medicină. Dr. Maria Marinescu este medic specialist în boli infecțioase. În cei aproape 40 de ani de carieră a cunoscut toate fețele sistemului medical și spune că medicul este dator să se perfecționeze mereu și să citească tot ce este nou în specialitate. Dr. Marinescu vorbește despre bolile infecțioase apărute la copii, despre epidemia de rujeolă și valul de cazuri de sindrom hemolitic uremic.

Dr. Maria Marinescu tratează lunar sute de copii care ajung la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Craiova. De-a lungul anilor, a redat sănătatea multor micuți și a adus bucurie părinților care așteptau o veste bună de la „doamna doctor“. Nopți petrecute lângă pătuțurile în care copiii se zbat între viață și moarte, profesionalism și puterea de a merge mereu mai departe. Aproape 40 de ani în care misiunea sa a fost mereu aceeași: să salveze vieți. Blândă, modestă, atentă. Un medic care a făcut față provocărilor sistemului medical, mereu în transformare. Dacă o întrebi cum e acum, după zeci de ani de medicină, răspunsul este clar: „Este ca la început. Cariera de medic nu se schimbă niciodată. Numai că odată cu trecerea timpului capeți mai multă experiență, te orientezi mult mai ușor. Niciodată nu le știi însă pe toate. Și acum citesc și mă informez încontinuu pentru că altfel nu poți să mergi înainte“, spune dr. Maria Marinescu.

„Organizarea la nivel de medic de familie este mai puțin performantă decât înainte de ‘90“

A lucrat în spitale în perioada comunismului. Consideră că s-au schimbat multe, dar că este mare nevoie de educație medicală, mai ales în rândul mamelor. Îngrijirea copilului înainte de ‘89 se făcea mult mai strict, iar medicii aveau mult mai multe atribuții. „Acum, organizarea la nivel de medic de familie este mai puțin performantă decât înainte de ‘90. Atunci fiecare comună avea un medic care era obligat să monitorizeze toți pacienții, fie că era vorba de bolnavii cronici, fie de cei cu TBC sau de nou-născuți. Era o activitate mult mai susținută în teren. Existau asistente de ocrotire din zonă care băteau la ușa copilului. Ca medic generalist, erai informat că un nou-născut este externat și că ajunge în teritoriu. Ți se spuneau la telefon greutatea și tipul lui de alimentație. Erai obligat ca în primele 24 de ore să îl vizitezi și în prima săptămână, zi de zi, să mergi să o instruiești pe mamă cum să alăpteze, cum să facă toaleta zilnică. Pe asistenta de ocrotire și noaptea dacă o trezeai știa exact care sunt copiii nou-născuți din teritoriul ei“, povestește dr. Maria Marinescu, specialist în boli infecțioase.

„Sunt mame care nu știu mai nimic despre copilul lor“

Majoritatea bolilor infec­țioase la copii apar din cauza nerespectării regulilor de igienă și de alimentație. Educația medicală a mamei este esen­țială pentru prevenirea multor boli care pot apărea la copii. „Din păcate, întâlnesc femei extrem de nepregătite pentru a deveni mame. Nu știu și nu respectă cele mai elementare norme de igienă. Mă revoltă acest lucru. Nu poți să îți asumi nașterea și creșterea unui copil fără să ştii cele mai elementare reguli de igienă. Am avut o mămică la spital ce a venit cu al doilea copil care a făcut rujeolă. Mi-a spus că nu l-a spălat niciodată, că l-a spălat numai bunica, deși era al doilea copil. Sunt mame care nu știu mai nimic despre copilul lor. Câteodată mă întorc bolnavă acasă când văd astfel de situații. Mă întreb ce viitor pot avea acești copii…“, spune dr. Maria Marinescu.

„Ani la rând, vaccinarea împotriva rujeolei nu s-a făcut așa cum trebuia“

Epidemia de rujeolă din ultimele luni a aglomerat Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova. Medicii trebuie să fie mereu pregătiți să intervină în cazurile de urgență aduse de salvare. Dr. Maria Marinescu spune că era de așteptat ca această epidemie să apară în țară, având în vedere că, în ultimii ani, rata de vaccinare a scăzut. „Ani la rând, vaccinarea împotriva rujeolei nu s-a făcut așa cum trebuia, din indolența părinților, din cauza lipsei vaccinurilor, dar și a superficialității unor medici de familie. Înainte alergai după pacient să îl vaccinezi, îi explicai… În plus, au fost discontinuități în aprovizionarea cu vaccinuri. Dacă situația va continua așa, probabil o să apară și alte epidemii. În ultimii ani, nu prea s-au făcut vaccinări și s-a acumulat o masă receptivă, iar virusul circulă și se împrăștie mult mai rapid“, precizează medicul specialist în boli infecțioase.
Vaccinarea este singura armă împotriva rujeolei. „Recomand vaccinarea copiilor. Rujeola este o boală severă, indiferent de vârstă, pentru că pot apărea pneumonia și alte complicații grave. Recomand și vaccinul antipneumococic pentru că am avut cazuri de meningoencefalită cauzată de pneumococ, multirezistent la antibiotice. Unii au decedat, din păcate“, atrage atenția dr. Marinescu.

Fetiță din Craiova, internată în stare gravă cu sindrom hemolitic uremic

În cariera sa, dr. Marinescu a tratat și cazurile de copii cu o formă severă de gastroenterocolită acută. În 2016, la Spitalul de Boli Infecțioase au ajuns mai mulți copii cu astfel de complicații și sindrom hemolitic uremic. Copiii cărora li se agravează starea de sănătate sunt trimiși la Spitalul „Marie Curie“ din București. În urmă cu câteva săptămâni a fost trimis ultimul caz de la Craiova. Fetița are cinci luni și a fost trimisă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. „Este primul caz din acest an și singurul pe care îl avem. Nu au mai fost trimiși în ultimul timp din Craiova alți copii. Fetița face dializă în acest moment, este în stare gravă“, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, șefa Secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie“ din București. „Sindromul hemolitic uremic este o formă severă de gastroenterocolită acută. Este o boală care se manifestă prin diaree, vărsături și febră. Sursa de infecție este fecal-orală: alimente, obiecte contaminate. Paradoxal este că sunt copii din familii extrem de sărace, cu un nivel de educație scăzut, care fac și câte patru-cinci episoade de boală diareică pe an, dar care nu ajung la sindrom, și sunt și copii care fac o singură dată boala și se ajunge la complicații și la sindrom.
La nivel național au fost copii care au decedat din această cauză sau care au rămas cu sechele“, explică dr. Maria Marinescu.

Multe cazuri de hepatită la copii

În 2016, medicii s-au confruntat și cu un număr mai mare de copii cu hepatită A, în comparație cu anii trecuți. Mulți au provenit din comunele de pe lângă Dunăre. „Cele mai multe au fost focare familiare, la hepatita A. Pentru hepatita B nu avem un control exact, dar ar trebui ca numărul cazurilor să scadă, având în vedere că numai suntem înainte de 1989 și că folosim totul steril.
Vreau să cred că și medicii stomatologi și ginecologii respectă măsurile de profilaxie pentru astfel de afecțiuni. Este obligativitate morală și de serviciu“, spune dr. Maria Marinescu, medic specialist în boli infecțioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS